:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 10. 11:03

Megjelentek itthon a Cisco új videokonferenciás termékei

A Tandberg 2010-es felvásárlása óta a legnagyobb ráncfelvarrást kapta a Cisco videokonferenciás portfóliója. Új belépő árszint, új közép- és felsőkategóriás modellek, hatékonyabb videotömörítés és 4K felbontás.

Új videokonferenciás eszközökkel és új üzleti stratégiával jelentkezik a Cisco. A cég március közepén mutatta be világszerte vadonatúj Telepresence-portfólióját, ezek ma debütáltak a szaksajtó előtt Magyarországon is - és váltak egyúttal rendelhetővé. A gyártó igyekszik a dedikált videokonferenciás végpontokat szélesebb körben elterjeszteni, így jóval alacsonyabb áron kínálja azokat, mint eddig. Az új piaci stratégiát a cég azzal indokolja, hogy felmérések szerint a tárgyalók mintegy 93 százalékában nincs telekonferenciát lehetővé tévő eszköz, vagyis van még hová terjeszkedni. A jelenlegi, komoly beruházást igénylő végpontok iránti kereslet azonban véges, így a szélesebb piac meghódításához lejjebb veszi a gyártó a belépési küszöböt.

Mindössze egy PC áráért

Az új stratégia központi eleme az új belépőmodell, az SX10 Quick Set, amely majdnem fele annyiba kerül, mint a korábbi legolcsóbb termék. A Cisco pontos árat nem mondott a termékre, a sajtótájékoztatón annyi hangzott el, hogy 2000 dollár alatti áron, illetve "egy új noteszgép áráért" lehet megvásárolni jellemzően. A titkolózás alapvetően érthető, a listaárat a cég nem szívesen hangoztatja (3990 dollár), ez azonban ezen a piacon gyakorlatilag értelmezhetetlen, a cég egyedi ajánlatot ad minden potenciális vevőnek a rendelési mennyiségnek, a korábbi bevásárlásoknak és a helyi piac jellegzetességeinek függvényében.

Az SX10 műszaki szempontból egyébként nem fapados,  támogatja a 1080p videoközvetítést, ami eddig csak a nagyobb modellek kiváltsága volt a portfólióban. Az egységet a cég kifejezetten kis tárgyalókba, néhány fős beszélgetésekhez szánja, ennek megfelelően nagy látószögű optikát kapott, amelyet (valószínűleg a szoftver) torzításmentessé tesz. A fejlesztéskor az integrált kialakítás kapott kulcsszerepet, így a kamera, a mikrofon, a kodek is egy házban található, az életre keltéséhez csupán egy kijelzőre és netkapcsolatra van szükség. Az SX10 támogatja a PoE (power over Ethernet) szabványt is, így ha ezt tudja a hálózatunk, akkor külső tápegységre nincs is szükség.

Viszonylag könnyen, szakértő nélkül telepíthető az SX10

Az új modellek már támogatják a Cisco Intelligent Proximity funkciót is: a megfelelő mobilalkalmazást telepítve telefonon vagy tableten is követhető a telekonferencia, visszanézhetőek például egy bemutató előző diái. A társalkalmazás már letölthető iOS-re, az app ultrahangos jelek alapján azonosítja a hívást és csatlakozik be a rendszerbe. Az SX10 alapból nem támogatja még ezt, de egy későbbi (ingyenes) szoftverfrissítéssel elérhetővé válik a funkció.

TelePresence SpeakerTrack 60

A Cisco új fejlesztése a SpeakerTrack technológia, amely automatikus "közvetítést" nyújt a beszélgetés résztvevőiről. A rendszert két, szervomotoros mozgatású kamera alkotja, amelyek közül egy folyamatosan a teret pásztázza és igyekszik lokalizálni a felhasználókat, míg a másik az élő képért felelős. A rendszer lényege, hogy egy több szereplős környezetből ki tudja emelni és rá tud közelíteni az éppen beszélőre, aki hangalapú háromszögeléssel és arcfelismeréssel talál meg. Ha valaki más kezd beszélni, akkor a rendszer automatikusan felismeri a váltást és a képet immár az új beszélőre igazítja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Cisco képviselői szerint a fejlesztés során a legnagyobb fejtörést az adta, hogy pontosan milyen sűrűn váltson a kamera képe ahhoz, hogy a beszélgetők jól követhetőek legyenek, azonban a néző se zavarodjon össze. A csapat úgy találta, hogy néhány másodperces késleltetéssel érdemes dolgozni, vagyis ha a beszélgetők röviden egymás szavába vágnak, akkor még nem vált a rendszer, de ha egy új beszélő két-három másodpercnél tovább folyamatosan beszél, akkor már ő kerül a fókuszba. A rendszert élőben is volt lehetőségünk kipróbálni, valóban rendkívül jól működik, hasonló élményt nyújt, mintha profi közvetítőcsapat dolgozna a háttérben és igazgatná a kamerák képét és fókuszát.

4K és H.265

A végpont egyébként 4K-s kameramodulokkal dolgozik már, ezzel a Cisco elkezdte a nagyobb felbontásra való fokozatos átállást. A cég stratégiája szerint előbb végpontok kamerái, majd kijelzői kezdik el támogatni a 4K formátumot, majd az infrastruktúra szintjén is megjelenik ez a támogatás, ettől a ponttól lesz általánosan elérhető a nagyobb felbontás. A 4K-val párhuzamosan új kodeket is bevezet a gyártó, az új eszközök egy része már támogatja a H.265-öt, ilyen kódolású streamet fogadni és küldeni is tudnak már a kompatibilis modellekre. Az új kodek előnye, hogy akár 50 százalékkal csökkenteni tudja a sávszélesség-igényt azonos minőség mellett, ami részben kompenzálni tudja a 4K magasabb bitrátaigényét.

Az árak moderálása a többi terméknél is szerepet játszik, a cég képviselői szerint jellemzően 30-40 százalékkal alacsonyabb az új videokonferencia-eszközök ára, mint az elődeiké, így a közép- és felső kategóriában is elérhetőbbé váltak a telekonferenciás eszközök. Ez vonatkozik az új MX200 G2 illetve az MX700/MX800 családra is, ez utóbbiak 30 százalékkal kerül kevesebbe, mint a Profile sorozat tagjai.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 17:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.