Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Megnyitja fejlesztői eszközeinek forrását a Box

Hlács Ferenc, 2014. április 14. 15:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Közzéteszi fejlesztői eszközeinek forráskódját a Box. A vállalat azt ígéri, a nyílt projekteket, melyekből mintegy húsz már most is hozzáférhető, folyamatosan fejlesztik és karbantartják majd, valamint szigorú kritériumoknak kell megfelelniük a publikáláshoz.

Nyilvánossá teszi fejlesztői eszközeit a Box. Az online tárhely-szolgáltató saját fejlesztésű megoldásai ezentúl Box Open Source projekt keretében a teljes programozói közösség számára elérhetők lesznek. A kezdeményezést a vállalat vezérigazgatója Aaron Levie, és vezető fejlesztője Bejamin VanEvery jelentették be Twitteren, valamint a cég blogján. A blogposzt szerint a nyílt forrású szoftverek már a kezdetek óta alapvető részét képezték a Box arzenáljának: az Apache, az nginx, a PHP és hasonló technológiák nagyban hozzájárultak a vállalat sikeréhez, illetve általában a webes platformok fejlődéséhez.

A mostani lépéssel a cég vissza szeretne adni a közösségnek, és mintegy 20 projektet már közzé is tett az opensource.box.com weboldalon. VanEvery szerint áttekinthetően dokumentált, jó minőségű kódot biztosítanak az érdeklődők számára, amely természetesen szabadon módosítható és kiegészíthető, felhasználható. A projekteknek a telepítési utasítások mellett megadott tervezési irányelveket is követniük kell, valamint a megfelelő leírással is kell, hogy rendelkezzenek. Mindezek mellett a vállalat azt is megszabta, hogy minden egyes közzétett eszközhöz egy csapat is kell hogy társuljon, amely folyamatosan fejleszti és karbantartja azt, így nem fenyeget a veszély, hogy elavult, hibás kódok porosodnak majd az oldalán.

A blogbejegyzés szerint az elmúlt fél évben gondoskodtak róla, hogy  az összes nyilvános projekt megfeleljen ezeknek a kritériumoknak és a még megjelenés előtt álló darabokat is ugyanilyen szigorúan bírálják majd el. A vállalat repertoárjában jelenleg PHP, Python és JavaScript eszközök érhetők el, amelyek az egységteszteléstől az adatbázis-ellenőrzésen át egészen a HTML5 renderelésig számos funkciót lefednek. Az eszközök közül jó néhányat maga a Box is használ, mások pedig olyan projektek, amelyekre csak sejtették, hogy idővel megjelenik majd az igény.

Az ilyen kezdeményezésekkel persze a vállalat is jó járhat - hasonlóval már többek között Google, Facebook, Microsoft és Netflix is előállt - miután amellett, hogy visszaad az open source közösségnek, saját programozói mellett már külső források is hozzájárulnak majd az általa is használt eszközök fejlesztéséhez. A Box szerint a következő hónapokban és években újabb és újabb projekteket tesznek majd közzé, számos nyelven. A nyilvánosságra hozott kódok természetesen GitHubról is letölthetők.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.