Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 19. 12:11

Jön az első okosóra Appstore

Az idei év csak a bemelegítés volt az okosórák világában, az eszközgyártók csak az alapokat rakták le. Jövőre viszont érkezhetnek az alkalmazások tömegével, s ehhez a Pebble saját platformján alkalmazás piactérrel is kedveskedik.

A Pebble az okosórák világában az egyik fontos úttörő, a független kezdeményezésre érdemes odafigyelni. A viszonylag új műfajban bátran tapogatózó startup idénre létrehozott egy olyan eszközt, ami ugyan jellegtelen, de kényelmes, nem merül le gyorsan, funkcionális és szabványos módszerekkel kommunikál, így minden Bluetooth 4.0 LE-t támogató készülékkel képes együttműködni. Ellentétben például a Samsung Gearrel, ami kizárólag a Note 3-mal vagy a Galaxy S4-gyel kompatibilis.

Az univerzalitás azonban nem volt elég a valódi sikerhez, hiába lehet mindennel használni, ha nincs mire. A HWSW korábban kipróbálta a Pebble okosórát és a tapasztalat áprilisban is az volt, hogy a koncepció jó, de még messze van a hétköznapi használhatóság. A Pebble Appstore ezt hozza most jelentősen közelebb, ugyanis a jövő év elején debütáló belső piactéren össze lesznek gyűjtve egy helyen a különböző alkalmazások, így a Pebble-tulajdonosok könnyebben átláthatják, hogy mire is lehet még használni a kütyüjüket. Illetve a fejlesztők is könnyebben teríthetnek egy-egy új appot, nem feltétlenül kell saját maguk erőfeszítéséből eljutni a fogyasztókig.

Ha van app, kell Appstore!

A Pebble Appstore közvetlenül lesz integrálva a meglévő iOS és Android Pebble appokba, amiken keresztül eddig is konfigurálhatóak voltak az órák. Ugyan az Apple és a Google is szigorúan tiltja a piactéren belüli piacteret, de ez esetben nem arról van szó, hogy teljesértékű Android vagy iOS alkalmazásokat lehetne letölteni, hanem gyakorlatilag kiegészítő modulokról beszélünk meglévő, egyébként a Play Store, illetve az App Store kínálatában megjelenő alkalmazásokhoz.

Külső alkalmazások, illetve ezek gyűjteményei eddig is léteztek a Pebble megjelenése óta, ilyen többek közt a MyPebbleFaces.com, ahonnan az órához lehetett dizájntémákat letölteni. Ezek továbbra is elérhetőek maradnak, illetve a szoftverek továbbra is szabadon terjeszthetőek, ahogy eddig is. Persze a fejlesztők számára a cég azt javasolja, hogy a központi elosztón keresztül igyekezzenek megjelenni, hosszútávon ez a leghatékonyabb módszer.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Appstore használata a fejlesztők számára teljesen ingyenes lesz, viszont az alkalmazások is azok lesznek, nem lesznek fizetős Pebble appok egyelőre. Az más kérdés, hogy a fejlesztők a fő alkalmazáson belüli vásárlásként (in-app purchase) árulhatják a támogatást, de ez a Pebble platformon kívül történik majd. A felhozatalból a legjobbakat a Pebble fejlesztői válogatják majd kézzel a kiemelt listába, ezen felül viszont nem lesz semmilyen átvilágítás, ellenőrzés vagy előzetes értékelés. A Pebble Appstore-ba bárki tölthet majd fel appokat, persze a Pebble fenntartja a jogot, hogy bármit letöröljön, ha megsértik a felhasználási feltételeket.

Felhasználói szemmel érdekes lehet talán tudni az induláskor elérhető hét különböző kategóriát: a “napi” mellett lesznek még távvezérlő appok, játékok, értesítést megjelenítők, egyéb eszközök, sport és fitnesz appok és természetesen óradizájnok. A kör persze bővülhet, főleg annak tudatában, hogy a piactérrel párhuzamosan megjelenik a 2.0-ás fejlesztői készlet is, az ígéretek szerint rengeteg új képességgel és funkcióval. A Pebble számára most az egyetlen feladat, hogy az Appstore megjelenéséig összegereblyézzenek megfelelő mennyiségű appot, amivel már nem ciki előrukkolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról