Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 25. 16:55

Megjelent a 2014-es HTC One

Idén is Londonban mutatta be a tajvani HTC legújabb zászlóshajóját. Nem lesz nehéz megtanulni az új modell nevét, ugyanúgy hívják mint a tavalyit. Sőt, nagyon sok tulajdonságában is azonos maradt a kettő, úgy tűnik, nem történt semmi hardverfronton az elmúlt egy évben.

Peter Chou helyett az alapító-vezérigazgatónő, Cher Wang rántotta le a leplet az idei új HTC zászlóshajóról. Wang kiemelte, hogy a tavalyi One a cég történetének legkeresettebb modellje lett, rengeteg díjat halászott el a konkurensek elől, így az idei évre a feladat csak az volt, hogy az egyébként is legjobb mobilt még tovább tereljék a „tökéletesség” felé. Az új One M8-nál maradt a fém unibody ház, a dupla első hangszórók és minden fontos dizájnelem, funkció és szolgáltatás.

A One M8 fémtokját először simára csiszolják, majd egy másik eljárással marják bele és finomítják ki az ezúttal jellegzetesebb vízszintes mintázatot. Kézbe fogva sokkal simább, mint az eddigi felületek, a csíkozás nem teszi érdessé a felületet. A bemutatón ugyan nem volt kiállítva, de sikerült kézbe venni egy olya verziót is, ami a tavalyi One szürke dizájnjával készült, illetve ahogy a hírekből sejteni lehetett, itt is megjelenik egy arany árnyalatú változat is.

Az “All New One”szlogen mögé bújtatott készülék ugyan az “egy” nevet viseli, de sok mindenben a kettes szám jellemző rá. Első kézbevételkor például feltűnhet, hogy a hátsó kamerát két, különböző színű LED támogatja a fotókészítéskor, ami az extra fényerő mellett inkább a finomabb megvilágítást szolgálja. Minden fotónál a második LED korrigál, sokkal természetesebb megvilágítást adva a képeknek, nem lesznek az esti fotók túlvilágítva, a bőrszín sokkal természetesebb marad.

Egy-kettő

Kamerából is kettő van, ahogy a pletykákból már tudható volt, ezzel az exponálás utáni élességállítás válik lehetővé, az úgynevezett Lytro-megoldáshoz hasonlóan. A két kamera segítségével a mobil a fotókészítéskor eltárolja a mélységadatokat a képen, valószínűleg készít egy végtelen fókuszú képet, így utólag mindenféle külön app nélkül lehet élességet állítani. Ez elsőre bizonyára szórakoztatónak tűnik, de valószínű, hogy ez is a könnyen felejthető és felesleges képességek sorát bővíti.

Az előlapi kamera viszont igazi előnyöket hozva a tavalyi 2,1 megapixeles helyett 5 megapixeles lesz. Ez fontos, ugyanis ma már az előlapi kamera nem a Skype-hoz használatos, hanem a selfie-készítéshez, oda pedig nem árt a részletesség. A HTC, ahogy már több éve, most is igyekszik a jó fénykép- és videókészítési képességekkel felhívni a figyelmet magára, a bemutatóból úgy tűnik, erre valamivel több esélye van, mint amit a tavalyi zenés-videós vágóprogrammal, a Zoéval vagy az UltraPixellel.

A legfontosabb részlet persze nem a fényképezés, hanem a kijelző, amiben nem lépett előre a cég, legalábbis itt is egy 1080p felbontású, 5 hüvelyk képátlójú panelt találunk. Egyelőre innen továbbmenni őrültség lenne, a 4K-s kijelző jelenleg túlzás, a megalomániára hajlamos Samsung sem vállalta be, túl drága és értelmetlen vállalkozás lenne.

A microSD visszatér

A beépített háttértár sem nőtt, sőt, a 64 és 32 gigabájtos modell mellett egy olcsóbb 16 gigás kivitel is piacra kerül majd, viszont meglepetésre visszatért a microSD-olvasó, amit már évek óta nem láttunk csúcskategóriás HTC mobilban - talán a Dropbox-fiók és a minden vásárlónak biztosított plusz 25 gigabájt mégsem váltotta ki az extra helyi tárolókapacitást? A RAM-ot viszont nem sajnálták, bármelyik variációt is választjuk, 2 gigabájt memória áll majd a programok rendelkezésére a futáshoz.

A 2014-es modell a Qualcomm Snapdragon 801 rendszerchipet kapja meg, csakúgy mint a Sony Xperia Z2 és a Samsung Galaxy S5. A négymagos processzor órajele 2,3 GHz, illetve egyéb értékei is legalább 5-10 százalékkal jobbak, mint a tavalyi. Végfelhasználói szemmel említésre méltó különbség a Snapdragon 800 és a 801 között nincs. Ha valakit részletesebben érdekel a téma, akkor a HWSW egy korábbi cikkében már kivesézte a tavalyi és a mostani Snapdragon csúcsmodell közti eltéréseket.

Extrém takarékos üzemmód

Ez viszont végre lehetőséget adhat arra, hogy a mobil hatékonyabban működjön, ebben segít majd a 2600 mAh-s akkumulátor, illetve a már sokkal takarékosabb Android 4.4 is. Sőt, a HTC bejelentette egy extrém energiatakarékos üzemmódot, amivel a telefonhívások, üzenetek és levelezés továbbra is elérhető, de egyébként a mobilon futó appok korlátozva vannak. Ebben a módban egy teljesen feltöltött One M8 akár két hétig is üzemel, tehát butatelefonként körülbelül ennyi ideig bírná egy mai okostelefon. Ez jól hangzik, ahogyan az is, hogy az tavalyi verzióhoz képest 40 százalékkal tovább bírja az M8 normál használat mellett is, de ezt majd az alapos tesztben tudjuk csak visszaigazolni. A teszt viszont már el is kezdődött, ugyanis a HTC idén nem követte el az eddigi évek hibáját és a bejelentéskor már azonnal kiosztotta a jelen lévő újságíróknak és partnereknek tesztpéldányokkat, illetve az új One a mobilszolgáltatóknál is napokon belül megvásárolható lesz.

Sense 6

A HTC egyéniségét a szép készülékdizájn mellett a Sense felület adja hosszú évek óta, ez sem változik. Ebből a 6.0-ás verzió mutatkozott be a londoni eseményen, ami egyelőre úgy tűnik, hogy kizárólag a 4.4.2-es verzióhoz jár, a korábbi készülékek tulajdonosai reménykedhetnek abban, hogy megérkezik az Android KitKat nekik is. Ezzel kapcsolatban a sajtóeseményen elhangzott, hogy minden meglévő One, One Max és One Mini tulajdonos megkapja a Sense 6-ot és az azzal kapcsolatban felsorolt minden újdonságot.

A főképernyőt egyébként idén is a Blinkfeed uralja, ami egy Flipboardhoz hasonló tartalomaggregátor, ami testreszabható, a saját közösségi tartalmakból, médiából, újságokból és egyébként több mint 1000 szolgáltató tartalmaiból képes összeállítani egyveleget, amivel szembe találkozunk, amint a képernyőzárat feloldjuk. A Blinkfeed csatlakozás lehetősége továbbra is nyitva áll a fejlesztők előtt, amennyiben a HTC-nek sikerül elég Sense-szel telepített mobilt eladnia, akkor várhatóan a mostani ezres partnerszám növekedni fog. A SenseTV is maradt a képességek között, ugyanúgy, ahogy az infravörös jeladó is, amivel távirányítóként működhet a mobil rengeteg tévével és set-top boxszal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Immár natív támogatása van a külső hangszóróknak is, a Boomsound, illetve a HTC Connect funkciók segítségével a legtöbb ismert gyártó Bluetooth vagy Wi-Fi képes hálózati lejátszóihoz egy szempillantás alatt lehet csatlakozni. A külső kiegészítők terén vannak egészen mókás részletek is, egy hivatalos hátlap/tok, amivel el lehet takarni az egyébként drága és szép fémházat, arra is jó, hogy a kijelzőt raszteresen takarva kirajzoljon fontos részleteket anélkül, hogy a fedlapot ki kellene hajtani. Duplán megpöcögtetve a tokot, megjelenhet például az idő, időjárás vagy a legutóbbi értesítések, ilyenkor minden felirat óriáspixelekkel jelenik meg, hogy a rácsos lyukakon keresztül jól mutasson..

A HTC One M8 a gyártó legnagyobb kereskedelmi bevezetése lesz: egyszerre indul 100 országban és 230 szolgáltatónál. Ma az Egyesült Királyság 30 üzletében már meg is vásárolható, csütörtökre már az USA-ban és a teljes Egyesült Királyságban kapható, április 4-én, tehát a Galaxy S5-nél egy héttel korábban pedig a világon már minden partnerszolgáltatónál ott lesz a mobil, így elméletileg  Magyarországon is. Bár a magyar nyelvű sajtóanyag a helyszíni tájékoztatással ellentétben májusi magyar indulásról beszél. A HWSW elsők között kapott kézhez egy tesztkészüléket, a részletes bemutatóval hamarosan jelentkezünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról