:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 26. 10:33

Windows 8.1-es vállalati táblagépek a HP-tól

Új, kis és középvállalatoknak szánt készülékeket mutatott be a HP, köztük az első 64 bites, Windws 8.1-et futtató táblagépeket. A vállalat az ElitePad 1000 és a ProPad 600 mellett a Pavilion x360 hibrid notebookot is leleplezte, amely kijelzőjét hátrahajtva tabletté alakítható.

A HP a Palm felvásárlásával próbálta megvetni a lábát az okostelefonok és tabletek piacán, az akvizíció azonban balul sült el, az 1,2 milliárd dollárért megvett cég technológiáira felépített készülékek a piacon teljesen érdektelenek maradtak, mára pedig hírmondó sem maradt a Pre és a TouchPad modellekből. A szakma azóta várja és találgatja, a cég hogyan tér vissza a mobil eszközök szegmensébe, ahol a nagy PC-gyártók mindegyike folyamatosan próbálkozik, a Lenovót leszámítva mérsékelt sikerrel.

A HP a barcelonai Mobile World Congressen mindjárt három termékkel is előállt, köztük két, elsősorban üzleti felhasználásra szánt táblagéppel és egy tabletté alakítható notebookkal. Mindhárom készülék Windows 8.1-et futtat, és a kis, illetve közepes vállalatokat célozza.

Kissé vaskos, de ismerős dizájn

A HP Pavilion x360 névre hallgató laptop-táblagép hibrid a Lenovo Yoga szériáját juttathatja eszünkbe, ez is a kijelzőt teljesen hátrahajtva alakítható tabletté, vagy tetszés szerint állítható mindenféle kicsavart pózba. A notebook opcionálisan Intel Pentium N3520 vagy N2820 processzorral kérhető, előbbi 2,17, utóbbi pedig 2,13 gigahertzen ketyeg. A memória 4 vagy 8 gigabájt DDR3L SDRAM lehet, merevlemezből 320, 500, illetve 750 gigabájt kapacitású választható, vagy akár egy 500 gigabájtos, további 8 gigabájt NAND tárhellyel felszerelt hibrid meghajtót is kérhetünk bele.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kijelző 11,6 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású és természetesen érintésérzékeny - ugyanakkor nem IPS panelről van szó, így a betekintési szögekkel akadhat probléma. A Pavilion x360 vastagsága nagyjából 2,2 centiméter, és 1,4 kilogrammot nyom. Csatlakozók terén a laptopot aránylag jól felszerelték, azon két USB 2.0 és egy 3.0 portot találunk, egy HDMI és egy Ethernet aljzatot, valamint egy kombinált mikrofon, illetve fejhallgató jacket, és egy Kensington zár is helyet kapott rajta. A HP szerint a hibrid nagyjából négy órás akkus üzemidőt produkál. A Pavilion a cég otthoni felhasználóknak szánt márkája, az x360 is a fogyasztókat célozza élénk színeivel.

Megérkeztek az első 64 bites Windows 8.1-es tabletek

Az újonnan bemutatott tabletek egyike, az ElitePad 1000 egy tízhüvelykes vállalati táblagép, 1900x1200 pixel felbontású kijelzővel, és stylus-szal. A készülék processzora egy 64 bites négymagos Intel Atom Z3795 chip 1,6 gigahertzen, LPDDR3-as RAM-ból pedig 4 gigabájtot kapott. A belső eMMC tárhely opcionálisan 64 vagy 128 gigabájt lehet. Az ElitePadre két kamerát is tettek, az előlapon egy 2,1 megapixeles szenzor figyel, a hátoldali pedig 8 megapixeles, amihez LED vaku is társul. Az ElitePad 1000-ben microSDXC-kártya foglalat is található, ezen kívül egy fejhallgató-csatlakozó, illetve egy dokkolóport, amivel a táblagépet a külön megvásárolható dokkolóállomásba illeszthetjük. Az eszközben fény- és gyorsulásmérő, iránytű, giroszkóp is helyet kapott.

A másik tablet a HP ProPad 600, amely szintén vállalati felhasználásra készült. Ebben ugyancsak Intel Atom Z3795 processzort találunk, négy maggal, 1,6 gigahertzen, de 1,46 gigahertzes Z3775-tel is rendelhető, noha az csak 32 bites. A 4 gigabájt RAM-mal felszerelt gép az ElitePadnél valamivel nagyobb, 10,1 hüvelykes, felbontása pedig 1920x1200 pixel. Csatlakozókból erre a modellre már jóval több jutott, a fejhallgató-kimenet mellett egy USB és egy HDMI-portot is találunk rajta, valamint a fenti tabletből ismert kártyaolvasót. A stylus viszont ebből a masinából kimaradt, legalábbis a cég közleménye nem tesz róla említést - utólag persze bizonyára beszerezhető.

Mindkét táblagép LTE-képes, ezen felül Bluetooth 4.0+LE-n keresztül is kapcsolódhatunk hozzájuk. A HP Pavilion x360 február végétől 400 dollárért már elérhető lesz, így hiányosságait tekintve is vonzó vétel lehet. Az ElitePad 1000 indulóára 739 dollár és már jövő hónapban a boltokba kerül. A ProPad 600 árát a HP még nem közölte, azt azonban tudni lehet, áprilistól lesz megvásárolható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.