Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 29. 12:57

Hálózatos üzletágát is eladhatja az IBM

A szerverek után a hálózati üzletág is eladósorba került, ezzel folytatódik az IBM felfelé menekülése az értékláncban. Sokallják az egymilliárdos árat a források.

Mindössze egy hete adta el x86-os szervereket gyártó üzletágát az IBM a Lenovónak, a legújabb információk szerint már eladósorba került a következő részleg is, ezúttal a hálózati megoldásoktól válna meg a Nagy Kék. A Recode értesülése szerint az SDN-hez (software defined networking) kapcsolódó szellemi tulajdon, technológiák és szoftverek alkotta csomagért mintegy egymilliárd dollárt kérhet a vállalat.

A múlt heti IBM-Lenovo tranzakció 2,3 milliárdos árában benne voltak a szerverek mellett az azokkal szorosan integrált hálózati eszközök is (top-of-rack switchek, stb.), azonban az IBM-nek van egy másik, immár magára maradt hálózatos üzletága, a Software Defined Network for Virtual Environments, amely nem került a kínai vásárló kezébe. A Recode szerint most ezen megoldáscsomaghoz keres vevőt az IBM. A belső információk szerint a cég nagyon komolyan gondolja az eladást, több olyan céggel is felvette a kapcsolatot, amely érdekelt lehet a vásárlásban, a lap név szerint a Dellt, a HP-t, a Ciscót, a Junipert és a Fujitsut említi, ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy hivatalos tárgyalások még nem indultak, a felek egyelőre csak tapogatóznak. A Recode értesülését az IBM nem kommentálta, ahogy az említett, állítólag érdeklődő cégek is elzárkóztak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az értékesítés akadálya a források szerint az IBM által megszabott ár lehet, az egymilliárdos értékelés "meglehetősen optimista" egy, a helyzetet ismerő forrás szerint. A megkeresett cégek mindenesetre az információk szerint legalább felületes érdeklődést már mutattak, ha másért nem, legalább a részleg működésére vonatkozó információk megszerzésének lehetőségét nem mulasztja el egyik versenytárs sem.

Szoftverek és szolgáltatások

Az IBM által az elmúlt tíz évben követett stratégia lassan beérni látszik. Ma már a nagyvállalati környezetben is szinte kizárólag szoftverrel különböztethetőek meg a gyártók termékei egymástól, a hardveres alapok szinte hajszálra ugyanazok, függetlenül attól, hogy épp melyik cég műhelyéből kerülnek ki. Ez különösen igaz a tömegszerverek, és a következő generációs mikroszerverek világában, ahol a hardverek hozzáadott értéke teljesen eltűnt, a "white box" gyártók, a specifikáció alapján bármit legyártó távol-keleti beszállítók piaci részesedése pedig már 10 százalék. A trendet az IBM is pontosan látja, ez is indokolta a szerveres részleg eladását.

A csendben zajló szoftveres forradalom azonban mára túllépett a szervereken és már a tárolók és a hálózati eszközök bekebelezésével fenyeget. Nem csoda, hogy egy ideje minden nagyvállalati megoldásokat szállító cég a cloud szó végtelen ismételgetése mellett/helyett a "software defined" kifejezést szajkózza. Az IBM számára azonban úgy tűnik, már ez sem eléggé vonzó, a cég már egészen az alkalmazások és a szolgáltatásként kínált informatika felé fordult, saját szervergyártás után pedig jobbára értelmetlen fenntartani a maradék hálózatos részleget. A logikát követően persze azonnal kérdéssé válik, hogy az így teljesen elárvult, tárolós divízió sorsa mi lesz a jövőben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.