Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 6. 16:13

Vérnyomást is mér az egészségközpontú telefontok

A vérnyomás, illetve a vér oxigéntartalmának mérésre, sőt akár légzésfunkciós vizsgálatra is alkalmas telefontokot jelentett be az Azoi. A Wello nevű szenzorokkal gazdagon felszerelt eszköz Bluetooth és egy mobil alkalmazás segítségével kommunikál majd az okostelefonokkal.

A különböző egészségfigyelő és fitneszfunkciók egyre népszerűbbek az újonnan megjelenő okostelefonokon és viselhető eszközökön, ám hamarosan a már meglévő készülékek is felruházhatók lesznek hasonló képességekkel. Ezt célozza az Azoi startup Wello nevű eszköze, amely a már forgalomban lévő iPhone-okat és androidos telefonokat hivatott felruházni különböző szenzorokkal.

Akár a vér oxigéntartalmát is megméri

Méghozzá nem is akármilyenekkel, a fejlesztők szerint ugyanis az eszköz képes a vérnyomás mérése mellett megállapítani a vér oxigéntartalmát, illetve a hőmérsékletet, de elektrokardiográfként is működik és még légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) is elvégezhető vele - mindezt ráadásul a gyártó szerint “klinikai pontossággal”. A Wello külsőre egy hagyományos telefontoknak tűnik, Bluetooth LE segítségével párosítható az okostelefonnal és a hozzá tartozó alkalmazás segítségével kezelhető. A spirométer a tok oldalához csatlakozik majd.

A kütyü használata nagyon egyszerű, mindössze ujjunkat kell a hátoldalra helyezni, majd néhány másodperc múlva az app már ki is dobja az eredményt. Az Azoi szerint termékük azért lehet különösen hasznos, mert a manapság a halálozások egyik fő okát a szív- és tüdőbetegségek jelentik, amelyek kockázata némi odafigyeléssel csökkenthető - azt ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy a Wello nem helyettesít egy teljes értékű orvosi vizsgálatot.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kinyert adatokat helyben a készülékre vagy a Wello online tárhelyére is menthetjük, de meg is oszthatjuk az ismerősökkel, orvossal például. Az “okostok” emellett a népszerű Jawbone vagy Fitbit alkalmazásokkal is képes együttműködni, továbbá gyakorlatilag bármilyen Bluetooth LE-képes kütyüvel - bár ennek módját egyelőre nem részletezték - hogy az edzésekről, illetve azok hatásáról azonnali mérhető visszajelzéseket kapjunk. A Wello fejlesztésénél eredetileg az iOS-es készülékekre koncentráltak, az Android csak később jött számításba, ezért, és a Google rendszerét futtató telefonok sokfélesége miatt, a platformhoz egy hétköznapi tok jár majd, amire egy különálló Wello egységet lehet rákapcsolni. A piacra kerülő darabokra ráadásul egy apró csatlakozó is kerül majd, amivel az újabb érzékelőkkel lesz kiegészíthető.

A fejlődő piacokon is megjelenik

A cég azt reméli, terméke fitneszkiegészítőként például a Fitbittel párosítva, valamint egészségügyi felszerelésként is megállja majd a helyét, amellyel otthon is elvégezhetők az egyszerűbb mérések, ezzel adott esetben megspórolva az utat a kórházba a szerényebb infrastruktúrával rendelkező területeken. Ennek megfelelően a vállalat a feltörekvő piacokat is célba veszi, a 35 ország között ahol a szenzorokkal megpakolt eszköz kapható lesz, az USA, Kanada és az EU tagállamai mellett India is ott van.

Maga a Wello 199 dollárba kerül majd, ami a funkcionalitását tekintve elfogadhatónak tűnik, ám ez Indiában akár duplája is lehet a telefon árának amire az érzékelő kerül. Az előrendelések már leadhatók, a készülék pedig nyáron lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról