Szerző: Dojcsák Dániel

2014. február 3. 11:00

Megreformálja szinkronizációs megoldását a Mozilla

Helyre rakja a Mozilla is szinkronizáló eszközét és az eddigi párosító kódos varázslás helyett itt is a normális loginnév-jelszó páros lett a nyerő. Egészen idáig a nyílt forrású kódokra épülő Mozilla egy igen bonyolult szinkronizációs eljárást használt a könyvjelzők, tabok és egyéb beállítások tükrözésére, ami inkább nehezítette a felhasználók életét, mint könnyítette volna.

Érdekes módon az egyébként sokkal magasabb biztonságot adó korábbi rendszer helyett most egy könnyebben megkerülhető, ha úgy vesszük sérülékenyebb rendszer mutatkozik be, cserébe viszont a felhasználói élmény, a használhatóság sokkal jobb lesz. Érdekes kérdés, hogy a böngészőben tárolt személyes adatok esetében mi a fontosabb, a kényelem vagy a biztonság.

A Mozilla a Google Chromehoz, Internet Explorerhez és Safarihoz hasonlóan lehetőséget ad arra, hogy több gép között szinkronizáljuk az előzményeket, könyvjelzőket, kiegészítőket, űrlap adatokat, automatikus kitöltést, programbeállításokat vagy éppen a nyitott tabokat és a weboldalak jelszavait. Ez rengeteg felhasználónak ma már alapvető igény, de a webes piac számára is kritikus, hogy ugyanazon emberek ne látsszanak különböző entitásoknak a szolgáltatások számára csak azért, mert hazamennek munkából.

Inkább kényelem

A szinkronizálás a felhasználónak kényelmet, könnyebbséget ad, bárhova ül le, pillanatok alatt odaszívhatja a teljes webes környezetet, amiben dolgozik, a böngészők gyakorlatilag terminálként működhetnek, amibe bejelentkezve minden online szolgáltatás a szokott módon érhető el. Akár egy teljesen idegen gépen egy böngészőt indítva lehetséges létrehozni a házias kontextust, majd egy ugyanilyen huszárvágással el is tüntetni.

A Mozillánál viszont eddig egy elég bonyolult, párosító kódokat használó rendszer működött, az automata megoldás helyett több irányú, logikájú szinkronizálást is támogat, egy fő kliensről lehet párosítással származtatni az újabb tagokat, illetve akár egyedi szinkronizációs szerver is beállítható. Az eredeti helyen és az új eszközön is be kell írni ugyanazt a kódot egy új gép hozzáadásához, ami azt jelenti, hogy ad hoc szinte lehetetlen új gépet csatlakoztatni. Ezáltal szinte teljesen kizárhatóvá válik a rosszindulatú visszaélés, nem elegendő az illető jelszavát megszerezni, hozzáférésre van szükség az eredeti böngészőhöz is, amit klónozni szeretne valaki.

Ennek most vége és úgy tűnik, hogy a Mozilla is belátta, hogy a túlzott elővigyázatosság megölte a funkció lényegét, így kevésbé jól használható lett, mint a versenytársaké. A Google Chrome esetében a felhasználók a Gmail/Google fiókjukkal jelentkeznek be a böngészőbe is, a Google-fiók (opcionálisan) kétlépcsős védelme viszont elég komplex ahhoz, hogy ne csak egy egyszerű loginnév-jelszó párosként tekintsünk rá. Remélhetőleg már mindenki bekapcsolta a kétfaktoros azonosítást is Google-fiókjához, így a belépéskor, legalábbis első alkalommal a mobilra érkező sms-sel is bizonyítani kell a jogosultságot.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Mozilla loginnév-jelszó párost használó szinkronizációs megoldása egyelőre csak a Firefox Nightly verziójában próbálható ki, de természetesen a következő hetekben, hónapokban halad majd a stabil verziók felé és várhatóan tavasz végére már mindenki áttérhet rá. Az új szinkronizációs megoldás visszafelé nem lesz kompatibilis, tehát a régebbi verziókban nem érhető majd el, viszont ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, az egy korlátozott ideig a jövőben használhatja az új verziókban is.

Annyi megkötés lesz, hogy újabb eszközöket az új verziókban már nem lehet hozzáadni, tehát, aki felépítette magának a rendszerét, az megtarthatja, de előbb-utóbb biztosan át kell térnie az új megoldásra. A szinkronizálással kapcsolatos beállítások egyébként ugyanott a Firefox > Options > Sync menüben érhetőek majd el, a funkcionalitás és a lehetőségek szempontjából egyelőre úgy tűnik nem lesz változás, csak a beléptetés rendszere újul meg. További információ a Mozilla Support oldalán lelhető fel.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról