Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 23. 09:26

Aki majdnem a Microsoft vezérigazgatója lett

Váratlanul vezérigazgatót váltott a Qualcomm, amely az okostelefonos chipek piacának toronymagas vezetője, a vállalat Steve Mollenkopf operatív igazgatót nevezte ki a leköszönő Paul Jacobs helyére. Mollenkopfot valószínűleg a Microsoft csábította.

Minden valószínűség szerint Steve Mollenkopfot szerette volna elnök-vezérigazgatóvá kinevezni a Microsoft, a Qualcomm operatív vezetője ehelyett azonban saját cégének vezérigazgatói székébe ül át.

Steve Mollenkopf marad a Qualcommnál

Mollenkopf neve a múlt héten merült fel pletykaként a nemzetközi sajtóban, mint Steve Ballmer utóda a Microsoft elnök-vezérigazgatói székében . A vezető rendkívül fiatal, 44 éves mindössze, és a villamosmérnöki diploma megszerzését követően egész szakmai pályafutását a Qualcommnál töltötte, ahol a chipfejlesztő részleget vezette. Az ő irányítása alatt fejlődött ki a Qualcomm okostelefonos processzorportfóliója, amely például az AMD mobilos grafikus chipjeivel, valamint az Atheros rádiós technológiájával hízott.

A 24 milliárd dolláros éves bevételt, 6,8 milliárdos nettó profitot és 123 milliárd dolláros piaci kapitalizációt felmutató Qualcomm üzlete két nagy divízióból áll. A bevétel túlnyomó többségét a chipüzletág termeli, amely egyebek mellett telefonokba kínál lapkákat - ezt a részleget vezette Mollenkopf. A profit nagyját azonban nem ez a részleg termeli, hanem az, amelyik vezeték nélküli kommunikációs szabadalmak licencelésével foglalkozik - a Qualcomm technológiái alapvető részét képezik a világszerte széles körben használt CDMA szabványcsaládnak, amely a 3G hálózatok alapja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A vezetőink nagyon tehetségesek és nagyon keresettek" - mondta Paul Jacobs a Reutersnek, amikor arról kérdezték, Mollenkopf kinevezésének van-e köze a Microsoft esetleges ajánlatához. "Az időzítés egy kicsit gyorsabb annál, mint amit terveztünk, de mindenképp szerettük volna megőrizni a folyamatosságot a vezetésben." Steve Mollenkopf márciusban, a részvényesek közgyűlését követően veszi át a cég irányítását - ő lesz a Qualcomm első olyan vezetője, aki nem rokona a céget alapító Jacobs családnak. Iparági szakértők szerint Paul Jacobs inkább látnok típusú vezető, míg Mollenkopf a végrehajtásban jeleskedik elsősorban.

Microsoft: vezetőváltás elhalasztva

A Microsoft vezére, Steve Ballmer augusztus végén jelentette be, hogy távozik a vállalat éléről, a cég pedig új vezető keresésébe kezd. A sajtóhírek szerint a jelöltek között volt Alan Mulally, a Ford első embere, Stephen Elop, aki a Microsoft Office-részlegének éléről került a Nokiához, majd a telefonos üzletág felvásárlását követően visszatért a Microsofthoz, emellett a Microsoftnál dolgozó Satya Nadella, valamint Tony Bates neve is felmerült mások mellett.

A Bloomberg egy múlt szerdai cikkben Mollenkopfot a Microsoft vezérigazgatói pozíciójának komoly várományosaként emlegette, majd miután kiderült, elfogadta a Qualcomm elnök-vezérigazgatói posztját, Redmond egy hivatalos blogbejegyzésben adta hírül, az új vezető megtalálása csak 2014-ben reális - minden valószínűség szerint a Qualcomm vezetője volt az első számú jelöltjük. Korábban a céghez közeli forrásokból származó információk alapján arra lehetett spekulálni, a Microsoft még 2013-ban szeretné megtalálni az új elnök-vezérigazgatót, akinek fél éve lenne Ballmer mellett beletanulni a cég irányításába és 2014 júliusában, az új pénzügyi év kezdetén vehetné át teljesen a kormányrudat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról