Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 8. 12:59

Itt az első 128 gigabájtos DDR4 memóriamodul

Az eddigi legnagyobb, 128 gigabájtos DDR4-es memóriamodullal állt elő a Hynix. Az előző generációnál alacsonyabb fogyasztású, szerverekbe szánt memóriával leghamarabb idén év végén találkozhatunk, ha érkezik hozzá processzor.

Bemutatta a világ első 128 gigabájtos DDR4-es memóriamodulját a Hynix. A gyártó az új fejlesztéssel megduplázta eddigi legnagyobb, 64 gigabájtos modelljének kapacitását. Az eszköz 8 gigabites DDR4 chipekre épül melyek 20 nanométeres eljárással készültek - a cég szerint jelenleg ez a világ legnagyobb adatsűrűségű modulja. A Hynix legújabb fejlesztése 2133 megahertzen ketyeg 64 bites I/O-val, és másodpercenként mintegy 17 gigabájt adatot képes forgalmazni.  Az új memória ráadásul a DDR4 szabványnak megfelelően, a DDR3-nál alacsonyabb feszültségen, 1,35 helyett csak 1,2 volton üzemel - de a jövőben ez akár 1,05 voltra is csökkenhet.

Az új memóriaszabvány két ponton hoz érdemi előrelépést: egyrészt jóval magasabb sávszélesség elérését teszi lehetővé, másrészt alacsonyabb feszültséget igényel a működéshez, így alacsonyabb a fogyasztása. A specifikáció egészen 4266 MHz (effektív) órajelig skálázódik. A DDR4 memóriageneráció piaci rajtja már egy ideje esedékes, a lapkák és modulok sorozatgyártása már elindult, a szabványt támogató processzorok és chipsetek nélkül azonban hiába.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Mike Howard, az IHS elemzőcég szakértője szerint az ilyen nagy kapacitású modulok kezdetben nem lesznek túl elterjedtek, a DDR4-es memóriák közül a 8, 16 és 32 gigabájtos modellek alkotják majd a fő vonulatot - a Hynix terméke így inkább erőfitogtatás, technológiai demó, mintsem valódi piaci igényre adott válasz. Howard továbbá úgy véli, az első a technológiát támogató PC-k 2015-ös megjelenését követően még egy évre lesz szükség ahhoz, hogy a DDR4 a fő szabvánnyá válhasson.

A Hynix mellett már többek között a Samsung és a Crucial is megkezdte a DDR4-es memóriák gyártását, noha azok várhatóan csak idén év végén jelennek majd meg a szerverekben és 2015-ben az asztali számítógépekben - amíg ugyanis az Intel és az AMD nem kezdi támogatni a DDR4-et processzoraiban, addig felhasználók sem juthatnak a technológiához. A támogatás kezdete, legalábbis az Intel részéről az idei harmadik negyedévben várható.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról