Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Fejlesztőkészlet a Google moduláris telefonjához

Hlács Ferenc, 2014. április 10. 11:36
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google kiadta az első fejlesztőkészletet a Project Ara névre hallgató moduláris okostelefonokhoz. A keresőóriás az MDK-ban leírja a készülékek cserélhető komponenseire vonatkozó irányelveket, továbbá háromféle lehetséges vázméretet is említ.

hirdetés

Egyre határozottabban formát ölt a Google Project Ara nevű kezdeményezése. A moduláris telefon létrehozását célzó projekthez a vállalat kiadta az első MDK-t (Module Developers Kit), egy 81 oldalas dokumentumot, amely a fejlesztők számára részletezi az egyes komponensek létrehozásának irányelveit. A dokumentumból kiderül, hogy a Google három méretben - mini, közepes és nagy - tervez Ara-vázakat kiadni, egyenként ötféle kialakításban, melyek között a megszokott teljes méretű érintőkijelzővel felszerelt modellek mellett QWERTY billentyűzetes, sőt akár hagyományos numerikus gombokkal felszerelt verzió is akad.

Akár több akkumulátorral is

A készülékekben gyakorlatilag minden komponens cserélhető lesz, a kijelzőtől a processzoron át a Wi-Fi-ig, sőt a modulok segítségével akár szokatlan megoldások is létrehozhatók: egy telefonba például két akkumulátor is kerülhet, ami nem csak az üzemidőt növeli meg, de a kikapcsolás nélküli akkucserére is lehetőséget ad. A Google természetesen a külső gyártókat is bátorítja saját moduljaik létrehozására, a véroxigén-szaturációt mérő szenzoroktól a hőkamerán át a legkülönbözőbb érzékelőkig - a telefonok vázát azonban egyelőre kizárólag a keresőóriás biztosítja.

A készülékek megalkotásánál az egyik fő kérdést a modulok kapcsolódási pontjainak kialakítása jelentette, hiszen egy telefonon nincs hely nagyméretű csatlakozók számára. A megoldást végül az elektropermanens mágnesekben találták meg: az elektro- és kétanyagú állandó mágnest is tartalmazó megoldásban az előbbi által generált mező képes "ki- és bekapcsolni" az állandó mágnes hatását. Így az egyes alkatrészek anélkül rögzíthetők biztonságosan, hogy egy elektromágnest folyamatosan áram alatt kellene tartani.

Jövőre már a boltokba kerülhet

A projekt még mindig elég korai szakaszban tart, ám a vállalat már ebben a hónapban megkezdi a közös munkát a fejlesztőkkel, jövő héten pedig virtuális konferencián mutatja be nekik az Arában rejlő lehetőségeket, beleértve az eszközök már létező, és tervezett funkcióit is. A moduláris okostelefonok természetesen Androidot futtatnak majd, és várhatóan a hozzájuk íródott appok sem különböznek majd sokban a megszokott alkalmazásoktól.

A Google által kiadott irányelvek alapján az Ara készülékek az újfajta konstrukció ellenére letisztult, sima külsőt kapnak, azzal együtt, hogy egyes elemek - például a kamera - az eddigi képek alapján kiemelkednek majd hátlap síkjából. A külső gyártókra ugyanakkor nem vonatkoznak ilyen szigorú formai szabályok, úgyhogy a későbbiekben egészen extrém komponensek is felbukkanhatnak.

A telefonok összeállítására a Google egy online piactér létrehozását tervezi, amelyben a vásárlók egyszerűen kiválaszthatják a nekik tetsző modulokat anélkül, hogy kompatibilitási problémáktól kellene tartaniuk. Mindehhez persze a projektnek először elég szelet kell fogni a vitorlájába, amelyet nagyban meghatároz majd, hogy a fejlesztők mekkora érdeklődést mutatnak iránta - a Google azonban bizakodó, és már 2015 első negyedévében piacra dobná az első moduláris készülékeket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.