Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 31. 10:56

Új mobil és külső merevlemezek a Toshibától

Új, notebookba szánt meghajtókkal és egy külső merevlemezzel állt elő a Toshiba. A laptopokba szánt tárolók egyike SSHD, a másik pedig egy különösen biztonságos, hagyományos HDD, amit a gyártó többek között kormányhivatalokba szán.

Új, notebookokba szánt 2,5 hülvelykes SSHD (Solid State Hybrid Drive) hibrid meghajtót, külső merevlemezt, és egy olyan különösen biztonságos, ugyancsak laptopokhoz készült HDD-t jelentett be a Toshiba, amely az Egyesült Államok kormánya által elvárt információbiztonsági szabványnak is megfelel, azaz FIPS (Federal Information Processing Standard) 140-2 minősítést kapott. A merevlemezt úgy tervezték, hogy a biztonságos számítástechnikai szabványokat fejlesztő Trusted Computing Group Opal Security Sub-Classification besorolásának is megfeleljen.

A tárhely SED-alapú titkosítási rendszert kapott, ami az adott interfész teljes sebességével képes hardverszinten kódolni a tárolt adatokat - a funkciót ráadásul is nem lehet kikapcsolni. A meghajtó továbbá automatikusan törli a lévő információkat, ha egy illetéktelen rendszer próbál azokhoz hozzáférni. Az adatok biztonságos, vissza nem állítható törlésére természetesen akkor is lehetőség van, ha már nem használjuk a meghajtót, vagy új tulajdonoshoz kerül. A SATA-s tároló 320 és 500 gigabájt kapacitással vásárolható meg.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A vállalat másik új 2,5 hüvelykes notebook meghajtójával azoknak akar megoldást kínálni, akik meglévő készüléküket szeretnék bővíteni. A Toshiba az eszközökben a hagyományos merevlemezt NAND flash-sel kombinálja, a Serial ATA interfésszel felszerelt SSHD 500 gigabájtos vagy akár 1 terabájtos kivitelben is megvásárolható. Ezekben a meghajtókban a flash memória az I/O műveletek gyorsítására szolgál, a tányéros diszkekkel összeépítés pedig továbbra is nagy tárkapacitást biztosít - a hibrid meghajtókra elsősorban notebookokban lehet szükség, ahol nincs lehetőség egy SSD és egy HDD beépítésére.

A Toshiba frissen bejelentett külső merevlemeze, a Canvio Desk Desktop 4 és 5 terabájtos kivitelben is kapható, és USB 3.0-n keresztül kapcsolódik a számítógépez. Az eszközhöz az NTI Backup Now EZ szoftver is társul, ami a PC-n tárolt adatok biztonsági mentéséhez használható. A meghajtón tárolt fájlok titkosítására itt is lehetőség van, így azok csak jelszó megadását követően férhetők hozzá. A külső tároló fektetve és állítva is zavartalanul végzi a dolgát, ami jól jöhet, ha egy zsúfolt íróasztalon kell helyet találni neki.

A Toshiba Canvio Desk már megvásárolható, a 4 terabájtos változat 250, az 5 terabájtos pedig 300 dollárért. A notebook SSHD ára az 500 gigabájtos verzió esetében 130 dollár, annak 1 terabájtos testvére pedig 180 dollárba kerül. A többek között kormányhivatalokba szánt biztonságos merevlemez ára egyelőre ismeretlen.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 20. 11:07

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.