Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 20. 08:10

Mit is akart a Microsoft a Metróval?

Külön homokozót adni a kezdő és haladó felhasználóknak - nagy vonalakban erről szól a Metro bevezetése a Microsoft egyik tervezőmérnöke szerint. A Redditen folytatott beszélgetés rávilágít, hogy a milliárdnyi egységsugarú felhasználó leválasztása a power usernek is hasznos lesz, a Desktop olyan fejlesztéseket kaphat, amelyeket a nagymamák képtelenek lettek volna megemészteni.

A Windows 8-ról szóló első képernyőképei óta folyamatosak a rendszer Metro felületét érő kritikák. Az általánosan elfogadott magyarázat szerint a felület a Microsoft próbálkozása arra, hogy a PC-t egyesítse a tablettel, és a PC-piacon élvezett dominanciáját így kiterjessze az érintőkijelzős gépekre is. Az már most látszik, hogy a kísérlet egyelőre megbukott, a Microsoft is belátta, hogy a tablet koncepciója inkább egy "nagy okostelefon", mint egy "érintőkijelzős PC", a Metrót pedig a jövőben a Windows Phone felé közelíti majd.

Jacob Miller, a Microsoft egyik UX-tervezője azonban Redditen (pwnies becenév alatt) egy érdekes új megközelítést vetett fel, a Metróra adott magyarázatként. Le kell szögezni, hogy Miller itt kizárólag magánemberként szólalt meg, nem a Microsoft képviseletében, az általa elmondottak azonban némi betekintést nyújthatnak abba, hogy a szoftverház alkalmazottai hogyan látják a Windows 8 sikertelenségét és némi rálátást ad arra, hogy mit várhatunk a Windows 9-től.

Szétválasztani a játszóteret

A Microsoft logikájának megértéséhez egyet érdemes hátralépni. A Windows operációs rendszereket világszerte több mint egymilliárd ember használja, ezt az elképesztő tömeget eddig a szoftverház egyetlen termékkel, egyetlen felülettel igyekezett kiszolgálni - több-kevesebb sikerrel. A felhasználók széles rétegeinek igényei azonban nagyon eltérnek, az one-size-fits-all megközelítésnek pedig megérkeztek a korlátai a Windows-világban.

Windows kezdőknek.

A Metro fejlesztésénél a szoftverház két nagy csoportra bontotta a felhasználókat: casual user (egységsugarú felhasználó, kezdő felhasználó) és power user (haladó, professzionális felhasználó). Miller magyarázata szerint a két felhasználói típus között a tartalomhoz való kapcsolat alapján húzta meg a cég a vonalat: tartalomelőállítók és a tartalomfogyasztók. Előbbi csoport a tulajdonképpeni haladó felhasználóké, több ablakot, esetleg több monitort használnak, sőt, néha virtuális gépek között mozognak folyamatosan. A második csoportot az egyszerű felhasználók alkotják, amelyek számítógépes tevékenysége kimerül a közösségi hálózatok használatában, fotók, videók nézegetésében, könnyű böngészésben. Ezt a csoportot az egészen fiatal gyerekek és az idősebbek alkotják, valamit a számítástechnikától húzódózó felnőttek. Nyilván a két réteg nem különül el egymástól, a két véglet között az átmenet folyamatos.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szakember szerint a Windows 8 felülete kizárólag ez utóbbi, tartalomfogyasztó csoport számára készült. A Metro vezérlőelvei, "egyszerű, letisztult, és egyszerre csak egyetlen dolgot végez" pontosan e csoport igényei mentén alakultak ki. Azt Miller is elismeri, hogy a Metro rendkívül gyenge felület a haladó felhasználók számára, és hibának tartja, hogy egyes OS-funkciók kizárólag ezen a felületen érhetőek el - ez azonban nem a koncepció problémája, "csupán" a megvalósításé.

Ez a megközelítés megmagyarázza, hogy miért volt szükség a boot-to-Metro alapértelmezett beállításra: ha nem így lenne, akkor az egyszerű felhasználók sosem találnának rá a nekik szóló, egyszerűsített felületre és alkalmazásokra. Arra azonban nincs válasz, hogy a Windows 8 első kiadásában miért maradt a haladók számára is kikapcsolhatatlan a Metro - ez újra a megvalósítás problémája, nem az eredeti koncepcióé.

Most a haladók jönnek

A kétféle felhasználó szétválasztásának hosszabb távon a haladó felhasználók is hasznát veszik. Eddig ugyanis az új funkciók és UI-elemek beépítésénél fontos kritérium volt, hogy az ne tegye túlságosan bonyolulttá a rendszer használatát a kezdők számára sem. Ezen a küszöbön Miller szerint sok funkció elbukott, amelyek a Microsoft szerint elriasztották volna az egyszerű felhasználót. Egy példa a több (virtuális) desktop implementációja. Hosszú évek óta ez a funkció minden fontosabb operációs rendszer része, az OS/2 Warptól a különböző Linux-disztribúciókon keresztül az OS X-ig. A Windowsba azonban nem kerülhetett be, mert a fókuszcsoportos tesztek szerint ez túl nagy falat volt az egyszerűbb felhasználók számára.

A jövőben azonban a tömegek egyszerű igényeit kielégítheti a Metro, így az Asztal fejlesztésénél ez a küszöb feljebb kerülhet és olyan fejlett, komplex megoldások kerülhetnek be, amelyeket a korábbi felállás teljesen kizárt. Jöhetnek is a virtuális desktopok és számtalan más, a power user igényeit maximálisan kiszolgáló felületi funkció. "Megkötötte kezünket ez a felállás és felhasználóinkat zavarta az egységes szabás. Tehát mit tettünk? A felhasználókat két csoportba osztottuk. Kezdő és haladó. Két külön játszóteret készítettünk nekik. Az összes kezdő felhasználónak ott az új, csillogó felület, ahol nézhetik a macskás képeket - a Metro. A haladó felhasználók így szabadon uralkodhatnak a saját területükön - az Asztalon" - írta Miller.

Windows haladóknak.

A Reddit-felhasználók arra is rákérdeztek, hogy ha a Metro felület kizárólag az "egységsugarú" felhasználókat célozza, akkor mi keresnivalója a Windows Server operációs rendszerben. A kiszolgálókhoz fejlesztett rendszert informatikai szakemberek használják, a Metro erőltetése ebben a környezetben értelmezhetetlen. A kérdésre Miller sem tudja a választ, a legvalószínűbb, hogy a Microsoft igyekezett elkerülni a kód fragmentálását, így kényszerűségből a Server is megkapta a Metro felületet.

Tényleg minden második Windows a jó

"A Windows 7 nem létezhetett volna a Vista nyomán megtanult lecke nélkül. Az XP nem létezhetett volna a 2000 nélkül. Remélhetőleg a Windows 9 egy komoly finomítása lesz [a Windows 8-nak]" - mondja Miller. A magyarázat szerint egyes új Windows-verziók fontos új funkciókat hoznak be, azonban ezek beéréséhez idő (és esetenként további fejlesztés) szükséges. A Vista esetében az UAC, a vadonatúj meghajtómodell és a magasabb hardverigény külön-külön mind logikus lépés volt, a felhasználókat azonban ez együtt igazi sokként érte. A Windows 7-ben (illetve részben a Vista SP1-ben) ezeket a Microsoft már finomhangolta, az eredeti koncepció azonban érintetlen maradt.

Miller szerint hasonló váltásra számíthatunk a Windows 9 jövetelével is. Az egyszerű felhasználók kapnak egy átdolgozott, könnyebben használható Metro felületet, a haladók pedig egy komplexebb, testreszabhatóbb, igényeiknek jobban megfelelő asztalt. A Windows 9-cel a két felület együttélésén is sokat csiszolnak majd a fejlesztők, az "easy mode" és "haladó mód" közötti váltás nem lesz annyira drámai, mint most.

"Az ismerős felület megveri a jól tervezett felületet. Még akkor is, ha lényegesen jobb az új, az ismeretlen kevésbé használható. Ezért van az, hogy a Facebook minden designváltásakor az emberek úgy viselkednek, mintha meggyilkoltak volna egy unikornist. A Windows 7 Start menüje jobb, mert ismerős. Ezt a designparadigmát szoktuk meg az elmúlt 20 évben. A Metro megszokásához még idő kell, de ez a Microsoft hosszú távú stratégiája. Tudtuk pontosan, hogy az egyszerű felhasználók nem fogják szeretni először. Reméljük, hogy 5 év múlva visszatekintünk és úgy látjuk majd, hogy jó döntést hoztunk".

A teljes Reddit-beszélgetés itt olvasható, Miller válaszait ez a szál tartalmazza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról