Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 2. 12:12

Bezárta a Google a Bumpot is

A Google még tavaly szeptemberben vásárolta fel a mobilos fájlküldést újraértelmezni próbáló Bumpot. Akkor még arról volt szó, hogy a termék megmarad, a Google nem tervezte bezárni a céget, mostanra viszont a Bump-dolgozók mind átkerültek más, fontosabb projektekre.

HIRDETÉS

A Bump egyik alapítója, David Lieb jelentette be egy blogbejegyzésben, hogy a szolgáltatás, illetve a cég második terméke a Flock is befejezi pályafutását 2014. január 31-én. A magyarázat szűkszavú: Lieb és fejlesztőtársai egyaránt teljesen új projektek kivitelezésébe ásták bele magukat mélyen és nem maradt erőforrás egyik termék továbbvitelére sem.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a hónap végén mindkét alkalmazást a fejlesztő visszavonja az Apple App Strore és a Google Play Store kínálatából és minden felhasználói adat nyomtalanul eltűnik. A felhasználóknak január 31-ig van lehetősége kimenteni adataikat, ehhez az alkalmazásban fellelhető utasításokat kell követni. Egy e-mailben kapott link segítségével lementhető minden fénykép, videó, kontaktinformáció, link és egyéb tartalom.

Mindegy, hogy mennyire sikeres

A két alkalmazás közül a Flock a kevésbé népszerű, a Play Store statisztikái szerint 10-50 ezer közti aktív telepítés van jelenleg, ami nem túl sok, ráadásul a felhasználói értékelések igen megosztottak, a koncepciót dicsérő 5 csillagosok mellett ugyanannyi 1 csillagos értékelés szidalmazza a működést. Az alkalmazás arra képes, hogy a mobillal készített fotókon automatikusan felismeri az ismerősöket, bejelöli őket a képen, majd szintén automatán létrehoz egy megosztást, így a fotón szereplő emberek azonnal megkaphatják a róluk készült képeket. Az egész a Facebook-fiókon keresztül működik, igaz messze nem tökéletesen.

A másik termék, a Bump megjelenésekor óriási figyelmet generált, ugyanis a sok-sok éve kényelmetlen és macerás peer-to-peer fájlküldést tette szexivé. Az app segítségével két mobil összepárosításához nem kellett mást tenni, mint összekoccintani a mobilokat (elég a mobilt tartó ujjakat összeütni, nem kell, hogy karcolódjanak a készülékek) és már indulhattak is a képek vagy egyéb fájlok. A koccanás detektálásához a mobil szenzorait használta az app, a fájlküldés pedig Bluetoothon keresztül történt. Ehhez nagyon hasonló egyébként az NFC-képes mobilokkal az Android Beam fájlküldés, ahol nem összeütni, hanem csak az NFC-antenna környékén egymáshoz közel tenni kell a mobilokat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Elsőre mindkettő látványos, de valójában nem túl jó a felhasználói élmény, még itt is sok a vesződség, gyakran nem sikerül elsőre a csatlakozás. Ennek ellenére a Bump Androidon 10-50 millió közti aktív telepítést tud még mindig felmutatni és iOS-en is népszerű, összesen a fejlesztők 100 millió letöltésről számoltak be. Az elmúlt időszakig a Bump az egyszerű fájlküldésen túl szinkronizációs eszközzé fejlődött. Valószínűleg az első körben megjelenő “minimum viable product” stádiumból megfelelő ritmusban sikerült továbblépni, amivel megerősödött a felhasználói tábor.

Innen nézve kissé furcsa, hogy a Google egyszerűen kiönt egy 100 milliós, kétplatformos alkalmazást a kukába. Másrészt viszont a Goolge termékkínálatában redundáns a képesség, külön termékként nem illeszthető be, önállóan pedig nem állna meg hatékonyan a lábán az app. A bizonyítottan tehetséges csapat valószínűleg ma már olyan fejlesztéseken dolgozik, ami a teljes milliárdos Android ökoszisztémára lesz majd hatással, bár szinte kizárt, hogy később nevesítve tudjuk majd azonosítani, hogy melyik új funkciók fűződnek a Bump csapatához.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 21:29

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.