:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 5. 10:31

Olcsó Chrome OS-es apróság az ASUS-tól

Új, Chrome OS-t futtató gépet mutatott be az ASUS. Az apró Chromebox egy monitor vagy tévé hátoldalára is rögzíthető, és a gyártó szerint akár 4K videó lejátszására is képes. Az olcsó készülék mellé a Google 100 gigabájt Drive tárhelyet is ad.

A múlt év végi Chromebook-özön után a Google PC-kre szánt operációs rendszere a Chrome OS most egy újabb apró asztali gépen is feltűnik, méghozzá az ASUS gondozásában. A Chromebox névre hallgató mini PC-t - legalábbis annak alapmodelljét - ahogy a hasonló gépeket általában, szerény hardverrel szerelték fel, a motorháztető alatt gyakorlatilag megegyezik az Acer C720 Chromebookkal, ugyanakkor a Chrome OS nem is követel brutális teljesítményt.

Az alapverzióban egy 1,4 gigahertzes kétmagos, Haswell architektúrára épülő Celeron 2955U processzort találunk, integrált grafikával, valamint 2 gigabájt DDR3 RAM-mal. A 12,4 centiméter széles, ugyanilyen hosszú, és nagyjából 4,2 centiméter magas dobozba egy 16 gigabájtos SSD is befért, továbbá egy SD-kártyaolvasóval és egy Kensington zárral is kiegészült. A készülék kétsávos 802.11a/b/g/n Wi-Fi modult kapott, de Bluetooth 4.0-n keresztül is kapcsolódhatunk hozzá.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A ház oldalain megtaláljuk a kártyaolvasót, négy darab USB 3.0-, illetve egy Ethernet-portot, egy audiokimenetet, valamint egy HDMI- és egy DisplayPort-csatlakozót is, így a gép akár két monitorral is használható. Az alapmodell egyértelműen a Chrome OS-t futtató eszközöktől megszokott teljesítményt hozza, akinek azonban ez kevés lenne, annak a gyártó komolyabb vassal felszerelt konfigurációt is kínál. Processzorok terén akár az alapmodell Celeronja helyett kétmagos 1,7 gigahertzes Intel Core i3 4010U, vagy 2,1, illetve maximálisan 3,3 gigahertzes Core i7 4600U lapka is választható, a RAM-ban pedig 4 gigabájtig merészkedhetünk el.

A gyártó szerint az apró gép akár 4K videók lejátszására is képes, noha az nem derült ki, hogy ez az összes modellre, vagy csak az erősebb variációkra értendő. Ahogy több hasonló készüléknél, a Google az ASUS Chromeboxnál is 100 gigabájt Drive tárhelyet ad a vásárlás mellé, hogy kompenzálja az SSD szerény méretét. A kis PC-kre VESA rögzítő is került, így azok akár a monitorok hátoldalán is elbújtathatók. Az alapkonfiguráció 179 dollárba kerül majd, és várhatóan idén márciustól lesz kapható - az erősebb változatok ára egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról