Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 20. 08:10

Mit is akart a Microsoft a Metróval?

Külön homokozót adni a kezdő és haladó felhasználóknak - nagy vonalakban erről szól a Metro bevezetése a Microsoft egyik tervezőmérnöke szerint. A Redditen folytatott beszélgetés rávilágít, hogy a milliárdnyi egységsugarú felhasználó leválasztása a power usernek is hasznos lesz, a Desktop olyan fejlesztéseket kaphat, amelyeket a nagymamák képtelenek lettek volna megemészteni.

A Windows 8-ról szóló első képernyőképei óta folyamatosak a rendszer Metro felületét érő kritikák. Az általánosan elfogadott magyarázat szerint a felület a Microsoft próbálkozása arra, hogy a PC-t egyesítse a tablettel, és a PC-piacon élvezett dominanciáját így kiterjessze az érintőkijelzős gépekre is. Az már most látszik, hogy a kísérlet egyelőre megbukott, a Microsoft is belátta, hogy a tablet koncepciója inkább egy "nagy okostelefon", mint egy "érintőkijelzős PC", a Metrót pedig a jövőben a Windows Phone felé közelíti majd.

Jacob Miller, a Microsoft egyik UX-tervezője azonban Redditen (pwnies becenév alatt) egy érdekes új megközelítést vetett fel, a Metróra adott magyarázatként. Le kell szögezni, hogy Miller itt kizárólag magánemberként szólalt meg, nem a Microsoft képviseletében, az általa elmondottak azonban némi betekintést nyújthatnak abba, hogy a szoftverház alkalmazottai hogyan látják a Windows 8 sikertelenségét és némi rálátást ad arra, hogy mit várhatunk a Windows 9-től.

Szétválasztani a játszóteret

A Microsoft logikájának megértéséhez egyet érdemes hátralépni. A Windows operációs rendszereket világszerte több mint egymilliárd ember használja, ezt az elképesztő tömeget eddig a szoftverház egyetlen termékkel, egyetlen felülettel igyekezett kiszolgálni - több-kevesebb sikerrel. A felhasználók széles rétegeinek igényei azonban nagyon eltérnek, az one-size-fits-all megközelítésnek pedig megérkeztek a korlátai a Windows-világban.

Windows kezdőknek.

A Metro fejlesztésénél a szoftverház két nagy csoportra bontotta a felhasználókat: casual user (egységsugarú felhasználó, kezdő felhasználó) és power user (haladó, professzionális felhasználó). Miller magyarázata szerint a két felhasználói típus között a tartalomhoz való kapcsolat alapján húzta meg a cég a vonalat: tartalomelőállítók és a tartalomfogyasztók. Előbbi csoport a tulajdonképpeni haladó felhasználóké, több ablakot, esetleg több monitort használnak, sőt, néha virtuális gépek között mozognak folyamatosan. A második csoportot az egyszerű felhasználók alkotják, amelyek számítógépes tevékenysége kimerül a közösségi hálózatok használatában, fotók, videók nézegetésében, könnyű böngészésben. Ezt a csoportot az egészen fiatal gyerekek és az idősebbek alkotják, valamit a számítástechnikától húzódózó felnőttek. Nyilván a két réteg nem különül el egymástól, a két véglet között az átmenet folyamatos.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szakember szerint a Windows 8 felülete kizárólag ez utóbbi, tartalomfogyasztó csoport számára készült. A Metro vezérlőelvei, "egyszerű, letisztult, és egyszerre csak egyetlen dolgot végez" pontosan e csoport igényei mentén alakultak ki. Azt Miller is elismeri, hogy a Metro rendkívül gyenge felület a haladó felhasználók számára, és hibának tartja, hogy egyes OS-funkciók kizárólag ezen a felületen érhetőek el - ez azonban nem a koncepció problémája, "csupán" a megvalósításé.

Ez a megközelítés megmagyarázza, hogy miért volt szükség a boot-to-Metro alapértelmezett beállításra: ha nem így lenne, akkor az egyszerű felhasználók sosem találnának rá a nekik szóló, egyszerűsített felületre és alkalmazásokra. Arra azonban nincs válasz, hogy a Windows 8 első kiadásában miért maradt a haladók számára is kikapcsolhatatlan a Metro - ez újra a megvalósítás problémája, nem az eredeti koncepcióé.

Most a haladók jönnek

A kétféle felhasználó szétválasztásának hosszabb távon a haladó felhasználók is hasznát veszik. Eddig ugyanis az új funkciók és UI-elemek beépítésénél fontos kritérium volt, hogy az ne tegye túlságosan bonyolulttá a rendszer használatát a kezdők számára sem. Ezen a küszöbön Miller szerint sok funkció elbukott, amelyek a Microsoft szerint elriasztották volna az egyszerű felhasználót. Egy példa a több (virtuális) desktop implementációja. Hosszú évek óta ez a funkció minden fontosabb operációs rendszer része, az OS/2 Warptól a különböző Linux-disztribúciókon keresztül az OS X-ig. A Windowsba azonban nem kerülhetett be, mert a fókuszcsoportos tesztek szerint ez túl nagy falat volt az egyszerűbb felhasználók számára.

A jövőben azonban a tömegek egyszerű igényeit kielégítheti a Metro, így az Asztal fejlesztésénél ez a küszöb feljebb kerülhet és olyan fejlett, komplex megoldások kerülhetnek be, amelyeket a korábbi felállás teljesen kizárt. Jöhetnek is a virtuális desktopok és számtalan más, a power user igényeit maximálisan kiszolgáló felületi funkció. "Megkötötte kezünket ez a felállás és felhasználóinkat zavarta az egységes szabás. Tehát mit tettünk? A felhasználókat két csoportba osztottuk. Kezdő és haladó. Két külön játszóteret készítettünk nekik. Az összes kezdő felhasználónak ott az új, csillogó felület, ahol nézhetik a macskás képeket - a Metro. A haladó felhasználók így szabadon uralkodhatnak a saját területükön - az Asztalon" - írta Miller.

Windows haladóknak.

A Reddit-felhasználók arra is rákérdeztek, hogy ha a Metro felület kizárólag az "egységsugarú" felhasználókat célozza, akkor mi keresnivalója a Windows Server operációs rendszerben. A kiszolgálókhoz fejlesztett rendszert informatikai szakemberek használják, a Metro erőltetése ebben a környezetben értelmezhetetlen. A kérdésre Miller sem tudja a választ, a legvalószínűbb, hogy a Microsoft igyekezett elkerülni a kód fragmentálását, így kényszerűségből a Server is megkapta a Metro felületet.

Tényleg minden második Windows a jó

"A Windows 7 nem létezhetett volna a Vista nyomán megtanult lecke nélkül. Az XP nem létezhetett volna a 2000 nélkül. Remélhetőleg a Windows 9 egy komoly finomítása lesz [a Windows 8-nak]" - mondja Miller. A magyarázat szerint egyes új Windows-verziók fontos új funkciókat hoznak be, azonban ezek beéréséhez idő (és esetenként további fejlesztés) szükséges. A Vista esetében az UAC, a vadonatúj meghajtómodell és a magasabb hardverigény külön-külön mind logikus lépés volt, a felhasználókat azonban ez együtt igazi sokként érte. A Windows 7-ben (illetve részben a Vista SP1-ben) ezeket a Microsoft már finomhangolta, az eredeti koncepció azonban érintetlen maradt.

Miller szerint hasonló váltásra számíthatunk a Windows 9 jövetelével is. Az egyszerű felhasználók kapnak egy átdolgozott, könnyebben használható Metro felületet, a haladók pedig egy komplexebb, testreszabhatóbb, igényeiknek jobban megfelelő asztalt. A Windows 9-cel a két felület együttélésén is sokat csiszolnak majd a fejlesztők, az "easy mode" és "haladó mód" közötti váltás nem lesz annyira drámai, mint most.

"Az ismerős felület megveri a jól tervezett felületet. Még akkor is, ha lényegesen jobb az új, az ismeretlen kevésbé használható. Ezért van az, hogy a Facebook minden designváltásakor az emberek úgy viselkednek, mintha meggyilkoltak volna egy unikornist. A Windows 7 Start menüje jobb, mert ismerős. Ezt a designparadigmát szoktuk meg az elmúlt 20 évben. A Metro megszokásához még idő kell, de ez a Microsoft hosszú távú stratégiája. Tudtuk pontosan, hogy az egyszerű felhasználók nem fogják szeretni először. Reméljük, hogy 5 év múlva visszatekintünk és úgy látjuk majd, hogy jó döntést hoztunk".

A teljes Reddit-beszélgetés itt olvasható, Miller válaszait ez a szál tartalmazza.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról