Szerző: Koi Tamás

2014. január 22. 14:09

Online tévében gondolkodik az Amazon

Bennfentes értesülések szerint online tévészolgáltatás indítása is szerepel az Amazon egyre szerteágazóbb tartalomstratégiájában, így a Prime videotárban szereplő filmek és sorozatrészek mellett idővel élő tévéműsorok is megjelenhetnek a kínálatban.

HIRDETÉS

Fizetős online tévészolgáltatás indítását tervezi az Amazon, a cég ezzel kapcsolatban már több tévécsatorna tulajdonosával is tárgyalt - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal. Ha a cégnek sikerül megállapodást kötnie a legnagyobb tartalomszolgáltatókkal, azzal jelentős lépést tehetne a tévés műsorok disztribúciós láncának gyökeres átalakítása felé, legalábbis az Egyesült Államokban.

Ami még senkinek sem sikerült

Az Amazon ugyanis olyan tévécsatornákat továbbítana online streaming szolgáltatással a nézőknek, melyek jelenleg kizárólag a kábeles és műholdas előfizetéssel érhetők el, mindez ráadásul tökéletesen kiegészítené a már régóta működő Prime Instant Video over the top szolgáltatást, mely on-demand rendszerben kínál tévésorozatokat és mozifilmeket. Az élő tévéadások internetes továbbítására több, elsősorban a technológiai iparban is érdekelt céget foglalkoztat, ám a jogtulajdonosokkal eddig sem a Sonynak, sem a Google-nek, sem az Intelnek nem sikerült megállapodnia.

A Wall Street Journal informátorai szerint az Amazon eddig legalább három nagy amerikai csatornatulajdonossal tárgyalt az élő tévés tartalom közvetítéséről, bár a tárgyalások egyelőre a kezdeti fázisban tartanak csupán. A cég rövid nyilatkozatában cáfolta az értesüléseket, hozzátéve, hogy az Amazon elsősorban a Prime szolgáltatás választékának bővítésére kíván fókuszálni, emellett igyekszik minél több saját gyártású tartalmat előállítani az Amazon Studioson keresztül.

Az online tartalomportfóliójukat élő tévés adásokkal kiegészíteni kívánó multiknak nincs könnyű dolguk, a jogtulajdonosok ugyanis többnyire a legnagyobb ügyfeleik, vagyis a nagy kábeltársaságok érdekeit tartják szem előtt a terjesztési feltételek megállapítása során.Ez többségében úgy valósul meg a gyakorlatban, hogy az online streamingért a csatornák indokolatlanul magas licencdíjat kérnek, így ellehetetlenítik a hagyományos szövetségesnek számító kábeltársaságok kihívóit.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Nem véletlen, hogy több, egyébként rendkívül tőkeerős cég is belebukott már a hasonló kezdeményezésekbe: Legutóbb éppen az Intel döntött úgy, hogy - a hivatalos indoklás szerint a központi tevékenységre, azaz a chipgyártásra és fejlesztésre helyezett hangsúly miatt - még a termék tényleges létrejötte előtt megválik a OneCue névre keresztelt online tévés projektjétől, melyet végül a Verizon vett át.

Jön a saját set-top box

Az Amazonnak ugyanakkor több szempontból is előnyösebb helyzete lehet ebben a szegmensben, mint az Intelnek, vagy a Google-nek - vélik szakértők. A céget ugyanis már így is kötik üzleti kapcsolatok a nagyobb stúdiókhoz és tévécsatornákhoz, ráadásul a seattle-i székhelyű vállalat nem hivatalos, tavaly tavasszal kiszivárgott információk szerint hosszú ideje tervezi a Kindle eszközpark kibővítését egy televíziós beltéri egységgel, melyekre az on-demand tartalmakon túl értelemszerűen lineáris tévéadásokat is lehetne streamelni.

A társaság on-demand platformja egyelőre csak az arra alkalmas okostévéken érhető el, illetve a speciális set-top boxokon keresztül, mint a Roku termékei és egyes játékkonzolok (Xbox, PlayStation). Saját hardverrel azonban már nem csak kiszolgálni tudja a meglévő ügyfeleit, hanem a felhasználói szokások és egyéb tevékenységek elemzése révén még több információt tud tenni a profilokba, ezzel extra hirdetési és kereskedelmi lehetőségekhez jutva.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 20:13

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.