Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 24. 12:28

Új erőgépek a Sonytól: Xperia Z2 és Z2 Tablet

A Sony Barcelonában bemutatta legújabb zászlóshajóit, az Xperia Z2 okostelefont és az Z2 Tablet táblagépet. A víz- és porálló csúcskészülékek gy új középkategóriás telefonról, az Xperia M2-ről is lehullt a lepel, továbbá a SmartBand okoskarkötőjéhez is elrajtolt a Lifelog alkalmazás.

Bár a 2014-es Mobile World Congressen eddig úgy tűnt, főként a belépő és középkategóriás termékeké a főszerep, a Sony legújabb zászlóshajóit is felsorakoztatta - de a csúcsmodellek mellett azért egy olcsóbb okostelefonnak is jutott hely.

Vízálló erőgép

A vállalat legújabb csúcstelefonja, az Xperia Z2 igazi erőmű: a telefonba a legújabb, 2,3 gigahertzen ketyegő négymagos Snapdragon 801 processzor került, Krait 400 magokkal és Adreno 330 GPU-val, valamint 3 gigabájt RAM-mal kiegészítve. A Z2 kijelzője is nagyobb lett mint elődeié, egy  5,2 hüvelykes, 1080x1920-as felbontású Triluminous panel, ami a gyártó “Live Color LED” technológiájával is kiegészül. Az új képernyő a HWSW helyszíni tapasztalatai szerint valóban sokkal szebb képet ad mint a Z1, a kontraszt is látványosan javult.

A készülék 3200 mAh-s akkumulátorát elnézve az üzemidővel nem lesz probléma, ezen a területen már előd is jól teljesített. A hátlapi kamera marad a Z1-ből ismert 20,7 megapixeles szenzor, ám már 4K felbontású, vagy 120 fps sebességű videót is rögzíthetünk vele. A 8,2 milliméter vékony készülék továbbra is víz- és porálló, IP58-as besorolást kapott. A microSD-kártyás bővítéshez a Sony még mindig ragaszkodik, így a 16 gigabájtos belső tárhely akár további 64-gyel toldható meg.

A digitális zajszűrés tapasztalataink szerint nagyon jól működik a Z2-ben. Bár használatához speciális, mikrofonnal felszerelt fülhallgatóra van szükség, maguk a feldolgozó-áramkörök a telefonban kaptak helyet. Alacsony hangerőn kifejezetten nagy lehet a különbség, különösen ha kiválasztjuk, hogy milyen környezetben, például repülőn vagy vonaton hallgatunk zenét. A telefon egyébként kialakításra gyakorlatilag megegyezik az előző verzióval, elöl-hátul üveg, a felépítés ugyanakkor valamivel még masszívabb lett és könnyebbnek is hat, továbbá a csatlakozók fedelei is bizalomgerjesztőbbek.

A tabletbe is az ismert vas került

A Z2 tablet hasonló paramétereket tudhat magáénak, ugyanazt a processzort kapta mint az okostelefon, valamint szintén 3 gigabájt RAM-ot, illetve a 16 gigabájt belső tárhelyet és microSD-foglalatot is megtaláljuk benne. A készülék 6,4 milliméterével és 426 grammjával vékonyabb és könnyebb is lett mint elődje, a Tablet Z. A táblagép kijelzője 10,1 hüvelykes, az okostelefonból már ismert technológiákkal és Full HD felbontással. A Tablet Z2 is IP58-as minősítéssel rendelkezik, így megbirkózik a vízzel és a porral, valamint a Z2-höz hasonlóan a zajjal is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Sony sem feledkezett meg az olcsóbb készülékekről, bemutatta ugyanis a középkategóriás Xperia M utódját, az M2-t. Ez a modell már jóval szerényebb hardverrel bír: 4,8 hüvelykes, 540x960 pixel felbontású kijelzője mögött egy 1,2 gigahertzes négymagos Snapdragon 400 processzor dolgozik 1 gigabájt RAM társaságában. Az akku itt 2300 mAh-s, a hátlapra pedig egy 8 megapixeles kamera került, Exmor RS szenzorral és HDR funkcióval. Elődjével ellentétben ráadásul az Xperia M2 már LTE-képes.

Okoskarkötő

A vállalat mindezek mellett bejelentette, hamarosan elérhetővé teszi SmartBand SWR10 karperecét, amely márciustól 60 országban kerül a boltokba. A Sony okos-karkötőjéhez egy Lifelog nevű alkalmazás is társul, amellyel folyamatosan nyomon követhetjük tevékenységünket, például hogy merre jártunk, mit hallgattunk vagy mit játszottunk. A karperec NFC-vel vagy Bluetoothon keresztül kapcsolható össze a telefonnal, és rezgéssel képes jelezni a beérkező hívásokat, üzeneteket vagy egyes közösségi oldalak értesítéseit, valamint a telefon zenelejátszója is irányítható vele.

A japán gyártó karkötője nem csak saját készülékeivel kompatibilis, az más androidos, de akár iOS-es eszközökkel is párosítható. A fejlesztőknek ugyanakkor rossz hír, hogy ha az okoskarpereccel akarnak dolgozni ahhoz külön Sony SDK-ra lesz szükségük, ami tovább növeli a terület fragmentációját. Az új kütyük közül a Sony egyelőre csak a SmartBand árát közölte, az 99 euróért kerül majd a boltokba. A zászlóshajókért a gyártó minden bizonnyal egy komolyabb összeget kér majd el, az Xperia M2 árát ugyanakkor kíváncsian várjuk, miután elődje 250 dollárért debütált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról