Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 5. 10:31

Olcsó Chrome OS-es apróság az ASUS-tól

Új, Chrome OS-t futtató gépet mutatott be az ASUS. Az apró Chromebox egy monitor vagy tévé hátoldalára is rögzíthető, és a gyártó szerint akár 4K videó lejátszására is képes. Az olcsó készülék mellé a Google 100 gigabájt Drive tárhelyet is ad.

A múlt év végi Chromebook-özön után a Google PC-kre szánt operációs rendszere a Chrome OS most egy újabb apró asztali gépen is feltűnik, méghozzá az ASUS gondozásában. A Chromebox névre hallgató mini PC-t - legalábbis annak alapmodelljét - ahogy a hasonló gépeket általában, szerény hardverrel szerelték fel, a motorháztető alatt gyakorlatilag megegyezik az Acer C720 Chromebookkal, ugyanakkor a Chrome OS nem is követel brutális teljesítményt.

Az alapverzióban egy 1,4 gigahertzes kétmagos, Haswell architektúrára épülő Celeron 2955U processzort találunk, integrált grafikával, valamint 2 gigabájt DDR3 RAM-mal. A 12,4 centiméter széles, ugyanilyen hosszú, és nagyjából 4,2 centiméter magas dobozba egy 16 gigabájtos SSD is befért, továbbá egy SD-kártyaolvasóval és egy Kensington zárral is kiegészült. A készülék kétsávos 802.11a/b/g/n Wi-Fi modult kapott, de Bluetooth 4.0-n keresztül is kapcsolódhatunk hozzá.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A ház oldalain megtaláljuk a kártyaolvasót, négy darab USB 3.0-, illetve egy Ethernet-portot, egy audiokimenetet, valamint egy HDMI- és egy DisplayPort-csatlakozót is, így a gép akár két monitorral is használható. Az alapmodell egyértelműen a Chrome OS-t futtató eszközöktől megszokott teljesítményt hozza, akinek azonban ez kevés lenne, annak a gyártó komolyabb vassal felszerelt konfigurációt is kínál. Processzorok terén akár az alapmodell Celeronja helyett kétmagos 1,7 gigahertzes Intel Core i3 4010U, vagy 2,1, illetve maximálisan 3,3 gigahertzes Core i7 4600U lapka is választható, a RAM-ban pedig 4 gigabájtig merészkedhetünk el.

A gyártó szerint az apró gép akár 4K videók lejátszására is képes, noha az nem derült ki, hogy ez az összes modellre, vagy csak az erősebb variációkra értendő. Ahogy több hasonló készüléknél, a Google az ASUS Chromeboxnál is 100 gigabájt Drive tárhelyet ad a vásárlás mellé, hogy kompenzálja az SSD szerény méretét. A kis PC-kre VESA rögzítő is került, így azok akár a monitorok hátoldalán is elbújtathatók. Az alapkonfiguráció 179 dollárba kerül majd, és várhatóan idén márciustól lesz kapható - az erősebb változatok ára egyelőre ismeretlen.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.