Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 4. 12:32

Masszív, harctéri notebookok a Delltől

Kétméteres zuhanással, porral és az extrém hőmérséklettel is megbirkóznak a Dell legújabb Latitude Rugged Extreme notebookjai. A szélsőséges felhasználási területekre, például katonai célra szánt készülékek 14 és 12 hüvelykes kivitelben érhetők el, a kisebbik táblagéppé is alakítható.

Komoly fizikai igénybevételnek is ellenálló masszív notebookokat jelentett be a Dell. A vaskos, többek között katonai felhasználásra szánt készülékekből a vállalat mindjárt kettőről is lerántotta a leplet: ezek a Dell Latitude 14 Rugged Extreme és a csata hevében táblagéppé is átalakítható, Latitude 12 Rugged Extreme. A gyártó szerint az eszközök a pornak, nedvességnek, vízcseppeknek, rázkódásnak és az extrém hőmérsékleti viszonyoknak is ellenállnak, sőt nagyjából 2 méteres zuhanást is kibírnak - a laptopokat ráadásul egyenként tesztelik, hogy megfelelnek-e a katonai szabványoknak.

A notebookok magnézium- és polimerborítást kaptak, a csatlakozók nyílásait pedig lezárható fedelekkel és szorítótömítéssel is ellátták. Arról hogy a zárt házban se melegedjenek túl az alkatrészek, negyedik generációs QuadCool hűtőrendszer gondoskodik. Az eszközök “Direct-View” tükröződésmentes kijelzője a cég szerint a szabad ég alatt, erős napfényben is jól olvasható, ráadásul kevesebb háttérvilágítást igényel, így az üzemidőre is pozitív hatással van. A panel a Latitude 12 esetében 11,6, a másik modellnél pedig értelemszerűen 14 hüvelykes, mindkettő felbontása1366x768 pixel. A táblagéppé alakítható és a “mezei” notebook is rezisztív érintőkijelzővel lesz megvásárolható, ami kesztyűben is egyszerűen kezelhető - a Latitude 12 emellett multitouch-képes.

A készülékek dokkolhatók, az ehhez szükséges állomás ráadásul a teljes Dell Rugged Extreme termékpalettával kompatibilis. A billentyűzet RGB háttérvilágítást kapott, így mindenféle fényviszonyok között jól látható. A két masszív laptopon full HD webkamera is helyet kapott, amelyhez egy apró takarófedél is társul, hogy biztosan ki lehessen zárni az esetleges illetéktelen szemlélődőket. Ami a teljesítményt illeti, a notebookok negyedik generációs (Haswell) Intel Core i3, i5 vagy i7 processzorokkal, illetve akár 16 gigabájt RAM-mal és 512 gigabájtos SSD-vel is megvásárolhatók, a Latitude 14 pedig 2 gigabájtos NVIDIA GT 720M dedikált grafikus kártyával is elérhető. Mindkét modellt felszerelték emellett Bluetooth 4.0 és LTE mobilinternet hozzáféréssel, illetve A-GPS-szel is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Latitude 12 különösen strapabíró zsanért és egy 8 megapixeles hátoldali kamerát is kapott, a tabletté alakítható készülékre ezen felül két darab USB 3.0, egy USB 2.0, VGA és HDMI csatlakozó is került, valamint egy RS-232 és egy RJ-45 Ethernet port, headset kimenet, dokk- és két belső M.2-csatlakozó. Mindezek mellett kiválasztható, hogy az eszközre kártyaolvasó, vagy ExpressCard/54, netán PCMCIA foglalat kerüljön - utóbbi kettő esetében azonban egy USB 3.0 portot is fel kell áldozni.

A Latitude 14 felszereltsége ettől nem sokban különbözik, nagyobb méretéből adódóan eggyel több USB 2.0, RS-232 és RJ-45 port fért rá, továbbá a kártyaolvasó, PCMCIA vagy ExpressCard foglalatért sem kell egy USB csatlakozóval fizetni, ráadásul opcionálisan DVD-íróval is kérhető. A kisebb laptop 4 cellás akkumulátorral vásárolható meg, ezzel a Dell nagyjából 8,5 óra üzemidőt ígér, míg a 14 hüvelykes darab 6 és 9 cellás akkuval is választható lesz, utóbbi a vállalat szerint akár 14 óra munkára is elég. A két “harctéri” notebook várhatóan idén májusban válik elérhetővé, a Latitude 12 indulóára 3649 dollár, a termetesebb Latitude 14-é pedig 3499 dollár lesz.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról