Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 3. 16:18

Erősen szorítják a felhasználók a Windows XP-t

Erősen szorítják világszerte a felhasználók Windows XP-t futtató számítógépeiket. A NetMarketShare statisztikái szerint az XP immár a második hónapja növekvő részesedést mutat, miközben a Windows 8.x nem tud előrelépni. Redmond frissítéssel vegzálja a halott platformon maradókat.

Januárban és februárban is nőtt a Windows XP-t használók részaránya az internetezők körében - találta a NetMarketShare, A piackutató az internetezésre használt számítógépek jellemzőit méri, többek közt a böngészők és az operációs rendszerek részesedését is. Eszerint az egy hónap múlva támogatását vesztő Windows XP-t nem hagyják ott fejvesztve a felhasználók, részesedése február folyamán 29,5 százalékot tett ki, ami 0,3 százalékpontos emelkedés januárhoz viszonyítva és több mint fél százalékpont decemberhez képest.

A Windows XP részesedésének növekedése minden bizonnyal nem új telepítéseket jelent (bár a kínai piacot ismerve ez sem teljesen elképzelhetetlen). Valószínűbb, hogy e rendszerek száma abszolút értékben csökkent, a modernebb rendszereket futtató gépek száma azonban még gyorsabb ütemben csökken, így nőhetett meg némileg az XP részesedése a teljes piacon. Az elvándorlást számtalan tényező indokolhatja, az eddig második gépnek használt PC-k kiváltására a tabletek és az új generációs konzolok is alkalmasak, így január-februárban sok Windows 7-es vagy vistás gép maradhatott kikapcsolva.

(forrás: computerworld.com)

A Microsoft számára aggasztó lehet, hogy időközben a Windows 8.x térnyerése teljesen leállt, az elmúlt három hónapban gyakorlatilag alig tudott részesedést növelni az új rendszer. Ezzel a lassan másfél éves szoftver aránya a piacon beragadt 12 százalék körül. Ugyan részesedését tekintve a Windows 8 család jobban teljesít, mint a Vista tette azt bemutatása után ugyanennyi idővel, a különbség bizony nem túl jelentős, különösen a Windows 7 szárnyalásával összehasonlítva.

Kezdődik a zaklatás

A Microsoft közben bejelentette, hogy március 8-tól, tehát szombattól elkezdi dialógusablakban értesíteni a felhasználókat a támogatás lejártáról. A Windows XP Home és Professional termékeket használó felhasználók Windows Update-en keresztül kapják meg az üzenetet, hivatkozással a problémát elmagyarázó weboldalra. Szerencsére az ablak gyorsan eltüntethető, és a további zaklatástól is eltekinthetnek a felhasználók.

A Windows XP támogatásának leállítása hatalmas mérföldkő a Microsoft, de a teljes IT-ipar szempontjából is. A redmondi szoftverház rendszeresen állítja le operációs rendszereinek támogatását, azonban ilyen nagyságrendű telepített bázist még sosem hagyott magára. Korábban a Windows 2000 támogatása járt le 2010 júliusában, eddigre azonban a rendszer csak a PC-k kevesebb, mint fél százalékán futott, köszönhetően többek között a Windows XP és Windows 7 sikerének. Ehhez képest az XP mintegy félmiliárd, internetezésre rendszeresen használt számítógépen lehet a mai napig telepítve.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Hogy ez miért akkora probléma? Mert a borús forgatókönyvek szerint néhány hónapon belül ennyi zombi gép lesz majd az interneten, ahogy az újabb hibákat kihasználó támadások akadálytalanul veszik majd át a számítógép fölött az irányítást. A rendszer védelmében az erős tűzfal és a frissen tartott antivírus, valamint netes szűrők, illetve fejlettebb (például virtualizáció használó) biztonsági megoldások segíthetnek, ezek azonban a legtöbb mezei felhasználó számára elérhetetlenek (vagy a komplexitás, vagy a költségek miatt).

A Microsoft a héten várhatóan közzéteszi új, a Laplinkkel közösen fejlesztett szoftverét, amely a Windows XP-ről való migrálást segíti. Az eszköz átmásolja az új gépre az állományokat, zenéket, videókat, emaileket, felhasználói fiókokat és beállításokat is. A szoftverház emellett indított egy olyan oldalt is, ahol a legszerényebb képességű felhasználók azt ellenőrizhetik, hogy Windows XP-t futtatnak-e.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról