Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 24. 11:05

Százmillió eurót kapnak az IoE-startupok

Közép-európai startupokat finanszíroz a 3TS Capital Partners új, százmillió eurós alapja, amely többek között olyan cégekbe fektetne, amelyek a hálózatba kapcsolt szenzorok adataira építenek megoldást, szolgáltatást, üzleti modellt.

Új kockázati alapot indít a 3TS Capital Partners, a 103 milliós TCEE Fund III-ból TIMES (internettel, médiával, telekommunikációval és számítástechnikán alapuló szolgáltatásokkal foglalkozó) vállalkozások kaphatnak növekedési tőkét. Az alap befektetői között megtalálható a Cisco, az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), az EIF (Európai Befektetési Alap) és az OTP Bank, a lista várhatóan tovább bővül majd a következő néhány hónapban. A 3TS nem ismeretlen a régióban, az új alappal együtt már 300 millió eurót helyezett ki a Baltikumtól a Balkánig, olyan cégekbe, mint a szlovák Piano Media, a román Avangate, vagy a budapesti LogMeIn.

"Mindennet"

Az már most látszik, hogy az internet fejlődésében a következő lépés a környezetünk hálózatba kapcsolt szenzorokkal való ellátása lesz. A marketingkifejezés az Internet of Things volt, az "új" internet, amelyen már túlsúlyban van a gép-gép közötti kommunikáció. A Cisco új nevezéktana szerint azonban találóbb az Internet of Everything (IoE), az új megközelítés ugyanis nem lép a "hagyományos internet" helyébe, hanem kiegészíti azt. A Cisco szerint az IoE koncepciójában elválaszthatatlanul összeolvad az adatokat gyűjtő szenzorok, a feldolgozást végző big data és felhő, valamint a felhasználói interakciót lehetővé tévő mobilitás, az egyenként is fontos trendek együtteséből alakul ki valami, az előzőhöz képest egészen új jelenség bontakozik ki.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A most bejelentett alap egyik fő fókusza az új generációs internetalapú megoldásokkal foglakozó vállalkozások lesznek, amelyek a városok, cégek, alapinfrastruktúra "felokosítására" dolgoznak ki megoldásokat. A befektetők szerint ez hamarosan hatalmas piaccá növi ki magát, a közép-európai régió pedig különösen alkalmas arra, hogy az itt induló cégek szép globális karriert fussanak be. Az alapból kérhető új befektetések összege 2 és 10 millió euró között lesz cégenként, de ettől egyedi esetben felfelé és lefelé is eltérhet az alapkezelő.

Új hozzáállás

A Cisco az új témáról (szokásához híven) el is készítette hatalmas számokkal dobálózó tanulmányát, eszerint a terület már 2013-ban mintegy 613 milliárd dollárnyi értéket teremtett. A 7500 vállalatvezető megkérdezésével készült IoE Value Index szerint a legnagyobb haszonélvező jelenleg az ellátási lánc (159 milliárddal), és a felhasználói élményt érintő területek (145 milliárd dollár). A következő években azonban látványosan elterjedhet az IoE, a kiskereskedelem, energetika és feldolgozóipar mellett az élet más területein, így például a közszférában, közigazgatásban is teret kaphat.

A tanulmány példája Barcelona, a katalán város vezetése viszonylag gyorsan adoptálta az IoE alapjait, így mára ilyen megközelítéssel folyik a vízgazdálkodás, parkolás, hulladékkezelés és a tömegközlekedés megújítása is. Érdemes megjegyezni, hogy ez utóbbiban Magyarország sincs lemaradva, a BKK új Futár rendszere szintén hasonló elvek mentén épül fel, de nálunk más területekre ez a megközelítés még nem tört be. Az IoE mindesetre hatalmas üzleti lehetőség a városok (és a rendszereket felépítő vállalkozások) számára, a következő tíz évben globálisan akár 4,6 billió dollárt is elérheti az ilyen projektek révén elért megtakarítások, hatékonyságnövelés és bevételnövekedés összértéke.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.