Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 4. 15:24

Hivatalos: Nadella vezeti a Microsoftot

Hivatalosan is bejelentette a Microsoft, hogy mától Satya Nadella a cég elnök-vezérigazgatója. Bill Gates visszatér és aktív szerepet vállal a termékfejlesztésben.

Immár hivatalosan is bejelentette a Microsoft, hogy Satya Nadella, a vállalati szoftverekért és felhős termékekért felelős részleg irányítója lesz Steve Ballmer utódja az elnök-vezérigazgatói székben. A hírt már múlt héten kiszivárogtatta néhány microsoftos forrás, a döntéssel akkor foglalkoztunk részletesebben. A 46 éves Nadella azonnali hatállyal átveszi a pozíciót a Microsoft élén, Steve Ballmer pedig visszavonul - a bejelentés meglepetést nem okozott.

4:45
 

Satya Nadella: His first interview as CEO of Microsoft

Még több videó

Nadella első interjúja - immár CEO-ként

Satya Nadella indiai származású, 1992-ben a Suntól igazolt a Microsofthoz, és jelenleg a vállalati szoftvereket és a felhős termékeket tartalmazó, nyáron összevont részleg irányítója. Ide tartoznak az adatközponti termékek (SQL Server, System Center, stb.), a fejlesztői eszközök és a felhős rendszerek (Azure) is. Ezt megelőzően a szervertermékekért és fejlesztői eszközökért felelős részleget virágoztatta fel, még korábban pedig az online részleg kutatás-fejlesztési tevékenységét irányította - ez gyakorlatban a Bing kereső alatt működő infrastruktúra (szerverarchitektúra és adatközpont) felépítését jelentette.

Gates visszatér

1:45
 

Bill Gates welcomes Satya Nadella as Microsoft CEO

Még több videó

Beigazolódott a források másik információja is, a Microsoft igazgatótanácsának éléről távozik Bill Gates, új pozíciója műszaki tanácsadó lesz, helyét John Thompson tölti majd be. "Örömmel teszek eleget Satya felkérésének, hogy aktívabban vegyek részt a Microsoft működésében. A jövőben több időt töltök majd a cégnél." - nyilatkozta Bill Gates a bejelentés kapcsán. Az alapító és első vezérigazgató Gates idejének mintegy harmadát tölti majd a Microsoft különböző termékfejlesztési csapataival, a fennmaradó időt továbbra is a Gates Alapítvány kapja majd.

Satya Nadella korábbi pozícióját a felhőszolgáltatások és szerverrendszerekért felelős részleg élén Scott Guthrie veszi át, a .NET atyja, aki korábban a fejlesztői eszközöket gondozta, majd az Azure alkalmazásplatformért felelős csapatot vezette.

a címlapról