Szerző: Koi Tamás

2014. február 27. 12:12

Gyorsan bővül a 4G a Telekomnál

Közzétette tavalyi negyedik negyedéves üzleti jelentését a Magyar Telekom. A cég nem okozott különösebb meglepetést, továbbra is az energiakereskedelemnek köszönhetően nőttek elsősorban a bevételek, eközben a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően mind a mobilpiacon, mind a tévépiacon erősödött a cég.

Közzétette tavalyi negyedik negyedéves üzleti eredményét a Magyar Telekom. Az ország legnagyobb távközlési cége nagyjából az elemzői várakozásoknak megfelelően teljesített az év utolsó időszakában. A bevételek és az EBITDA kis mértékben nőttek az egy évvel korábbi időszakhoz képest, emellett lényegesen nőtt a tőkeberuházások összege. Ez utóbbi további technológiai fejlesztéseket tett lehetővé, mely többek közt a 4G-s lefedettség számottevő növekedésében testesült meg.

Hozták a kötelezőt

Az éjjel közzétett beszámoló szerint a társaság bevételi kis mértékben, 0,5 százalékkal 164,9 milliárd forintról 165,7 milliárd forintra nőttek 2013 negyedik negyedévben 2012 azonos időszakához képest. Az energiaszolgáltatásból származó és a nem hangalapú mobil bevételek növekedését ellensúlyozta a magyar és macedón vezetékes és mobilhang-bevételek csökkenése.

Az EBITDA 4,7 százalékkal 37,0 milliárd forintról 38,8 milliárd forintra nőtt az egyéb működési költségekben elért megtakarításoknak köszönhetően, köztük marketing, tanácsadói díjak, bérleti díjak, egyéb adók és díjak, mely utóbbi kettő a set-top boxok, illetve az éves frekvenciadíjak 2013 korábbi időszakaiban történt aktiválásának köszönhető. A létszámleépítési programokkal kapcsolatos végkielégítések, valamint a működést terhelő adók csökkenése is kedvezően hatott az EBITDA-ra - áll a jelentésben.

A szolgáltató vezérigazgatója, Christopher Mattheisen az eredményekkel kapcsolatos csütörtöki sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, a Magyar Telekom számára a 2013-as év több pozitív fejleményt is hozott a mobilszolgáltatások, illetve a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettségét és fejlettségét tekintve. A vezető ezek közt említette, hogy a kormány és a mobilszolgáltatók megállapodtak a frekvencialicenc-használati jogosultság lejártának 2022-es harmonizációjában, emellett elindult az új, az LTE800-as frekvenciákra és a 2,6 GHz-es frekvenciasávra vonatkozó értékesítési folyamat.

A szolgáltató ma 40 százalékos lakosságra vetített kültéri LTE-lefedettséget biztosít (egy évvel korábban ez 27 százalék volt), az LTE-szolgáltatást használó ügyfelek száma pedig meghaladta a 120 ezret. A szolgáltató idén a tervek szerint megduplázza majd az LTE lefedettségi területet - hangzott el a sajtótájékoztatón. Ez ugyanakkor várhatóan már csak a 800 MHz-es alapsáv használatba vételével válik majd lehetségessé.

Korlátlanság: no para!

Mattheisen a sajtóbeszélgetésen elmondta, a Magyar Telekomnál ma már tízből kilenc készülék okostelefon, melyek 90 százaléka mellé valamilyen adatcsomagot is igénybe vesznek az előfizetők. A cégvezető hozzátette, ezek nem feltétlenül a legnagyobb értékű adatcsomagok, ugyanakkor ezek az előfizetők később a várakozások szerint nagyobb csomagokra migrálnak majd. A flatrate csomagok megjelenése kapcsán Mattheisen a HWSW kérdésére elmondta, a cég nem tart az ARPU, vagyis az egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel számottevő csökkenésétől, mivel az olcsóbb szolgáltatásokat igénybe vevő előfizetőket is sikerrel tudta a cég a korlátlanságot, vagy részben korlátlanságot biztosító tarifákra migrálni.

A szolgáltató a tévépiacon is jelentősen tudta növelni a modernebb, interaktív szolgáltatások (IPTV, Interaktív Sat TV) előfizetői bázisát. Az IPTV előfizetői bázis az év végére elérte a 400 ezret, ami csaknem százezres növekedést jelent egy év alatt, ugyanakkor ezek statisztikai alapon jellemzően a Telekom valamilyen korábbi szolgáltatását vették igénybe, hiszen a cég tévépiaci részesedése éves szinten 1 százalékponton belül tudott csupán bővülni, mostanra megközelítve a 26 százalékot.

a címlapról