Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 11. 12:24

Megállítja a Javát a Firefox 26

A Firefox 26 végleges változata már elérhető a Mozilla FTP-szerveréről és a weboldalról is, a szoftver új verziója ezúttal nem a sebességől szól, sokkal inkább a biztonságos használat és a stabilitás került középpontba.

A webes biztonsági kérdésekben a Java túl gyakran került elő az elmúlt időszakban, elég sokan ma már nem is telepítik ezt a kiegészítőt számítógépükre. De ha valaki kénytelen Java-alkalmazásokat használni, akkor nem tudja megkerülni, így viszont kissé kiszolgáltatottá is válik. Az új Firefox éppen ezért minden egyes esetben, amikor egy weboldal betöltené a Java plug-int, jelzést küld és a felhasználó jóváhagyása nélkül nem is indul el a folyamat. A jóváhagyás nem bonyolult, mindössze egyetlen kattintás, így nem kényelmetlen, nem akasztja meg a használat folyamatosságát, mégis a döntést a felhasználó kezébe adja. A figyelmeztetés azon a helyen is megjelenik, ahová a Java alkalmazás be van ágyazva, illetve a címsorban is látható.

Több biztonság

A Java plug-in blokkolásától a Mozilla azt várja, hogy csökken a plug-in sérülékenységeit támadó kódok hatékonysága, illetve azáltal, hogy a plug-in nem töltődik be automatikusan, a szoftverek instabilitása is kevesebb problémát fog okozni. A Mozilla a Java-tiltás mellett a bétaverzióban további szoftveres kiegészítők szűrését is teszteli, valószínűleg a jövőben minden külső beépülő felett hatalmat gyakorolhat végre a felhasználó. Adott esetben ez persze zavaró is lehet, a beállítások közt bármikor engedélyezhető vagy teljesen tiltható egy-egy plug-in.

A 26-os verzióval együtt jelenik meg egy másik érdekesség, a a Mozilla Maintenance Service, aminek révén adminisztrátori jogosultságok nélkül lehet frissíteni a Firefoxot, a program jogot szerez annak az alkönyvtárnak az írására, amibe telepítve van. Ezáltal sokkal gördülékenyebbé válhat a frissítés, főleg vállalati környezetben volt komoly akadály ez. Egy harmadik újítás szintén a biztonságot hivatott növelni, a Firefox Password Manager ezentúl támogatja a szkript által generált jelszómezőket is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ha ez nem lenne elég egy frissítésbe, akkor megjelenik még a Content Security Policy továbbfejlesztett változata is, amivel szabályozható, hogy melyik külső fejlesztő által készített szkript futhat, melyik CSS-stílus, illetve milyen egyéb tartalmak töltődhetnek be és melyikek nem.

A működésben is történt néhány előrelépés, a Firefox 26 már lehetővé teszi H.264 videók lejátszását Linux rendszereken is, amennyiben a megfelelő GStreamer plug-in telepítve van. Windows XP alá pedig az MP3 dekódolás natív támogatása érkezett meg. Az oldalak betöltődési ideje is javul többek közt azáltal, hogy a böngésző nem fogja dekódolni azokat a képeket, amik nem láthatóak, illetve a különálló JPEG képek orientációját ezentúl az EXIF információk közül olvassa ki a dekóder.

A változtatások teljes listája természetesen elolvasható a Firefox fejlesztői oldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról