Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 17. 14:44

Rekordveszteséggel zárta az évet az Acer

Eladatlanul állnak az érintőképernyős notebookok alkatrészei a raktárakban, jókora értékvesztési leírásba szaladt bele a cég. A vezetők fizetését harmadával csökkentik.

Óriási veszteséget volt kénytelen elkönyvelni 2013 negyedik negyedévében az Acer. A tajvani PC-gyártó bevétele éves szinten több mint 14 százalékkal 86,70 milliárd tajvani dollárra (kb. 2,88 milliárd amerikai dollárra) esett vissza, amihez 7,63 milliárd tajvani dolláros (~250 millió USA dolláros) veszteség társult. A társaság 1,3 milliárd tajvani dolláros értékvesztést számolt el az időszakban, elsősorban a prémium kategóriás ultrbookokhoz megvásárolt alkatrészek miatt, amelyek eladatlanul állnak a raktárakban.

Negyedik negyedéves PC-eladások (IDC)

"Az Acer beismeri, a múltban nem megfelelően kezelte az erőforrásokat és túlságosan sokat várt az érintőképernyős ultrabookoktól és notebookoktól" - áll a cég közleményében. "Noha a termékek piacvezető designt képviseltek, nem találkoztak a tényleges piaci igényekkel." A tajvani vállalat januárban munkába állt új vezére, Jason Chen egy korábbi sajtótájékoztatón már beismerte, az Acer túlságosan agresszívan fordult rá az érintőképernyős notebookok piacára, amelyek jobbára hidegen hagyták a vevőket. A csúcskategóriás, érintőképernyős Acer ultrabookok és notebookok hiába voltak technológiailag fejlettek, nem találták a helyüket a piacon, mivel az ilyen típusú, drágább gépek vásárlói nem bíztak az Acer brandben.

A vállalatot az is hátrányosan érintette, hogy éveken keresztül kimondottan a legalsó kategóriás otthoni gépekre koncentrált, amelyek eladásait a legérzékenyebben érintette a tabletek előretörése. Míg a nagy versenytársak (Lenovo, Dell, HP) a jövedelmező vállalati szegmens felé tudtak fordulni, mikor a lakossági PC-vásárlások zuhantak, az Acer számára nem volt ilyen lehetőség, a cég ugyanis minden igyekezete ellenére nem tudott érdemi befolyást szerezni a vállalati piacon, a Veriton és TravelMate gépek után nem kapkodtak a cégek. Eközben a gyorsan növekedő új szegmensekben, az okostelefonok és a tabletek terén sem ért el átütő sikereket a cég - igaz, a PC-gyártók körében ez nem példa nélküli.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Eva Ho pénzügyi vezérigazgató az eredmények kapcsán elmondta, a vállalat a közeljövőben további piaci nehézségekre számít, ugyanakkor a veszteségek csökkenni fognak, például a tavaly ősszel bejelentett elbocsátásoknak köszönhetően - az Acer dolgozóinak 7 százalékától tervez megválni, hogy lefaragja kiadásait. Ho ugyanakkor nem zárta ki, hogy a vállalat további leépítéseket hajtson végre, amennyiben azt szükségesnek látja.

A gyenge eredményekkel együtt az Acer azt is bejelentette, felsővezetőinek fizetését harmadával csökkenti.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról