Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 7. 12:12

Távozott a Mozilla frissen kinevezett vezetője

Újra vezetői válságban a Mozilla. A nehezen, egy éves hiátus után kinevezett Brendan Eich mindössze két hét után lemondott, miután úgy találta, személye túlságosan megosztó, így alkalmatlanná vált a szervezet vezetésére. Utódja egyelőre nincs.

Lemondott a Mozilla Foundation napokban kinevezett új elnök-vezérigazgatója - jelentette be a szabad szoftveres szervezet. Brendan Eich a személyét övező viták és támadások miatt távozik, amelyek lehetetlenné tették, hogy a Mozilla sikeres vezetője lehessen. Ezzel a Firefox böngészőt, a Firefox OS mobil operációs rendszert és számtalan egyéb szoftvert fejlesztő szervezet újra vezető nélkül maradt. Annak fényében, hogy Eich kinevezése is egy teljes éven át tartó hiátust zárt le, a lemondás aggasztó hír a Mozilla számára.

Megosztó személyiség

Ahogy azt korábbi cikkünkben mi is megjegyeztük, Brendan Eich kinevezése után sokan nemtetszésüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy Eich még 2008-ban anyagilag támogatta egy melegházasság-ellenes népszavazás kampányát. Ez a tény már legalább két éve nyilvános, a kinevezést követően azonban újra fellángolt a vita. Több fejlesztő tiltakozásul visszavonta alkalmazását a Firefox OS boltjából, a népszerű OKCupid társkereső oldal pedig a Firefox bojkottjára szólította fel a felhasználókat. A helyzetet tovább rontotta, hogy lemondott a Mozilla igazgatótanácsának fele (köztük Gary Kovacs korábbi elnök-vezérigazgató) is, igaz, ennek hivatalosan nem volt köze Eich pénzadományához.

Pénteken rajtol a SYSADMINDAY!

Július 17-én délután üzemeltetői majális a szellős Duna-parton. Gyere Te is!

Pénteken rajtol a SYSADMINDAY! Július 17-én délután üzemeltetői majális a szellős Duna-parton. Gyere Te is!

A vita következtében a Mozilla és szélesebb támogatói köre is erősen megosztottá vált, a frissen kinevezett vezető pedig alkalmatlanná vált a szervezet sikeres irányítására. Fontos megjegyezni, hogy ezt maga Eich látta be, a Mozilla vezetése nem szólította fel lemondásra és nem gyakorolt ilyen irányban nyomást sem - állítja Mitchell Baker, a Mozilla igazgatótanácsának elnökasszonya, aki korábban maga is vezette a szervezetet.

Legenda volt

Brendan Eich a Mozilla egyik alapítója, szakmai hírnevét a JavaScript nyelv megalkotójaként szerezte. Karrierjét a Silicon Graphics berkeiben indította, ahol hét évig az operációs rendszer és a hálózati stack fejlesztésén dolgozott. 1995-ben igazolt a Netscape-hez, ahol a Mocha, majd LiveScript, végül JavaScript néven híressé vált nyelv kidolgozása volt a feladata. 1998-ban részt vett a Mozilla.org alapításában, a szervezetben a szoftverarchitektúráért felelős vezető pozíciót kapta meg, a szervezet munkájában azóta is aktív szerepet vállal, igazgatótanácsi tagként, műszaki vezérigazgatóként dolgozott 2005 óta, és részt vett a Rust nyelv megalkotásában is.

a címlapról