Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 17. 09:39

Öt éves mélyponton az IBM bevétele

Csalódást okozott az IBM a befektetőinek az első negyedévben, a vállalat bevétele öt éve nem látott mélypontra zuhant, minden részleg rontott a teljesítményén. A nyereség is látványosan csökkent.

Sorozatban nyolc negyedéve csökken az IBM forgalma, az első negyedévben 22,5 milliárd dolláros árbevételt ért el a cég öt éve nem produkált ilyen gyenge időszakot. A bevétel éves szinten 4 százalékot esett, igaz, az árfolyamhatás kiszűrésével csak 1 százalékos volt a csökkenés. Ehhez az üzemi eredmény 15 százalékos csökkenése társult, míg a nettó profit 21,4 százalékkal esett vissza éves szinten, és így 2,4 milliárd dollárt tett ki. A részvényenként 2,54 dolláros eredmény épp megfelelt az elemzői várakozásoknak - az IBM részvényei a bejelentés nyomán 4,2 százalékkal csökkentek.

A vállalat feltűnően rosszul teljesít a fejlődő piacokon. Az ázsiai régióban 12 százalékkal esett vissza a Nagy Kék forgalma, a BRIC országokban pedig összességében 11 százalékkal kevesebb bevételt ért el mint egy éve. A cég hazai piacán, Amerikában is rosszabbul teljesített mint egy éve, itt a bevétel 4 százalékkal múlta alul a tavalyi első negyedévet. Az EMEA régióban tudott egyedül nőni a cég, 4 százalékkal emelkedett az innen származó forgalma, de ez jelentős részben köszönhetően az árfolyamváltozásnak, ezt leszámítva csak 1 százalék lett volna a növekedés.

Minden részleg csalódást okozott

Az IBM minden részlege rontott tavalyi teljesítményén. A cég legnagyobb üzletága a szolgáltatásoké, az első negyedévben azonban mind a technológiai, mind az üzleti szolgáltatások vonalán rontott az eredményein a vállalat. A technológiai szolgáltatások árbevétele 3 százalékkal 9,3 milliárd dollárra csökkent, az üzleti szolgáltatásoké pedig 4,5 milliárdon stagnált. Mind a technológiai, mind az üzleti szolgáltatásokon elért nyereség csökkent, előbbi 15, utóbbi 10 százalékkal. A szolgáltatási szerződések teljesen állományának értéke 138 milliárd dollárt tett ki a negyedév végén, ami 1 százalékos bővülést jelent tavalyhoz képest.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A szoftverüzletág, amely az IBM számára stratégiai fontosságú, mindössze 1,6 százalékos növekedést tudott elérni a most lezárt negyedévben. A köztesréteg-szoftverek erős növekedést mutattak, a WebSphere portfólió például 12 százalékos bővülést ért el, nagy csalódást jelentett ugyanakkor az analitikai termékek növekedése, amely mindössze 2 százalékos volt. A cég ugyan büszkén jelentette, a cloudszolgáltatásokból származó bevétele 50 százalékkal nőtt, konkrét összeget azonban nem tett közzé. A szoftverrészleg nyeresége 1,9 milliárd dollár volt, ami éves szinten 1,4 százalékos csökkenés.

A legnagyobbat a hardverüzletág zuhant, ahol 23 százalékkal esett vissza a bevétel egy év alatt. Ennek egyik oka, hogy az IBM kiszállóban van az alacsony profittal értékesíthető x86 szerverek szegmenséből - a divízió eladásáról a Nagy Kék nemrég állapodott meg a Lenovóval. A RISC/UNIX szegmensben egy technológiai frissítés előtt áll a cég, úgy tudjuk, a hónap végén érkeznek a POWER8 processzoros gépek, emiatt a korábbi generációs vasak iránti kereslet alacsony volt. A POWER-alapú gépek forgalma 21 százalékkal esett, a mainframe-ek árbevétele 40 százalékkal, a tárolók forgalma pedig 23 százalékkal. A hardverrészleg 660 millió dolláros veszteséget könyvelt el összességében. Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elhangzottak szerint az IBM a jövőben is "komoly kihívásokra számít" a hardverpiacon, ami a tovább romló eredmények szinonimája.

Folytatódik az átalakulás

"Az első negyedévben folytattuk az üzletünk átalakítását és agresszíven fordultunk a növekedő stratégiai területek felé, amilyen a cloud, a big data analitika, a social, a mobil és a biztonság" - mondta Virginia Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója. "2014 folyamán látni fogjuk az eredményeit ezeknek a lépéseknek. Hosszú távon ezek biztosítják a további növekedést és az ügyfelek számára a nagyobb hozzáadott értéket."

Az eredmények ellenére az IBM továbbra is kitart éves előrejelzése mellett és magabiztosan állítja, december végéig meglesz a részvényenként 18 dolláros profit. Rometty célja, hogy a vállalat részvényenkénti eredményét 2015-ig 20 dollárra emelje, ennek a célnak rendel alá mindent - a folyamatot a munkaerő Indiába költöztetése, átszervezése és elbocsátások kísérik. A most lezárt negyedévben az IBM összesen 870 millió dollárt költött el végkielégítésekre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.