Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 5. 14:22

Indul a BirdFlight apptesztelő rendszer

Azt ma már az alkalmazásfejlesztőknek nem kell elmagyarázni, hogy a tesztelés miért fontos. A belátás azonban kevés, a tesztelőkkel való kommunikáció, a telepítők eljuttatása a tesztelőkhöz és egyéb feladatok fájdalmas súlyokat raknak a fejlesztőkre.

Rengeteg fejlesztő használta mostanáig a Burstly nevű cég Testflight platformját ennek a problémának a leküzdésére, abban ugyanis együtt lehetett kezelni az iOS és az Android platformot is. Múlt hónapban azonban az Apple felvásárolta az apró kis céget és március 21-én megszünteti az Android támogatását. Várhatóan az Apple háztáji eszközként kínálja majd az iOS-fejlesztőknek a megoldást, akár integrálva a fejlesztői környezettel. Ez azonban egy komoly lyukat ütött ezen a piacon, amire a müncheni székhelyű, de egyébként Budapesten is jelen levő TestBirds azonnal igyekszik is rárepülni.

A TestBirds crowdtesting szolgáltatással foglalkozik, vagyis megrendelőik számára kvalitatív kutatási és tesztelési feladatokat végeznek el mobil- és webalkalmazások fejlesztése során. Ehhez egy több mint 15 ezres fizetett tesztelői csoport áll rendelkezésükre, akiknek nem feltétlenül hibákat kell keresni, hanem a használat közbeni élményeket, benyomásokat, véleményeket kell visszaosztani, amiből a fejlesztő, illetve a megrendelő az éles bevetés előtt következtetéseket tud levonni.

Egyszerre tesztelve

A crowdtesting-szolgáltató eddig is rendelkezett a Testflight funkcionalitásának megfelelő alkalmazásdisztribúciós megoldással, de egészen idáig ez csak belső használatra volt elérhető, sőt, a TestBirds saját ügyfelei is sok esetben a Burstly Testflighot használták. A Burstly felvásárlása után viszont úgy döntött a német cég, hogy megnyitja rendszerének terjesztési részét, szabadon elérhetővé és használhatóvá teszi a fejlesztők számára attól függetlenül, hogy a crowdtesting szolgáltatást igénybe veszik-e vagy sem. Ezzel értelemszerűen a német cég ismertsége és elérése javulhat, a fejlesztők számára pedig marad a továbbiakban is kényelmesen használható, az iOS és Android, Windows Phone és BlackBerry platformokat egyszerre lefedő teszttámogató rendszer.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az új platform BirdFlight néven indul el, ezzel is erősítve, hogy az Android támogatását elvesztő Testflight helyettesítő terméke kíván lenni. A szolgáltatásra mától kezdődően lehet előregisztrálni és elvileg napokon belül el is indul béta verzióban, még mielőtt a Testflight március 21-én levonulna Androidról. A zökkenőmentes átállás lehetőségével a Testbirds rengeteg fejlesztőt happolhat el, s a cég ígérete szerint, ha kellően nagy érdeklődés mutatkozik a BirdFlight iránt, akkor a mobil appdisztribúciós és csoportadminisztrációs rendszer kibővülhet a fejlesztői SDK-k támogatásával is, így a hibajelentések és statisztikák begyűjtése és visszavezetése is megoldható lenne a platformon belül.

A Testbirds persze az így elért fejlesztők közül igyekszik majd megszólítani azokat, akiknek szakértői tesztelésre, projektmenedzseri támogatásra, szűrt célcsoportos tesztelésre, crowdtesting szolgáltatásokra van szüksége. A BirdFlight bétára a hivatalos oldalon keresztül lehet jelentkezni már most is, a TestBirds blogján pedig további érdekességek találhatóak a témában angolul, illetve a budapesti iroda jóvoltából magyarul is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról