Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 26. 08:22

Érintésérzékeny e-papír kijelzőt kapott a hátára a YotaPhone

Bemutatta két kijelzős okostelefonjának második generációját az orosz Yota Devices. Az új YotaPhone hátlapi e-papír kijelzője már teljesen érintésérzékeny és a készülék hardvere is frissült. A vakmerő telefon még idén a boltokba kerület.

Az orosz Yota Devices startup neve tavalyról lehet ismerős, ez a cég volt az, amely egy merész, két kijelzős okostelefon dizájnjával állt elő, majd azt meg is valósította. A csapat a YotaPhone második generációjával sem maradt adós, annak bemutatódarabját a barcelonai MWC-re is elhozta.

Elöl-hátul érintésérzékeny

Ahogy az várható volt, a készülékbe a jelenlegi csúcskategória hardverét pakolták be, az igazi újítást azonban a hátlapon kell keresni, ide egy teljesen érintésérzékeny e-papír kijelző került - a korábbi verziónál a navigációt egy keskeny vezérlősávon kellett megoldani, a készülék alsó részén. Ez számos lehetőséget nyithat meg a felhasználók előtt, a második kijelzőn akár egyes kis képfrissítés-igényű játékok is játszhatók lesznek, például sakk vagy póker, de az a hívások kezelésére, vagy üzenetküldésre is alkalmassá válik.

Az új YotaPhone 8,9 milliméter vastag, 140 grammot nyom, az előző generáció processzorát pedig egy négymagos Qualcomm Snapdragon 800 chip váltotta fel. A mobilba 2 gigabájt RAM és 32 gigabájt belső tárhely került, valamint egy 2 megapixeles előlapi és egy 8 megapixeles, LED vakuval kiegészített hátoldali kamera, ami full HD videó rögzítésére is alkalmas. A készülék LTE képes, valamint támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0-t is, továbbá NFC szenzorral is felszerelték. A készülék Nano-SIM-mel működik, akkumulátora 2550 mAh és vezeték nélkül tölthető. A fő kijelző 5 hüvelykes AMOLED, Full HD felbontással, míg a hátlapi, folyamatosan aktív ívelt e-papír panel 4,7 hüvelykes, felbontása pedig 960x540 pixel.

A hátlap a fenti felhasználási módok mellett egy kiterjedtebb értesítési felületként is működhet, folyamatosan kijelezve az aktuális időjárási adatokat, híreket, sporteredményeket, vagy akár a viselhető készülékek által gyűjtött információkat is mutathatja - ehhez azonban az orosz startupnak először a fejlesztőket kell meggyőznie készülékben rejlő lehetőségekről.

Nem kell többé kétpercenként bekapcsolni a kijelzőt

A Yota Devices vezérigazgatója, Vladislav Martinov a TechCrunchnak elmondta, elgondolásuk igazi előnye, hogy a telefont egy olyan második kijelzővel látják el, ami nem jelent komoly fenyegetést az akkumulátoros üzemidőre, és képes folyamatosan mutatni az olyan információkat, amelyekért egyébként a felhasználók újra és újra bekapcsolják telefonjukat. A gyártó szerint ezzel a képességgel a YotaPhone egyes viselhető készülékeket is kiválthat, hiszen a kijelző bekapcsolása nélkül értesülhetünk az új eseményekről - noha magát az okostelefont még mindig elő kell venni hozzá.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyelőre nagyjából egy tucat, kifejezetten az e-papír kijelzőre szánt alkalmazás áll az első generációs YotaPhone tulajdonosok rendelkezésére, - természetesen a Google Play teljes tartalma mellett - a kiforrottabb második verzió megjelenésével azonban ezek az appok is szaporodni kezdhetnek. A készülék első változata inkább volt tapogatózás a területen mint tényleges fejesugrás a piacra, miután tavaly decemberi megjelenését követően csak Oroszországban, Ausztriában, Franciaországba, Spanyolországban és Németországban vált elérhetővé, és a Yota Devices sem számít 100 ezer eladott darabnál többre az első hat hónapban.

A YotaPhone új generációja a cég szerint idén év végén kerül a boltokba, nagyjából 10-15 százalékkal olcsóbban, mint a Samsung, a HTC vagy a Sony “prémium termékei” indulásukkor. Érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy a 2014 végi megjelenéskor a fenti hardver nem feltétlenül számít majd a csúcskategóriába. Az okostelefon első változatának tulajdonosai mindenesetre örülhetnek, mert jelenlegi készüléküket beszolgáltatva jelentős kedvezményt kapnak majd az új modell árából.

a címlapról