:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 20. 10:00

Újabb büntetést fizethet a Google

Újabb figyelmeztető büntetést kénytelen elkönyvelni az amerikai webes óriás Európában. Ezúttal a spanyol adatvédelmi hatóság szabott ki egy komolyabb összeget az ország adatvédelmi törvényeinek megsértéséért.

Európában a Google legújabb adatvédelmi elvei több országban bosszantja a hatóságokat. A szolgáltató szerint a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva vonta össze a cég termékeinek felhasználási feltételeit és ezzel együtt szintén csak a fogyasztók kényelmének okán olvasztotta egybe termékeinek adatkezelését. A hatóságok szerint viszont a cég megsérti az adatvédelmi törvényeket azáltal, hogy több különböző forrásból származó személyes adatokat von össze és kombinál anélkül, hogy a felhasználókat tájékoztatná arról, pontosan hogyan is hasznosulnak az adataik.

A spanyol adatvédelem a többi országgal ellentétben egyre agresszívebben lép fel a Google-lel szemben és egy pár hónappal ezelőtti 300 ezer eurós büntetés után triplázta a tétet és egy 900 ezer eurós számlát állított ki a cloud szolgáltatások kusza, átláthatatlan adatkezelése miatt - számolt be róla a Reuters. Hónap elején Hollandia is jelezte, hogy vizsgálódik és ott lebeg a kard a Google felett, várhatóan szintén egy egymilliós büntetéssel. Franciaországban szintén napirenden van a téma, igaz ott a maximális büntetési tétel 300 ezer euró lehet csak. Az EU-s tagállamok úgy tűnik vérszemet kaptak és elkezdik hámozgatni a Google-t, de ezek a büntetések továbbra is csak szúnyogcsípések a 50 milliárd dolláros árbevételű vállalat számára.

Apró sebek

A külső szemlélő számára akár úgy is tűnhet, hogy Európa fejőstehénként tekint a Google-re, de a vizsgálatok valóban akkor kezdődtek, amikor a Google 2012 márciusában bejelentette, hogy új felhasználási feltételeket vezet be, ami átfogó jelleggel érvényes lesz minden egyes szolgáltatásában a Gmailtől kezdve a YouTube-on át a Google keresőig mindenhol. Szinte cinikus, de a Google ezt a változtatást úgy interpretálta, hogy az Európai Unió szabályozásának is elébe kíván menni és egy áttekinthető, könnyen értelmezhető szövegezésű, egyszerű szabályzatot hoz létre. A tagállamok némelyikének azonban nem tetszett ez és egyre többször jött elő érvként, hogy a felhasználók nem tudják életszerűen kikerülni a Google használatát, így nagyon kevés lehetőségük van befolyásolni az adataik kezelésének módját.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az említett Spanyolország, Hollandia és Franciaország mellett több másik tagállamban is folynak eljárások a Google ellen, ezek valószínűleg hasonló kimenetelűek lesznek, de már csak 2014-ben érnek révbe. Spanyolországban konkrétan az verte ki a biztosítékot, hogy az összevonás révén a Google több mint 100 különböző szolgáltatásból származó adatokat kever össze, miközben a felhasználónak fogalma sincs arról, hogy pontosan hol történik adatgyűjtés, mit tárol a szolgáltató és két egyszerű adatból milyen kombináció jöhet ki.

A Google persze saját kommunikációjában gyakran hangsúlyozza, hogy semmi esetre sem szeretné megijeszteni a felhasználóit, az újonnan bevezetett szolgáltatások mindig csak apró lépésekben mennek előre. Az üzleti cél elvileg még mindig az eredeti, miszerint a bejövő információk alapján a szolgáltató pontosabb és relevánsabb hirdetéseket jeleníthet meg az embereknek. A valóság viszont már sokkal ijesztőbb, ugyanis a Google egy átlagos felhasználó napi mozgását, kommunikációját, szórakozását és minden lépését és gondolatát követni képes és mindezt egy közös adatbázisban tárolja és elemzi.

A Microsoft 2000-es évekbeli tevékenysége óvodás csíntevés volt ahhoz képest az adatgyűjtéshez és megfigyeléshez, amit ma a Google képes végezni. Eközben perszer a kínált szolgáltatások, az Android, a Youtube, a személyes ajánlások, a pontos keresési találatok és a webes szolgáltatások mind nagyon kényelmesek, az emberek többsége hajlandó lemondani a privát szférához fűződő jogokról ezekért cserébe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.