Szerző: Koi Tamás

2014. január 27. 11:48

Újabb megaüzlet a UPC tulajdonosánál

Száz százalékos tulajdonrészt szerezhet Hollandia legnagyobb kábelszolgáltatójában, a Ziggóban a Liberty Global.

Újabb, jelentős összegű akvizíciót hozott tető alá Európa legnagyobb vezetékes telekommunikációs szolgáltatója, a 12 európai országban jelen lévő Liberty Global, mely egyebek mellett a UPC Magyarország tulajdonosa is. A társaság ezúttal Hollandia legnagyobb kábelszolgáltatójában, a Ziggóban szerzett száz százalékos tulajdonrészt, 6,9 milliárd euróért cserébe. A cégnek egy éven belül ez a második jelentős akvizíciója, miközben eladta tartalomszolgáltató leányvállalatát, a Chellomediát.

A Ziggo a holland vezetékes távközlési piac legnagyobb szereplőjeként mintegy 2,7 millió ügyféllel rendelkezik, míg a UPC Hollandiának körülbelül 1,7 millió előfizetője van - a két céggel együttesen messze a legnagyobb előfizetői bázist tarthatja kézben a Liberty Global Hollandiában.  A vállalatcsoport eddig is rendelkezett tulajdonosi hányaddal a Ziggóban, a Libertyé volt a kábeltársaság 28,5 százaléka -  maradék 71,5 százalékhoz részvényenként 34,53 eurós áron jutott hozzá.

A két cég hosszú hónapok óta tárgyalt a tulajdonrész megszerzéséről. A Ziggo először tavaly decemberben kapott konkrét ajánlatot a Libertytől, ám ezt az akkori cégvezetés visszautasította. A holland kábeltársaságnak egyébként idén év eleje óta az a René Obermann a vezérigazgatója, AKI 2006. novemberétől 2013. decemberéig a Deutsche Telekom vezetője volt.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az európai vezetékes telekommunikációs piacon az elmúlt egy évben jelentős értékű akvizíciók történtek, köztük a mostani üzlettel. A Liberty Global tavaly 16 milliárd dollárért vásárolta fel a brit Virgin Mediát, csak ezzel nagyságrendileg 12 millió előfizetőhöz hozzájutva. A cég idén a legnagyobb német kábelszolgáltatóra, a Kabel Deutschalndra is ajánlatot tett, a mintegy 8,5 millió ügyféllel rendelkező kábelszolgáltatót végül a Vodafone happolta el a cég orra elől, csaknem 8 milliárd euróért cserébe.

A Liberty Global az akvizíciók költségeit mindeközben más, kevésbé jövedelmező üzletágak és leányvállalatok eladásával igyekszik előteremteni. A cég ősszel eladta tartalomszolgáltató leányvállalatát, a Chellomediát az amerikai AMC Networksnek, valamint latin-amerikai érdekeltségeitől is megválna, így a multi teljes egészében az európai piacra koncentrálhatna a jövőben.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.