:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 28. 10:04

Megjöttek az AMD és az NVIDIA csúcskategóriás zászlóshajói

Az AMD és az NVIDIA is bejelentette legújabb, teljesítményéhes felhasználókat célzó zászlóshajóit. Az AMD FirePro W9100 és NVIDIA GeForce GTX Titan Z videokártyákról még nem derült ki minden részlet, áprilistól azonban mindkettő elérhetővé válik.

Az AMD bejelentette professzionális felhasználóknak szánt FirePro videokártyáinak legújabb zászlóshajóját, a W9100-at, amelybe már a gyártó legújabb, Hawaii-szériás chipjei került. Az új FirePro sok hasonlóságot mutat a gyártó konzumer csúcsmodelljével, az R9 290X-szel, többek között ugyancsak egy  teljesen aktív Hawaii GPU-t használ, ami 2816 stream processzort jelent. Az órajeleket a vállalat egyelőre nem árulta el, ahogy a memória sávszélességét sem, annyi azonban tudható, hogy utóbbiból a W9100 biztosan nem szenved hiányt, 16 gigabájtot kapott, ez a maximális mennyiség amit a Hawaii kezelni képes. Ez jókora előrelépést jelent az előző generáció 6 gigabájtjához képest.

Az eddigi legnagyobb natív FP64 teljesítmény?

Ha az órajeleket nem is, az FP32 és FP64 (egyszeres és kétszeres pontosságú lebegőpontos teljesítmény) eredményeket az AMD már közzétette, előbbi értéke több mint 5, utóbbié  pedig 2 teraflops. Ezek alapján nagyjából fele az FP64 hatékonyság, mint egyszeres pontosság esetén, ami az R9 290X esetében csupán annak nyolcada - ez azt jelentené, hogy a Hawaii-ban jóval nagyobb teljesítményt kapunk, mint a konzumer kártyáknál. Az Anandtech szerint ezzel a GPU natív FP64 teljesítményvesztesége az FP32-höz képest kisebb, mint bármely másik grafikus mag esetében, ehhez a legközelebb az NVIDIA GK110 áll, ahol a kétszeres pontosság esetén harmadolódik a teljesítmény.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyártó ezen felül nem sok mindent árult el új munkaállomásokba szánt zászlóshajójáról, egyelőre még a pontos ár sem ismert, a megjelenésre azonban a következő hetekben számíthatunk. Az kártya elődje megjelenésekor 4000 dollárba került, valószínűleg a FirePro W9100-ért is hasonló összeget kérnek majd el.

Az új Titan két GPU-t kapott

Csúcsmodellel persze az NVIDIA sem maradt adós, a vállalat az AMD-t egy nappal megelőzve bejelentette GeForce GTX Titan Z videokártyáját, amelyet mindjárt két GK110 GPU-val is felszerelt. Egyelőre erről a modellről sem derült ki túl sok részlet, az azonban biztos, hogy a Titan Z képes mindkét GPU-t teljesen kihasználni, a gyártó a fogyasztással nem spórolva egyetlen SMX-et vagy ROP-t sem kapcsolt ki, így a kártya két fele gyakorlatilag egy-egy GTX 780 Ti-nek, vagy GTX Titan Black-nek felel meg, egyelőre ismeretlen órajellel.

Az FP32-es teljesítmény itt 8 teraflops, kétszeres pontosság esetén pedig ennek harmada áll rendelkezésre. Memóriából a kártya GPU-nként 6, azaz összesen 12 gigabájtot kapott, ami a Titan Blackből ismerős 7 gigahertzen ketyeg. A kártyával a gyártó mind a játékosokat, mind a professzionális felhasználókat célba veszik, ugyanakkor annak 3000 dolláros ára előbbieket könnyen elriaszthatja. A GTX TitanZ áprilisban válik elérhetővé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.