Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 13. 13:08

Böngészőben is fut az Unreal Engine 4

Webre portolja az Unreal Engine 4-et az Epic és a Mozilla. A motort utóbbi vállalat saját fejlesztésű JavaScript-verziója, az asm.js segítségével ültetik át a böngészőkbe, a játékok pedig az Emscripten fordítóval juthatnak el az újabb platformra.

Komoly lökést adhat a böngészős játékoknak a Mozilla és az Epic, miután bejelentették, webes portot készítenek az Unreal Engine 4-ből. A két vállalat korábban már demonstrálta a komolyabb webes játékokban rejlő lehetőségeket, mikor tavaly márciusban az Unreal Engine 3-as változatát juttatták el a böngészőbe. A vállalat akkor, és a jelenlegi fejlesztésnél is saját JavaScript-verziójára, az ams.js-re épített. A Mozilla szerint az elmúlt 12 hónap során a teljesítményt a natív változat 40 százalékáról sikerült 67-re növelniük.

Az Unreal Engine webre portolásával nem lesz szükség különböző pluginekre a motorra építő online játékok futtatásához, az asm.js hajtotta tartalmakat bármelyik modern böngésző képes megjeleníteni, noha a fejlesztők szerint optimalizáltsága miatt a Firefox adja a legsimább és leggyorsabb élményt. A fejlesztők az Emscripten fordítóeszköz segítségével vihetik át címeiket a webes felületekre, amely a C, illetve C++ kódot képes asm.js-be konvertálni, hogy aztán bármelyik böngészőben futtatható legyen, ehhez persze természetesen a WebGL-re is szükség van.

00:56
 

First Glimpse of Epic's Unreal Engine 4 Running in Firefox

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Míg az Unreal Engine 3 webes portjának bemutatása egy évvel ezelőtt inkább szolgálta az asm.js-ben rejlő lehetőségek demonstrálását, mint a gyakorlati megvalósítást, a motor 4-es verziója már nem csak technológiai demo, az hamarosan elérhetővé válik a fejlesztők számára. Martin Best, a Mozilla játékplatformokkal foglalkozó szakértője a TechCrunchnak elmondta, a tervek szerint az asm.js-t mobil eszközökre is optimalizálják majd, ezeken jelenleg nagyjából ott tartanak, ahol egy évvel ezelőtt a PC-verzióval. Best szerint a fejlesztőknek olyan eszközökre van szükségük, amellyel egyszerűen készíthetnek keresztplatformos alkalmazásokat - a Mozilla megoldása pedig erre ideális lehet.

A Firefox OS támogatásában ugyanakkor egyelőre még találni hiányosságokat, noha az 1.4-es verzióval már itt is megjelenik a WebGL és az asm.js minimálisan használható szintű támogatása, bár ezen a téren még nagyon messze van az asztali böngészőkben demonstrált teljesítmény. A hasonló webes játékok lehetőségeire már ebben a korai fázisban is akadt aki felfigyelt: a Trendy Entertainment játékfejlesztő cég Monster Madness című, tavaly decemberi játéka elsőként épül asm.js, illetve WebGL alapokra. A vállalat szerint a nem is a fordítás jelentette a fő problémát, leginkább a grafika WebGL-re portolásával gyűlt meg a bajuk - ám a webes port így is nagyjából egy hét alatt elkészült. A játék felhasználói bázisát a böngészős verzió ráadásul jócskán kiterjesztette, ezért a cég azt tervezi, a technológiát teljes termékpalettáján alkalmazza majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.