Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 21. 11:44

Tiltja a bonyolult kiegészítőket a Chrome

A Google rendet vág a Chrome-kiegészítők között, azok ugyanis túl terpeszkedőek és nincsenek tekintettel a böngésző egyébként jellemző egyszerűségére. A most bejelentett szabályváltozás értelmében minden kiegészítőnek csak egy, nem túl komplex célja lehet, ami a felhasználó számára könnyen meg is érthető.

A Chrome ökoszisztéma ereje, illetve a Google ereje a web, majd később a böngészőpiac forradalmasítására éppen abban rejlett, hogy a lehető legegyszerűbben, sallang nélkül, fókuszáltan oldott meg problémákat. Sajnos nem minden fejlesztő élt együtt ezzel az ideállal, aminek az eredménye Halálcsillag-bonyolultságú kiegészítő programok lettek, amik nem csak ellepték a kezelőfelületet, de sok esetben lelassították a működést.

A kevesebb néha több

Az új szabályok visszahozzák az egyszerűség elvét, kötelezővé teszik azt és egyben újra több kontrollt adnak a felhasználó kezébe. A toolbarok, vagyis eszköztárak az elsők, amik áldozatul esnek a tisztítótűznek. A jövőben minden kiegészítőnek maximum egy funkciója lehet, ami egy böngésző vezérlő gomb vagy egy weboldali gomb formájában testesülhet meg. A toolbarok többé nem lesznek támogatottak a dizájnban, nem fordulhat elő, hogy a felhasználó kénytelen negyven felesleges kacatot hozzáadni a programhoz, ha egy képesség megtetszik neki.

A fejlesztők persze belátják, hogy ezeket a célokat nem minden esetben kényszeríthetik ki technikailag. A tartalmat manipuláló szkriptekkel a fejlesztőknek gyakorlatilag teljes hatalma van a weboldalon, így valójában olyan kezelőfelületet varázsolnak oda, amit nem szégyellnek, akár azt is meg tudják tenni, hogy a lap tetejére tapadó toolbart készítenek. Sajnos benne van a pakliban a rosszindulat is, gyakran előfordul, hogy olyan dolgokat csomagolnak egybe, amiknek semmi közük nincs egymáshoz. A Chrome Web Store felhasználói értékelései azonban utat mutatnak, a gyenge értékelések figyelmeztetik a hibás, bonyolult vagy trükkös kiegészítőkre a laikusokat is.

Felhasználó végveszélyben

Rosszabb esetben viszont a kiegészítők nem a böngészőn belül töltődnek be, települnek, hanem a helyi gépen, mondjuk egy másik szoftverrel együtt feltelepítve. Ilyenkor esély sincs arra, hogy a rossz értékelés megállítsa a felhasználót, adott esetben észre sem veszi, hogy hozzáadott valamit a Chrome böngészőhöz is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezek az esetek kissé ijesztőek is, pontosan ezért dönthettek úgy a Google-nél, hogy akkor is bekeményítenek, ha ez a jóindulatú fejlesztőkre és kiegészítőkre is hatással lesz és kényelmetlenséget okoz. Az új irány szerint minden kiegészítő egyfunkciós lehet csak, ami miatt sok fejlesztőnek fel kell darabolnia majd programját és külön-külön elérhetővé tenni. Ez persze akár előnyös is lehet, például kiderülhet, hogy egy kiegészítőben csak egyetlen dologért lelkesedtek az emberek, a többit nem is fogják keresni, így a többi funkció fejlesztése felesleges. A feldarabolás miatt a fizetős szolgáltatásokat is tartalmazó kiegészítők fejlesztőinek is át kell gondolni a monetizációt, hiszen ha eddig a kiegészítő letöltéséért kértek pénzt, akkor most azt nehéz lesz szétválasztani.

A Google-t ez persze nem hatja meg, az újonnan feltöltött kiegészítőkre a szabály azonnal érvényes. Ha valaki most szerette volna feltölteni csillagrombolóját, akkor már ne tegye, a szűrésen fennakadna. A már meglévő kiegészítők azonban haladékot kaptak a szabályok teljesítésére 2014 júniusig. További részletek a hivatalos Chromium blogon olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról