Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 17. 13:26

Kitúrná a bankkártyát a boltokból az Amazon

Az Amazon szép csendben végrehajtott egy újabb felvásárlást, amivel még közelebb került ahhoz, hogy a mobilos kereskedelemben is meghatározó szereplő legyen. Ezúttal egy olasz startup, a Gopago akadt a horgára, ami alkalmazásán keresztül lehetővé teszi felhasználóinak, hogy mobilon keresztül kifizessenek termékeket, mielőtt azokat átveszik egy fizikai boltban.

A Gopago ugyan a Szilícium völgyben jött létre, de az egyik alapító olasz, aki korábban a Stanford hallgatóiként érkezett az Egyesült Államokba, a másik pedig ugyan amerikai, de szicíliai felmenőkkel rendelkezik. A Gopago, ami egyébként “go - pay - go” olaszosan ejtve egy olyan cloud-alapú mobilos fizetési platform, amibe integráltan megtalálható egy virtuális POS rendszer is. A Gopago segítségével a vásárlók előre megrendelhetnek termékeket fizikai boltokban és ki is fizethetik azokat, a helyszínen csak át kell venniük az előkészített csomagot.

Természetesen akár arra is lehetőség van, hogy egy fizikai boltban nézelődve a mobilon keresztül fizessen ki valaki egy terméket és ne a kasszánál. A tavaly augusztusban éles termékként is elérhető Gopago Live rendszerben a  fizetési tranzakció teljesen valós idejű, a kereskedőknek pedig ingyenes a használata, értelemszerűen a tranzakciók után kap a Gopago jutalékot. A legfontosabb pedig, hogy sem bankkártya, sem NFC, sem QR-kód nem kell hozzá.

Ambiciózus terv

Az Android és iOS telefonokon is elérhető alkalmazás fejlesztőjének a JP Morgan Chase volt a befektetője, de azt nem lehet tudni, hogy mekkora összeget fektettek bele a felvásárlás előtt. Magáról a felvásárlásról sincsenek konkrét adatok, így valójában titok marad, hogy az Amazon számára mennyit ért meg a vállalat, elrejtve egyben az ügylet fontosságát, jelentőségét is. Iparági információk alapján azt azonban lehet tudni, hogy a Google is erősen érdeklődött. Az Amazon egyelőre különálló entitásként hagyja meg a Gopago vállalatot, sem az alapítók, sem a további dolgozók nem mennek át. Vincenzo Di Nicola alapító az olasz sajtónak nyilatkozott, amiből az derül ki, hogy az Amazon számára a Gopago által kifejlesztett technológiák voltak elsősorban fontosak. Ezek a megoldások adják ugyanis egy egyelőre még titkos, de nagyon ambiciózus projekt szívét az olasz vállalkozó szerint.

Az említett újdonság valószínűleg kapcsolódik az Amazon egyre erősödő fizikai terjeszkedéséhez. A cég ugyan jelenleg a legnagyobb online kereskedő a világon, de ahogy növekszik egyre több kapcsolódási pontot keres a fizikai kereskedelemmel is. A cég már most is kínál néhány lehetőséget a mobilon keresztüli vásárlásra, de ezek manapság többnyire in-app purchase megoldások vagy esetleg API-n keresztül lehet Amazon termékeket eladni bármilyen külső fejlesztő által készített alkalmazásban.

A Gopago révén viszont az Amazon felépíthet egy Square konkurenst, amiről már korábban szóltak is hírek. Az Amazon nemrégiben indította el a “Log in and Pay with Amazon” nevű szolgáltatását, ami egy digitális tárca megoldás, amivel a PayPal-t lehet kiváltani. Ezzel az online kereskedők közül bárki hozzájuthat az Amazonon ismert egy klikkes fizetés kényelméhez és a PayPal-hoz hasonló tranzakciós jutalékért bankfüggetlen fizetési megoldást is kap. Ahogyan a PayPal és az eBay is törekszik arra, hogy mindezeket az offline világba is kiterjessze, úgy az Amazon is ebbe az irányba mozog.

Igazi fejlődés jöhet

A lényeg az új kihívók számára, hogy a jelenlegi fizetési értéklánc rugalmatlan szereplőinek problémáitól mentes új technológiákat hozzanak létre. A bank - kártyatársaság - mobil operátor hármason alapuló lánc szenved a kötöttségektől és attól, hogy a piaci szabályozások, illetve a saját ügyféladatok védelme miatt nagyon nehéz kényelmes fizetési termékeket létrehozni, ráadásul a fenti szereplők gyakran nem csinálnak mást, csak a már ismert bankkártyás gyakorlatot öltöztetik új köntösbe.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Square, illetve az Amazon viszont egészen más logikával közelíti meg a fizikai boltos fizetést. Az amerikai sajtó szerint nem lenne meglepő, ha az Amazon megjelenne egy kisboltokat célzó pénztár ajánlattal is, amiben egy Kindle tableten futó szoftver révén férkőzne be a cég a fizetési láncba. Az iPhone fülhallgató kimenetére csatlakoztatható kártyaolvasóról ismert Square pedig nemrégiben mutatott be egy új modellt termékéből, ami sokkal vékonyabb, mint az előző és már nincs benne akkumulátor sem, a csatlakozóról kap áramot.

Ugyan Magyarországon a fizetési megoldások forradalma jelentős lemaradásban van, illetve a fizetési kultúra is egészen más, mint az Egyesült Államokban, ennek ellenére érdemes figyelni a globális szolgáltatókat, mert amint találnak egy hatékony módszert, ami képes kiszorítani a klasszikus kártyás és készpénzes fizetést, az akár helyi szereplők által, akár a globális szolgáltatók révén gyorsan eljuthat felénk is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról