Szerző: Koi Tamás

2014. január 27. 11:48:00

Újabb megaüzlet a UPC tulajdonosánál

Száz százalékos tulajdonrészt szerezhet Hollandia legnagyobb kábelszolgáltatójában, a Ziggóban a Liberty Global.

Újabb, jelentős összegű akvizíciót hozott tető alá Európa legnagyobb vezetékes telekommunikációs szolgáltatója, a 12 európai országban jelen lévő Liberty Global, mely egyebek mellett a UPC Magyarország tulajdonosa is. A társaság ezúttal Hollandia legnagyobb kábelszolgáltatójában, a Ziggóban szerzett száz százalékos tulajdonrészt, 6,9 milliárd euróért cserébe. A cégnek egy éven belül ez a második jelentős akvizíciója, miközben eladta tartalomszolgáltató leányvállalatát, a Chellomediát.

A Ziggo a holland vezetékes távközlési piac legnagyobb szereplőjeként mintegy 2,7 millió ügyféllel rendelkezik, míg a UPC Hollandiának körülbelül 1,7 millió előfizetője van - a két céggel együttesen messze a legnagyobb előfizetői bázist tarthatja kézben a Liberty Global Hollandiában.  A vállalatcsoport eddig is rendelkezett tulajdonosi hányaddal a Ziggóban, a Libertyé volt a kábeltársaság 28,5 százaléka -  maradék 71,5 százalékhoz részvényenként 34,53 eurós áron jutott hozzá.

A két cég hosszú hónapok óta tárgyalt a tulajdonrész megszerzéséről. A Ziggo először tavaly decemberben kapott konkrét ajánlatot a Libertytől, ám ezt az akkori cégvezetés visszautasította. A holland kábeltársaságnak egyébként idén év eleje óta az a René Obermann a vezérigazgatója, AKI 2006. novemberétől 2013. decemberéig a Deutsche Telekom vezetője volt.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az európai vezetékes telekommunikációs piacon az elmúlt egy évben jelentős értékű akvizíciók történtek, köztük a mostani üzlettel. A Liberty Global tavaly 16 milliárd dollárért vásárolta fel a brit Virgin Mediát, csak ezzel nagyságrendileg 12 millió előfizetőhöz hozzájutva. A cég idén a legnagyobb német kábelszolgáltatóra, a Kabel Deutschalndra is ajánlatot tett, a mintegy 8,5 millió ügyféllel rendelkező kábelszolgáltatót végül a Vodafone happolta el a cég orra elől, csaknem 8 milliárd euróért cserébe.

A Liberty Global az akvizíciók költségeit mindeközben más, kevésbé jövedelmező üzletágak és leányvállalatok eladásával igyekszik előteremteni. A cég ősszel eladta tartalomszolgáltató leányvállalatát, a Chellomediát az amerikai AMC Networksnek, valamint latin-amerikai érdekeltségeitől is megválna, így a multi teljes egészében az európai piacra koncentrálhatna a jövőben.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 02:42

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.