:

Szerző: Koi Tamás

2014. március 14. 10:13

Megszületett a 450 MHz-es frekvenciapályázat eredménye

Nem született meglepetés a 450 MHz-es frekvenciasáv tavaly meghirdetett szabad blokkját értékesítő pályázaton: a piaci szereplők visszaléptek, vagy egyáltalán nem is érdekelte őket ez az alapsáv, mely egyébként az M2M szolgáltatások gerincinfrastruktúrája lehet. A frekvenciablokk így állami kezelésben lesz, az MVM lett a befutó.

Nem túl meglepő módon az MVM Net Zrt-t hirdette ki ma nyertesnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjának hasznosítását célzó frekvenciapályázaton. A pályázatot még tavaly decemberben írták ki, ám hamar kiderült, hogy a megszabott feltételek és a piaci lehetőségek alapján egy pályázó számára lehet igazán értékes a frekvenciasáv: ez pedig - legalábbis áttételesen - a magyar állam.

A 450 MHz-es alapsáv ugyanis kevéssé használható kereskedelmi mobilszolgáltatáshoz, sokkal inkább hatékonyabbá tehető vele számos, eleve állami kezelésű informatikai rendszer, mint például az elektronikus útdíjfizetési rendszer működtetése. A frekvenciasávon folytatott adatátvitel támogathatja az elektronikus háziőrizeti rendszer megerősítését, hatékonyabbá teheti a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációját, és olyan sokakat érintő szolgáltatások fejlesztéséhez járulhat hozzá, mint az anyakönyvi rendszer, a távfelügyelet vagy a városi közlekedési tájékoztató rendszerek. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.


Szerelik a kamerákat az E-útdíj rendszerhez: behálózzák őket

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kiírási feltételek szerint a szabad frekvenciablokk pályázati díja 150 millió forint volt, a nyertes MVM ezért tízéves használati jogot kap a sávra. Az éves licencdíj az első négy évben évi 132 millió forint, azt követően 265 millió forint lesz.  A társaságnak a pályázat eredménye alapján kötelezettsége lesz az adatátviteli infrastruktúra kiépítése és üzemeltetése. Az MVM NET Zrt.-nek az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, de húsz hónap alatt már Magyarország 95 százalékos területi lefedettségét kell biztosítania.

Az már a pályázati szakasz elején világossá vált, hogy a 450 MHz-es frekvenciasáv meghirdetett blokkja kevés cég számára képez ilyen komoly értéket, a dokumentációt két cég vásárolta meg, a győztes MVM mellett a Magyar Telekom indult el, ám később a telkó visszalépett, így a nyilvántartásba vételi szakaszban már csak az MVM volt az egyetlen pályázó. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a pályázat végkimenetele, nem véletlen, hogy a kormány február végén közzétett új Nemzeti Infokommunikációs Stratégiája már konkrétan meg is nevezte az állami kézben lévő céget, mint a frekvenciablokk használóját, illetve az infrastruktúra üzemeltetőjét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.