Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Itt az új Minnowboard, a MAX

Gálffy Csaba, 2014. április 02. 15:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Fejlesztőknek, barkácsolóknak készült az Intel tavaly bemutatott Minnowboard beágyazott rendszere, Atom alapokon. A szerény teljesítményű SoC helyére most modernebb került, az árat pedig megfelezte a gyártó.

Elkészült a Minnowboard "nyílt hardveres beágyazott platform" új kiadása, a Minnowboard MAX. Elődjével ellentétben ez már az Intel legmodernebb Bay Trail sorozatú Atom processzorára épül, az eredeti 200 dolláros árat pedig megfelezte a gyártó, így lényegesen nagyobb teljesítményű és megfizethetőbb, mint a tavaly kiadott első verzió - igen, akár kompakt HD videolejátszó is építhető belőle.

A Minnowboard a Galileo platform mellett az Intel másik válasza a Raspberry Pi sikereire, míg a Galileo Quark alapokon a legegyszerűbb számítási feladatokat tudja ellátni, a Minnowboard izzadtság nélkül képes futtatni egy teljes operációs rendszert. A két platform célja azonban nagyon hasonló: elektromos kivezetések széles választékát kínálják, amelyen keresztül szinte tetszőleges elektronikához tudnak csatlakozni, így garázsnyitótól házimoziig, okostermosztáttól routerig bármi építhető ezekből az eszközökből, a lehetőségeknek csak a barkácsoló fantáziája szab határt.

Bay Traillel

A gyártó saját szabványt is létrehozott e kiegészítőkhöz, a Lure névre hallgató külön áramkörök szabványos méretűek és fixen elhelyezett csatlakozókkal rendelkeznek - ezekből maximum négy rétegezhető a Minnowboardra. Ilyen Lure-t bárki gyárthat, a referenciamodellek között található néhány oktatómodul mellett miniPCIe/mSATA-kivezetés vagy épp autós CAN buszt kivezető egység is.

Az új verzió nagy újdonsága a megújult processzor, a lap az Atom E38xx-sorozatú rendszerlapkát tartalmazza, igény szerint egy- vagy kétmagos kiadásban (E3815 vagy E3825 választható). A beépített DDR3 szabványú rendszermemória is kivitel függvénye, az egymagoshoz 1 gigabájt, a kétmagoshoz két gigabájt jár. Az egyszerűség kedvéért a lapnak egy HDMI videokimenete van, ez egyben az audiocsatlakozó is, külön hangfeldolgozó így nincs az alaplapon, de igény szerint Lure kiegészítőként vásárolható ilyen.

A csatlakozók dolgában nem áll rosszul a kis rendszer, SDIO-t támogató microSD, SATA 2.0, egy USB 2.0 és egy USB 3.0 port mellett egy gigabites Ethernet-port is található. A kisérletező kedvűeknek van soros debug port, 8 pufferelt GPIO-láb, I2C és I2S, valamint SPI-busz is található, így kiegészítők széles köre csatlakoztatható az eszközhöz. A lapon található egy egycsatornás PCI Express 2.0-s kivezetés is, a nagyobb átviteli sebességet igénylő kiegészítőkhöz.

Szoftveres támogatás

A Minnowboard hivatalosan az Angstrom Linux-disztribúciót támogatja, ez tölthető le lemezképként a projekt weboldaláról,  de szabad platformként természetesen tetszőleges más, Atom processzoron futó operációs rendszer is telepíthető rá (így például Windows 8.1, Android 4.4 és teljes Debian is), ezek hivatalos támogatását azonban a gyártó nem vállalja. A Minnowboard MAX ajánlott nettó fogyasztói ára 100 dollár az egymagos, 1 gigabájtos kiadásért és 130 dollár a duplázott kivitelért.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.