:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 14. 16:04

EU: formálisan is kötelező lesz az egységes mobiltöltő

550 támogatással, 8 tartózkodás és 12 ellenszavazat mellett elfogadta az Euórópai Parlament azt az előterjesztést, amely kötelezővé teszi a mobilgyártók számára az egységes töltők használatát a készülékeiknél.

Az egységes, szabványos telefontöltők használata mellett két érvet hozott fel az EU: egyrészt a vásárlók számára előnyös, ha minden cég azonos töltőt használ, egyrészt ez kényelmesebbé teszi a fogyasztók mindennapjait, másrészt a méretgazdaságosság okán tovább csökkenhet a töltők ára, ami a telefonok árában is megmutatkozhat. Másfelől az egységes töltők révén csökkenthető a környezetterhelés, mivel a vásárlóknak nem kell a korábban megvett töltőiket kidobniuk, ha új készüléket vesznek. Az EU-ban egy év alatt hozzávetőleg 150 millió új mobiltelefont adnak el, Barbara Weiler EP-képviselő BBC-nek adott nyilatkozata szerint 51 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik a kidobott töltőkből.

Az Unió tagállamainak 2016-ig kell majd helyi jogrendszerbe átültetnie a szabályt, a még nem átállt gyártóknak pedig további 12 hónap áll rendelkezésére, hogy igazodjanak. A folyamat egyébként jól mutatja, az EU bürokráciája mennyire lassan őrölő malom, a közös töltőszabvány bevezetésével kapcsolatos egyeztetések még 2009-ben kezdődtek - akkor úgy tűnt, 2011-re sikerülhet átverni az ezzel kapcsolatos szabályozást és kötelezővé tenni a gyártók számára az egységes töltők alkalmazását.

A hosszas egyeztetés és a formális döntés némileg parttalannak tűnik annak a fényében, hogy az iparágban gyakorlatilag már régen kialakult egy konszenzus arról, hogy a microUSB a mobiltelefonok egységes töltőszabványa, ettől ma már nagyon kevés gyártó  tér csak el - ezek egyike az Apple, amely az iPhone-jai esetében egyedi csatlakozót alkalmaz. Jóllehet, az Apple egyébként egyike azoknak a cégeknek, amelyek a kezdetektől fogva részt vettek a szabványosítási törekvésekben, több mint egy tucat olyan céggel együtt - némelyek akkori formájában ma már nem is léteznek (pl. Sony Ericsson).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tervezet értelmében a szabványos töltő használata feltétele lesz a tagországokban a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének, vagyis nem is lehet majd forgalmazni olyan eszközt, amely nem tölthető a szabványos töltővel. Az Európai Bizottság ugyanakkor fenntartja a jogot azoknak az eszközöknek a meghatározására, amelyekre ez a szabályozás kiterjed, így az is elképzelhető, hogy a mobiltelefonok mellett más (rádiós) termékeknél is kötelező lesz a microUSB szabványú töltő.

A piacra kerülő új telefonok túlnyomó többsége ettől függetlenül ma már egyébként is szabványos microUSB  töltőcsatlakozóval készül - a méretgazdaságossági előnyöket a gyártók külön szabályozás nélkül is felismerték természetesen, és rájöttek, spórolni tudnak az előállítási költségeken, ha a telefonmodelljeik azonos töltőcsatlakozóval és töltővel érkeznek, sok készülékhez pedig már nem is adnak hálózati töltőt a gyártók, csak microUSB-kábelt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.