Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 18. 11:16

Jön a keresztplatformos multiplayer iOS-re és Androidra

Hamarosan a mobilos játékokban is összemérhetik tudásukat az Andorid- és iOS-felhasználók, a Google ugyanis bejelentette a Play Services eszközkészlet legújabb verzióját, ami a keresztplatformos multiplayert is lehetővé teszi. A vállalat a szolgáltatáshoz tartozó Unity-plugint is ennek megfelelően frissíti.

Már nem csak szóban - vagy rosszabb esetben tettlegesen -, hanem a játékokban is megküzdhetnek egymással az iOS- és az Android-felhasználóik, miután a Google bemutatta Google Play Games Services eszközkészletének legújabb verzióját a San Franciscó-i GDC (Game Developers Conference) játékfejlesztői konferencián. A frissítéssel a játékstúdiók összeköthetik a  két platform multiplayer funkcióit, így az androidos és az Apple készülékek tulajdonosai egymással vagy egymás ellen is játszhatnak.

A lépés azért is kedvezhet a játékfejlesztőknek, mert így felhasználóik potenciálisan több ismerősükkel játszhatnak együtt, ezáltal pedig tovább időzhetnek az egyes címeknél - mindez pedig végső soron mindkét oldalon élénkítő hatással lehet a játékfejlesztésre. A Google a lépéssel mindenkit egyetlen backend platformon akar egyesíteni, amelynek segítségével a többjátékos mód szempontjából gyakorlatilag mindegy lesz, hogy a játék épp melyik gyártó készülékén fut. A Play Games Services egy cloudos API, amelyhez bármely platform címei hozzáférhetnek. A ponttáblázatok, és a multiplayer funkciók igénybevételéhez a játékosoknak csak a Google+ fiókjukra lesz szükségük.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szolgáltatást a Google tavaly ilyenkor mutatta be, már akkor is sikerült összekötni a két platformot, noha az eddig az eredménytáblázatokra és a különböző játékokban szerzett kitüntetésekre korlátozódott: a közös játék csak a most bejelentett frissítéssel vált lehetségessé. Az iOS-es fejlesztők eddig túlnyomórészt a Gamecentert vették igénybe, az Apple saját, hasonló szolgáltatását, ám annak képességei nem terjednek túl az iOS határain. A Google frissen bejelentett megoldása tehát az Apple platformjának fejlesztői számára is vonzó megoldás lehet.

A Google a fentiek mellett a Unity fejlesztőkészlethez tartozó Play Games Services plugint is frissíti a keresztplatformos multiplayerhez, továbbá a Play Games SDK-ból már C++ változatot is kiad. Ezen felül a Play Store is új kategóriákkal egészül ki, a navigáció egyszerűsítése és az új tartalmak felfedezésének megkönnyítése céljából. Az alkalmazásokon belüli hirdetésekkel már azokat a felhasználókat is célba veszik, akik potenciálisan az appokon belül vásárolnának különböző kiegészítőket, illetve a Play Games-en keresztül már a virtuális termékek ajándékozására is lehetőség lesz.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról