Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 10. 11:17

Új Xeonok egy- és kétfoglalatos szerverekbe

Kibővítette Xeon E5 v2 processzorainak családját az Intel, a 2600 v2 sorozat őszi bemutatkozása után most megérkeztek a 2400 v2 sorozat tagjai, amelyeket a vállalat egy- és kétfoglalatos szerverekbe, tárolókba és hálózati eszközökbe szán elsősorban. A chipek a 22 nanométeres Ivy Bridge architektúrára épülnek.

Ahogy azt a Xeon E5-2600 v2 modellek tavaly őszi bemutatkozásakor is leírtuk, az Ivy Bridge a 32 nanométeres előd Sandy Bridge-hez képest a gyártástechnológiában változik, a mikroarchitektúra szintjén nincsenek hatalmas különbségek. A magok gyakorlatilag változatlanul kerültek át az új processzorokba, az Intel mérnökei csak kisebb finomhangolásokat hajtottak végre. Az "uncore" rész is csak kisebb változtatásokon esett át: a processzorok tartalmazzák a SecureKey nevű hardveres véletlenszám-generátort, illetve az OS Guardot, amely a Stuxnethez hasonló, user módú lapok végrehajtásán alapuló támadások ellen hivatott megvédeni a szervereket.

Ugyanaz, kicsiben

A korábban Ivy Bridge-EN kódnéven fejlesztett lapkák az E5-2600 v2 család tagjaihoz hasonlóan 22 nanométeres csíkszélességű eljáráson készülnek. A két sorozat architekturális alapjai azonosak, azonban még az azonos magszámú verziók között is vannak eltérések. A Xeon E5-2400 v2 processzorok például 2 helyett csak 1 QPI linket tartalmaznak, 768 helyett 384 gigabájt memóriát támogatnak, 4 helyett 3 memóriavezérlő csatornával rendelkeznek, és legfeljebb 1600 MHz-es DDR3 RAM-okat képesek meghajtani, szemben az E5-2600 v2 processzorokkal, amelyek az 1866 MHz-es modulokkal is elbánnak.

Ennek megfelelően a 2400-as chipekkel elérhető memória-sávszélesség alacsonyabb mint a Xeon E5-2600 v2 sorozatú chipeké, illetve a rájuk épülő gépek maximális memóriakapacitása kisebb, így kevésbé alkalmasak például nagy VM-sűrűségű szerverkonszolidációs feladatokra, vagy memóriaintenzív alkalmazások futtatására (pl. in-memory tranzakciófeldolgozás és analitika).

A csúcsmodell jelenleg az E5-2470 v2, amely tíz, párhuzamosan két utasításszál feldolgozására képes processzormagot és 25 megabájt harmadszintű cache-t tartalmaz, névleges órajele pedig 2,4 GHz, de a termikus keret erejéig ez akár 3,2 GHz-re is emelkedhet. A 2400 v2 sorozatú chipek LGA1356 foglalatba illeszkednek, nem pedig a 2600-asok által használt LGA2011-be. A lapkák fogyasztása is alacsonyabb, a csúcsmodell 2470 v2 beéri 95 wattal is, míg az ugyanúgy tízmagos 2670 v2 115 wattot kér enni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az E5-2400 v2 sorozat tagjait a vállalat elsősorban a kedvező ár-teljesítmény arányú egy- és kétfoglalatos szerverekbe ajánlja, valamint tárolókba és hálózati eszközökbe - utóbbiak esetén az alacsony fogyasztás különösen fontos lehet. Ezért a termikus keretet lefelé is kiterjesztette az Intel, a 2600 v2 család legtakarékosabb tagja 60 wattot kért enni, a 2400 v2 modellek között azonban már van 50 wattos modell is (2418L v2 2 GHz-es órajellel, 6 maggal, 15 megabájt L3 cache-sel). Az összes E5-2400 v2 kategóriás chip specifikációját itt lehet megtekinteni.

Az Intel a 2600 v2 sorozatú chipek őszi premierje alkalmából számos teljesítményteszt eredményét hozta nyilvánosságra, hogy a lapkák sebességét változatos feladatok alatt demonstrálja. A nyilvánvalóan kisebb teljesítményű, elsősorban a kedvező árat és alacsonyabb fogyasztást szem előtt tartó vevők igényeihez igazított 2400 v2 család tagjaival egyelőre nem publikáltak benchmark-eredményeket, de amennyiben ez megtörténik, visszatérünk rájuk.

Csak egy BIOS-frissítés kell

A processzorok a Sandy Bridge-alapú E5-2400 lapkákkal (Sandy Bridge-EN) azonos foglalatba illeszkednek, így a meglevő eszközöket könnyen lehet felük frissíteni, ehhez mindössze egy BIOS-update szükséges. A vállalat tájékoztatása szerint a korábban piacra dobott gépeken egy zöld V2 matricát kell keresni, amely az új, kompatibilis BIOS-ra utal. Az egyszerű fejleszthetőség miatt a vezető szervergyártók modelljeiben rövidesen megjelenhetnek az új processzorok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról