Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 11. 11:39

1,6 Tbps sávszélességű optikai kábel született

Nagy sebességű adatkábeleket jelentett be az Intel, a Corninggal és az US Conec-kel együttműködve. Az MXC nevű, elsősorban adatközpontokba szánt strapabíró vezetékek akár másodpercenként 800 gigabites adatátvitelre is képesek lesznek, gyártásuk pedig még idén megkezdődik.

Még idén új, nagy sebességű adatkábeleket mutat be az Intel, a Corning és a US Conec. Az optikai vezetékek a három cég szerint másodpercenként 800 gigabites adatátvitelre is képesek lesznek mindkét irányba, vagyis összesen 1,6 terabitet tudnak átvinni.

64 szálon futnak az adatok

A kábelek az Intel szilíciumalapú optikai technológiáját használják, amellyel másodpercenként 25 gigabitet képesek átvinni egyetlen szálon. A vállalat tavaly egy nyolcszálas konstrukcióval mindkét irányba 100 gigabites sebességet demonstrált, az új, MXC nevű csatlakozóba azonban már 64 szál került. Ebből 32 továbbít, és 32 fogad adatokat, így képes a vezeték bármelyik irányba 800 gigabitet átvinni egy másodperc alatt, ami összesen 1,6 terabites sávszélességet jelent.

A legtöbb adatközpontban jelenleg 10 gigabites kábeleket használnak, így az Intel új termékének bevezetése komoly ugrást jelent majd a sebesség terén. Az optikai kábelek ráadásul nagy távolságoknál sem lassulnak le úgy mint a rézből készült vezetékek: a gyártó fotonikai laboratóriumának vezetője Mario Paniccia szerint az irányonként 800 gigabites átvitel akár 300 méteres hosszúságú kábeleknél is fenntartható.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai?

Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai? Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Az optikai jeleket elektromossá konvertáló technológiához az Intel a Corninggal együttműködve fejlesztett újfajta optikai szálakat, de a US Conec is közreműködött a projektben. Utóbbi vállalat amellett, hogy az MXC csatlakozók alkatrészeit értékesíti majd a Corningnak és más hasonló cégeknek, egy hitelesítési programot is létrehozott, hogy így segítsen más vállalatoknak is piacra vinni a kábeleket. Eddig a Corning mellett a Tyco Electronics és a Molex jelentette be, hogy gyártani és árusítani szándékozik az újfajta vezetéket.

Strapabíróbb

Támogatói szerint az MXC jóval ellenállóbb a porral és a karcolódással szemben mint a jelenleg elérhető kábelek - ennek oka, hogy a csatlakozó fizikai érintkezés helyett egy lencsés megoldást alkalmaz a kábelvégeken. Az Intel szerint az optikai kábelek legfontosabb problémáját jelenti a koszolódás és a karcolódás, amelyet az MXC ha meg nem is szüntet, de az ilyen jellegű problémák jó részét kiszűri, ami összességében megbízhatóbb működést eredményez. Az MXC előnye még, hogy kevesebb alkatrészből áll, és a mérete is kisebb a jelenlegi megoldásoknál, ami hosszú távon olcsóvá teheti a gyártását. A nagy sebességű kábelek ára egyelőre ismeretlen, noha annyi tudható, hogy a 800 gigabites darabok mellett "vékonyabb", egyben olcsóbb változatok is feltűnnek majd, a vezetékek ugyanis 8, 16, 32 és 64 optikai szállal felszerelt konstrukcióban is elérhetők lesznek.

Először a nagy telepítések, tipikusan a mérnöki-tudományos rendszerek és a cloudok piacáról várják az érdeklődőket az MXC iránt a felsorakozott cégek, miután a fenti területeken esetenként több ezer szerver dolgozik együtt, amelyeknek hasznára válhat a gyorsabb és kommunikáció és a megbízhatóbb optikai összeköttetés. Az MXC-alapú kábeleket többek között már a Microsoft, illetve a Facebook kezdeményezése, a nyílt forrású szervereket tervező Open Compute Project is teszteli.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról