:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 13. 12:25

75 millió dollárból fejezheti be VR-szemüvegét az Oculus

Nem kevesebb mint 75 millió dollár tőkéhez jutott az Oculus Rift VR-szemüveget fejlesztő vállalat, amely nemrég John Carmackot, a Doom és a Quake vezető programozóját szerezte meg technnológiai vezetőnek.

Az Oculus VR egy Kickstarter-projektként lépett színre még 2012-ben, ahol 250 ezer dollárt kért a támogatóktól a megfizethető VR szemüvegének kifejlesztésére, amelynek prototípusát a 2012-es E3 kiállításon demózta. A közösség az összes tízszeresét dobta összes, a fejlesztés elkezdődött, azonban konkrét termékkel az Oculus még a mai napig nem állt elő, csak fejlesztői mintapéldányok léteznek a VR-szemüvegből.

A fejlesztőcég az év elején 16 millió dollár tőkét vont be a Spark Capital és a Matrix Partners révén (Series A), most pedig az Andreessen Horowitz kockázatitőke-alaptól és a korábbi befektetőktől nem kevesebb mint 75 millió dollár tőkéhez jutott (Series B), amelyből ígérete szerint a kiskereskedelemben is megvásárolható VR-szemüveg tökéletesítésére és tömeggyártásának előkészítésére fog használni. Az Andreessen Horowitz korábban olyan technológiai startupokba szállt be befektetőként mint a Facebook, a Twitter, az Instagram, a Skype, a Nicira, a Jawbone és a Foursquare. A társaság részéről Marc Andreessen csatlakozik is az Oculus VR-hez, mint az igazgatótanács tagja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Az elmúlt 16 hónapban egy startupból olyan céggé nőttünk, amelynek a virtuálisvalóság-headsetje megváltoztatja, hogyan játszunk, dolgozunk és kommunikálunk" - mondta az Oculus VR elnök-vezérigazgatója, Brenda Iribe. "40 ezer fejlesztő és elkötelezett rajongó, valamint számos nagyszerű partner csatlakozott az ügyhöz és segített nekünk, hogy életre keltsük a szinte lehetetlent. Ez a tőkeinfúzió, valamint Marc Andreessen tapasztalata hozzásegít minket ahhoz, hogy megtegyük a végső lépéseket a célunk felé, hogy a virtuális valóságot a vásárlók mindenhol átélhessék."

Az Oculus Rift VR-szemüveg mai formájában egy 7 hüvelykes kijelzőt tartalmaz 1280x800 pixeles felbontással, ami a 3D hatás elérése miatt szemenként 640x800 pixelt jelent - a boltokba kerülő modellek feltehetően már 1920x1080 pixeles felbontásra lesznek képesek. A képernyő annyira közel van a viselője arcához, hogy jóformán a teljes látóteret kitakarja, ez biztosítja az immerzív élményt. A szemüveg tömege 380 gramm jelenleg. A VR élményt természetesen a futtatott szoftvernek is támogatnia kell, az Oculus ehhez kiadott egy SDK-t, amelyet a fejlesztők felhasználhatnak, és mára egészen terebélyes azoknak a játékoknak a listája, amelyeket az Oculus Riftre is optimalizálnak - ezek egy részénél csak ígéret vagy terv az Oculus-támogatás beépítése, de sok esetben már meg is történt.

Marc Andreessen várakozásai szerint a megfizethető virtuálisvalóság-szemüveg nem csak a videojátékok világát fogja forradalmasítani, hanem mindent, ami a számítástechnikával kapcsolatos és vizualizációra épül, ezek közé tartoznak a filmek, a változatos tervezési folyamatok a gépészettől az építészetig, valamint az oktatás. John Carmack szerint erre azért is szükség van, mert a világ már túllépett azon a korszakon, amikor a felbontás vagy a részletesség növelése, illetve a képfrissítési sebesség emelése megváltoztatja a játékok által nyújtott élményt. "És ugyanezt mondhatom el a többi digitális élményről is. Ami forradalmasítja a játékot és az interaktív tartalomfogyasztást, az az emberek bevonása a digitális világba" - mondta Carmack.

Az Oculus Rift VR-szemüveg fejlesztői verziója 300 dolláros áron vásárolható meg, de a végleges, kereskedelmi változat a tömeggyártásból adódó méretgazdaságosságnak köszönhetően ennél kevesebbe is kerülhet majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.