Szerző: Koi Tamás

2014. március 27. 13:11

4G-vel indul holnap a 4-es metró

A hosszú építkezési és tesztelési fázist követően holnap birtokba vehetik a budapestiek az új, kelet-nyugati irányú, 4-es metróvonalat. A föld alatt a legkorszerűbb műszaki környezet mellett a legkorszerűbb telekommunikációs szolgáltatások is jelen lesznek.

Holnap hivatalosan is átadják Budapest új, kelet-nyugati irányú metróvonalát, a 4-es metrót, mely a főváros közlekedési hálózatának minden szempontból legkorszerűbb eleme lesz. A műszaki környezet része a modern metrókocsikon és állomásokon túl az a telekommunikációs infrastruktúra is, melyet a mobiltávközlési cégek vittek le a föld alá: a szolgáltatók közül kettő 4G-s mobilnetet is kínál majd a 4-es metrón.

Az új metróvonal építése során a telekommunikációs infrastruktúra létesítése, illetve beilleszthetősége immár kiemelt szempontként volt jelen, nem úgy, mint a korábbi metróvonalaknál, melyeket a 60-as, 70-es években (az M1-es vonal esetén még régebben) úgy építettek ki, hogy értelemszerűen egyáltalán nem számoltak a bővülő telekommunikációs hálózat által kívánt feltételekkel. Mindez nagyban megkönnyítette a projekten dolgozó mérnökök munkáját, a kompakt bázisállomások elhelyezése, illetve a gerinchálózati összeköttetés megteremtése jóval kevesebb problémával járt, mint az M1-es, M2-es és M3-as vonalak esetében.


Az M4 Szent Gellért téri megállója
Forrás: BKK

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Többek közt ez, illetve a mobil bázisállomások fejlődése tette lehetővé azt, hogy a három magyarországi operátor közül kettő (a Telenor Magyarország és a Magyar Telekom) a jelenleg elérhető legkorszerűbb, leggyorsabb mobilnetes hálózatot telepítette a 4-es metró teljes vonalán - a Telenor a Hipernet 4G szolgáltatás révén akár 150 Mbps elméleti letöltési sávszélességet is biztosíthat cellánként, míg a Telekomnál a maximális adatátviteli sebesség 60 Mbps. Technológiai sajátosságokból adódóan azonban a földfelszíni celláknál tapasztalható sávszélességet nem feltétlenül tudja majd elérni a metróban lévő hálózat.

A Telekom ugyanakkor nem csak a 4-es metró, hanem a 2-es és 3-as vonalak teljes hosszán, valamint áprilistól az M1-en is LTE technológiával szolgáltat - jelentette be mai közleményében a társaság. Az LTE szolgáltatással hazánkban először megjelenő cég mára egyébként mintegy 40%-os kültéri lakossági lefedettséget kínál a leggyorsabb rendszerrel, főleg Budapestre és a nagyvárosokra koncentrálva. A Telenor ezzel szemben szigetszerűen, elsősorban a vidékre koncentrálva építi ki a 4G-s cellákat, a cég egyelőre Budapesten sem kínál teljes LTE-lefedettséget.

A Vodafone Magyarország az egyetlen magyar mobilszolgáltató, mely nem rendelkezik 4G-s hálózattal, de úgy tudjuk, hogy a 4-es metróvonalon a piros szolgáltatónak is lesz 3G-s szolgáltatása. A Vodafone volt egyébként Magyarországon az első mobilszolgáltató, mely 3G-s szolgáltatást indított a budapesti metróban, 2011 decemberében.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 12:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.