Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 11. 12:24

Megállítja a Javát a Firefox 26

A Firefox 26 végleges változata már elérhető a Mozilla FTP-szerveréről és a weboldalról is, a szoftver új verziója ezúttal nem a sebességől szól, sokkal inkább a biztonságos használat és a stabilitás került középpontba.

A webes biztonsági kérdésekben a Java túl gyakran került elő az elmúlt időszakban, elég sokan ma már nem is telepítik ezt a kiegészítőt számítógépükre. De ha valaki kénytelen Java-alkalmazásokat használni, akkor nem tudja megkerülni, így viszont kissé kiszolgáltatottá is válik. Az új Firefox éppen ezért minden egyes esetben, amikor egy weboldal betöltené a Java plug-int, jelzést küld és a felhasználó jóváhagyása nélkül nem is indul el a folyamat. A jóváhagyás nem bonyolult, mindössze egyetlen kattintás, így nem kényelmetlen, nem akasztja meg a használat folyamatosságát, mégis a döntést a felhasználó kezébe adja. A figyelmeztetés azon a helyen is megjelenik, ahová a Java alkalmazás be van ágyazva, illetve a címsorban is látható.

Több biztonság

A Java plug-in blokkolásától a Mozilla azt várja, hogy csökken a plug-in sérülékenységeit támadó kódok hatékonysága, illetve azáltal, hogy a plug-in nem töltődik be automatikusan, a szoftverek instabilitása is kevesebb problémát fog okozni. A Mozilla a Java-tiltás mellett a bétaverzióban további szoftveres kiegészítők szűrését is teszteli, valószínűleg a jövőben minden külső beépülő felett hatalmat gyakorolhat végre a felhasználó. Adott esetben ez persze zavaró is lehet, a beállítások közt bármikor engedélyezhető vagy teljesen tiltható egy-egy plug-in.

A 26-os verzióval együtt jelenik meg egy másik érdekesség, a a Mozilla Maintenance Service, aminek révén adminisztrátori jogosultságok nélkül lehet frissíteni a Firefoxot, a program jogot szerez annak az alkönyvtárnak az írására, amibe telepítve van. Ezáltal sokkal gördülékenyebbé válhat a frissítés, főleg vállalati környezetben volt komoly akadály ez. Egy harmadik újítás szintén a biztonságot hivatott növelni, a Firefox Password Manager ezentúl támogatja a szkript által generált jelszómezőket is.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Ha ez nem lenne elég egy frissítésbe, akkor megjelenik még a Content Security Policy továbbfejlesztett változata is, amivel szabályozható, hogy melyik külső fejlesztő által készített szkript futhat, melyik CSS-stílus, illetve milyen egyéb tartalmak töltődhetnek be és melyikek nem.

A működésben is történt néhány előrelépés, a Firefox 26 már lehetővé teszi H.264 videók lejátszását Linux rendszereken is, amennyiben a megfelelő GStreamer plug-in telepítve van. Windows XP alá pedig az MP3 dekódolás natív támogatása érkezett meg. Az oldalak betöltődési ideje is javul többek közt azáltal, hogy a böngésző nem fogja dekódolni azokat a képeket, amik nem láthatóak, illetve a különálló JPEG képek orientációját ezentúl az EXIF információk közül olvassa ki a dekóder.

A változtatások teljes listája természetesen elolvasható a Firefox fejlesztői oldalán.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról