:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 2. 12:25

A fogyasztásban a szoftver is sokat számít

Több funkció és hosszabb akkus üzemidő között választhatunk, ha Windows 8-as gépen szeretnénk filmet vagy sorozatot nézni. A Microsoft natív metrós alkalmazása üzemidőben mindent visz, de korlátozott a formátumok támgoatása, a külső feliratokat pedig nem ismeri.

Nem csak a hardveren múlik a hosszú akkus üzemidő, a szoftvert is hatékonyra kell írni ahhoz, hogy ne merüljön le idő előtt a notebook, tablet vagy okostelefon. Talán a médialejátszás az a terület, ahol ez a legérdekesebb kérdés: a dekódolási folyamat viszonylag számításigényes, a zenehallgatás vagy filmnézés ráadásul jellemzően hosszú ideig is tart, nem mindegy, hogy a vonaton vagy repülőn meg tudunk-e nézni még egy epizódot kedvenc sorozatunkból. A területet még izgalmasabbá teszi, hogy vannak alternatívák, több népszerű lejátszó is verseng a felhasználókért. Melyiket érdemes használni, ha messze van a konnektor?

Órákkal hosszabbítható a lejátszás

Csapjunk bele, a győztes a Windows 8 beépített, metrós felületű Video alkalmazása. A TechSpot tesztje szerint messze a leghosszabb lejátszást ez az app adja, üzemidőben köröket ver a népszerű alternatív lejátszókra. Ha tehát az akkus üzemidő a fontos, akkor egyszerűen nincs alternatívája ennek a lejátszónak. A hatékonyságért azonban keményen meg kell fizetni funkcióban, a Microsoft által fejlesztett alkalmazás nem kezel annyi fájlformátumot és videokodeket, mint például a VLC vagy a Media Player Classic, hiányzik például az .mkv konténer, és például az Xvid és DivX kodekek támogatása. Tudomásunk szerint a Video nem támogatja a külső fájlból betöltött feliratokat sem, emiatt a hazai piacon eleve komoly hátrányból indul.

A teszt igazán meglepő eredménye, hogy azonos hardverplatformon, azonos operációs rendszeren is mekkora különbség lehet a lejátszók hatékonysága között. A rendkívül népszerű, hagyományos asztali VLC-t alapértelmezett beállítások mellett (kikapcsolt hardveres gyorsítással) használva több mint három és fél órát veszítünk a beépített Video apphoz képest. A többi versenyző e két véglet között szóródik, a Media Player Classic (Home Theater) alatt az akkumulátor egy szűk órával tart tovább, mint a VLC-nél, a CyberLink fizetős alkalmazásával pedig további egy órát nyerhetünk.

Érdemes megjegyezni, hogy VLC-ben a dekódolás finomhangolásával csökkenthető a számításigény és vele a fogyasztás. A videodekódolás hardveres gyorsítása például még a legfrissebb, 2.1.3-as kiadásban is tiltva van. Ezt saját kezűleg bekapcsolva némileg növelhető a lejátszás hatékonysága, a TechSpot a Bay Trail-alapú hardveren mintegy 45 perccel hosszabb üzemidőt mért így. Ennek oka, hogy a processzorra integrált, fix funkciós áramkörök jóval hatékonyabban tudnak elvégezni sok dekódolási feladatot, mint a CPU x86-os, általános célú végrehajtóegységei.

VLC: finomhangolással további értékes percek nyerhetőek.

Ugyan a pálmát vitte, de a Microsoft sem teljesít egyenletesen. Az asztali lejátszó, a Windows Media Player mintegy két órát vert üzemidőben a VLC-re, de másfél órával elmarad a győztes Video app mögött. Ez egyrészt azt mutatja, hogy az új generációs, metrós alkalmazás készítésénél mennyire nagy hangsúlyt fektetett az energiahatékonyságra a cég, másrészt a különbségért részben felelős a hagyományos Win32-es API-k és az új WinRT-s API-k közötti eltérés is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A TechSpot tesztjének eredménye egyébként korábban máshol is megjelent, az AnandTech novemberben, a Haswell platform tesztjénél szintén hasonló eredményt és sorrendet hozott ki. Ott azonos 1080p-s felbontású, MP4 formátumú fájl lejátszásánál látványos, 53 százalékos előnyt kapott a Video app az asztali VLC-vel szemben, ami abben az esetben 2 óra 45 perc különbséget adott, vagyis a fenti teszt eredménye azonos konklúziókkal reprodukálható más hardveren is.

Akkus üzemidő - az új trend

Az akkus üzemidőre mind a Microsoft, mind az Apple rendkívül nagy hangsúlyt fektetett operációs rendszerének legutolsó generációjában. Csak egy példa: mind a Windows 8-ban, mind az OS X Mavericksben megjelent például az úgynevezett timer coalescing, amely igyekszik összevonni a processzort rendszeres időközönként felébresztő különböző rendszereseményeket, így a CPU jóval több időt tölthet mély alvásban, alacsony (vagy modern processzorokon közel nulla) fogyasztás mellett.

Az alacsony szintű módosítások mellett a Windows 8 új, WinRT futtatókörnyezete is egyértelműen akkus üzemidőre optimalizált, a támogató könyvtárak, API-k fejlesztésénél elsőrendű szempont volt, hogy az alkalmazás futása minél kevesebb energiát fogyasszon. Mivel a WinRT-t a Microsoft elsősorban hordozható gépekre, azok között is a viszonylag kis akkukkal rendelkező tabletekre optimalizálta, ez a döntés érthető, sőt, elvárható. Ilyen értelemben a metrós Video app kiváló akkus teljesítménye nem meglepő, inkább azt demonstrálja, hogy az asztalhoz képest viszonylag kötött képességű WinRT azért bizonyos körülmények között nagyon jó választás lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.