Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 10. 14:31:00

Hardveres fejlesztőplatform a Marvelltől

Kinoma Create nevű építőkészletével egyszerűsítené az amatőr és professzionális hardver- és webfejlesztők dolgát a Marvell. A chipgyártó, amely szerint termékével jóval lerövidíthető prototípusok elkészítése, Indiegogo-kampánnyal igyekszik lökést adni a kezdeményezésnek.

Saját hardverplatformot hoz létre a Marvell, amellyel az online kapcsolatra képes otthoni eszközök fejlesztőit veszi célba. A chipgyártó “építőkészlete” Kinoma Create névre hallgat, és egy apró számítógéppel, valamint egy olyan JavaScript-alapú futtatókörnyezettel is kiegészül, amit kifejezetten a “connected” készülékek kezeléséhez hoztak létre - utóbbi forráskódját a csapat hamarosan nyilvánosságra hozza. A fejlesztők szerint a Kinoma a garázsban bütykölő amatőröktől a professzionális felhasználókon át, egészen a hardveres tapasztalattal nem rendelkező webdizájnerekig mindenkinek szól.

Maga a készülék egy a Raspberry Pi-hoz hasonló számítógép, ami egy kapacitív érintőkijelzővel, mikrofonnal és hangszóróval is kiegészül. A kütyü célja, hogy egyszerűbbé tegye a különböző prototípusok elkészítését azzal, hogy a fejlesztőknek nem egy csupasz Arduinóval vagy a már említett Raspberry Pi-jal kell kezdeniük a munkát, hanem egy komplett, “plug-and-play” dizájneszközzel.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Kinoma Create házában egy 800 megahertzes ARM CPU-t találunk, Wi-Fi-n és Bluetooth-on keresztül is kapcsolódhatunk hozzá, a különböző szenzorok és egyéb hardverek csatlakoztatására pedig a “rengeteg” I/O porton van lehetőség. A kis eszköz ezen felül saját IDE-t is kapott, ez a Kinoma Studio, amelyben néhány oktató jellegű példafeladat is elfért. A fejlesztői környezet segítségével a megvalósítás előtt virtuálisan tesztelhetők a kigondolt projektek, ráadásul androidos és iOS-es alkalmazást is létrehozhatunk vele a prototípusokhoz.

A vállalat egy Indiegogo közösségi finanszírozó kampánnyal szeretné megindítani a termékét, és bár még 38 napig lehet támogatni a projektet, az máris majdnem négyezer dollárral túllépte a kitűzött 10 ezer dolláros célt. A Marvell egyébként a Google Chromecast és HP Slate készülékekbe is gyárt chipeket, de termékei a Samsung tabletekben és a Lenovo okostévéiben is megtalálhatók. Aki az Indiegogon keresztül vásárolja meg a Kinoma Create-et 99 dollárért juthat hozzá, a boltokban viszont már 149 dollárért lesz kapható.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 16:17

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

2

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.