Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 19. 12:11

Jön az első okosóra Appstore

Az idei év csak a bemelegítés volt az okosórák világában, az eszközgyártók csak az alapokat rakták le. Jövőre viszont érkezhetnek az alkalmazások tömegével, s ehhez a Pebble saját platformján alkalmazás piactérrel is kedveskedik.

A Pebble az okosórák világában az egyik fontos úttörő, a független kezdeményezésre érdemes odafigyelni. A viszonylag új műfajban bátran tapogatózó startup idénre létrehozott egy olyan eszközt, ami ugyan jellegtelen, de kényelmes, nem merül le gyorsan, funkcionális és szabványos módszerekkel kommunikál, így minden Bluetooth 4.0 LE-t támogató készülékkel képes együttműködni. Ellentétben például a Samsung Gearrel, ami kizárólag a Note 3-mal vagy a Galaxy S4-gyel kompatibilis.

Az univerzalitás azonban nem volt elég a valódi sikerhez, hiába lehet mindennel használni, ha nincs mire. A HWSW korábban kipróbálta a Pebble okosórát és a tapasztalat áprilisban is az volt, hogy a koncepció jó, de még messze van a hétköznapi használhatóság. A Pebble Appstore ezt hozza most jelentősen közelebb, ugyanis a jövő év elején debütáló belső piactéren össze lesznek gyűjtve egy helyen a különböző alkalmazások, így a Pebble-tulajdonosok könnyebben átláthatják, hogy mire is lehet még használni a kütyüjüket. Illetve a fejlesztők is könnyebben teríthetnek egy-egy új appot, nem feltétlenül kell saját maguk erőfeszítéséből eljutni a fogyasztókig.

Ha van app, kell Appstore!

A Pebble Appstore közvetlenül lesz integrálva a meglévő iOS és Android Pebble appokba, amiken keresztül eddig is konfigurálhatóak voltak az órák. Ugyan az Apple és a Google is szigorúan tiltja a piactéren belüli piacteret, de ez esetben nem arról van szó, hogy teljesértékű Android vagy iOS alkalmazásokat lehetne letölteni, hanem gyakorlatilag kiegészítő modulokról beszélünk meglévő, egyébként a Play Store, illetve az App Store kínálatában megjelenő alkalmazásokhoz.

Külső alkalmazások, illetve ezek gyűjteményei eddig is léteztek a Pebble megjelenése óta, ilyen többek közt a MyPebbleFaces.com, ahonnan az órához lehetett dizájntémákat letölteni. Ezek továbbra is elérhetőek maradnak, illetve a szoftverek továbbra is szabadon terjeszthetőek, ahogy eddig is. Persze a fejlesztők számára a cég azt javasolja, hogy a központi elosztón keresztül igyekezzenek megjelenni, hosszútávon ez a leghatékonyabb módszer.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Appstore használata a fejlesztők számára teljesen ingyenes lesz, viszont az alkalmazások is azok lesznek, nem lesznek fizetős Pebble appok egyelőre. Az más kérdés, hogy a fejlesztők a fő alkalmazáson belüli vásárlásként (in-app purchase) árulhatják a támogatást, de ez a Pebble platformon kívül történik majd. A felhozatalból a legjobbakat a Pebble fejlesztői válogatják majd kézzel a kiemelt listába, ezen felül viszont nem lesz semmilyen átvilágítás, ellenőrzés vagy előzetes értékelés. A Pebble Appstore-ba bárki tölthet majd fel appokat, persze a Pebble fenntartja a jogot, hogy bármit letöröljön, ha megsértik a felhasználási feltételeket.

Felhasználói szemmel érdekes lehet talán tudni az induláskor elérhető hét különböző kategóriát: a “napi” mellett lesznek még távvezérlő appok, játékok, értesítést megjelenítők, egyéb eszközök, sport és fitnesz appok és természetesen óradizájnok. A kör persze bővülhet, főleg annak tudatában, hogy a piactérrel párhuzamosan megjelenik a 2.0-ás fejlesztői készlet is, az ígéretek szerint rengeteg új képességgel és funkcióval. A Pebble számára most az egyetlen feladat, hogy az Appstore megjelenéséig összegereblyézzenek megfelelő mennyiségű appot, amivel már nem ciki előrukkolni.

a címlapról