Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 21. 14:29

Hamarosan az eBayen is vehetünk Bitcoint

Egy hónap múlva már a brit eBay-en is vehetünk Bitcoint, vagy más kriptovalutákat. Az online piactér február 10-től külön kategóriát hoz létre az áruba bocsátott virtuális fizetőeszközöknek, noha azokat egyelőre a hagyományos aukciók között nem, csak a Classified Ads, azaz a helyi hirdetések felületén találhatjuk meg.

Hamarosan a brit eBayen is vásárolhatunk Bitcoint, Litecoint vagy egyéb kriptovalutát, miután a "pénznem" megkapja saját, “Virtual Currency” rovatát, a Craigslists vetélytársnak szánt Classified Ads kategóriában. Itt nincs hagyományos aukció, és a hirdetések csupán az egymáshoz közel élők számára érhetők el, akár egy közösségi hirdetőfalon.

A PayPal-es Bitcoin tárcákra még várni kell

David Marcus a PayPal, azaz az online piactér fizetőplatformjának elnöke múlt héten Twitteren közölte, a vállalat “hisz a Bitcoinban”, pár nappal később pedig az eBay emailben jelezte egyik, a valutákra vonatkozó szabályozást megsértő kereskedőjének, hogy terveik között szerepel a virtuális fizetőeszközök kategóriájának megnyitása. Noha a kriptovaluta a Classified Ads részbe már felkerülhet, a hagyományos aukciók, illetve fix áras termékek között továbbra sem listázható, ráadásul minden tranzakció az eBayen kívül kell hogy történjen.

A “Virtual Currency” kategória a vállalat szerint február 10-től jelenik meg a brit eBay felületén, azt azonban nem tudni, hogy a piactér más országokban is lehetővé teszi-e a Bitcoin kereskedelmét. David Marcus szerint továbbá egyelőre a Bitcoin tárcák, azaz a fizetőeszközt tartalmazó virtuális címek és a PayPal fiókok összekapcsolására is várni kell, ahhoz ugyanis részletesen kidolgozott szabályozásra van szükség.

Akár az egyetemi tandíjat is

A Bitcoin iránt tanúsított egyre növekvő rokonszenv Nagy-Britanniában nem merül ki az eBay törekvéseiben. A University of Cumbria ugyanis - a hasonló oktatási intézmények közül elsőként - már elfogadja a kriptovalutát a tandíjak befizetésénél is. A Lake Districtben található egyetem két szakának díját egy a Bitpayhez hasonló tranzakciós szolgáltatáson keresztül van lehetőség virtuális fizetőeszközzel rendezni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Egy ciprusi magánegyetem már korábban bejelentette, hogy lehetővé teszi a Bitcoinnal történő fizetést - ami a tandíjtól egészen a büfében vásárolható ételekig terjed, ugyanakkor ebben az esetben magántulajdonú intézményről van szó. A brit egyetem professzora, Jim Bendell szerint azért döntöttek a megoldás mellett, hogy a gyakorlatban is bemutathassák hallgatóiknak a virtuális valutákat, kiemelve, sokan aggódnak azok társadalomra és gazdaságra gyakorolt hatása miatt, ez pedig úgy vizsgálható igazán, ha a gyakorlatban is kipróbálják azt.

A Bitcoint 2009-ben hozták létre, azóta egy dollár körüli ára 1000 dollár fölé emelkedett, és jelenleg is nagyjából ott stagnál. A fizetőeszköz iránti bizalom azonban korántsem általános, az Alibaba, Kína legnagyobb online piactere például néhány hete tiltotta ki a valutát felületéről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról