Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 10. 15:25

Saját Street View, tükörreflexes géppel

Bárki szabadon készíthet Street View fotókat, a Google a Views szolgáltatásában lehetőséget ad a térképen elhelyezett gömbpanorámák összefűzésére. A lehetőség kihasználásához ráadásul nincs is feltétlenül szükség Photo Sphere funkcióval felszerelt Nexus készülékre, az egyszerű DSLR kamerával, és némi utómunkával is igénybe vehető.

Már bárki készíthet Street View térképeket, hogy az általa megörökített területeket virtuálisan mások is bejárhassák. A Google frissen bejelentett lehetőségével a jövőben jóval sokszínűbb képek kaphatók a feltöltött területekről, miután azokról több ember szemszögéből, és eltérő időpontokban is készülhetnek fényképek.

A vállalkozó kedvűeknek szükségük lesz egy androidos okostelefonra, amely képes Google Photo Sphere-rel kompatibilis gömbpanorámákat készíteni, vagy egy digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépre. Az elkészített panorámákat a Google Views szolgáltatásába lehet feltölteni, ahol a profilunkból kiválasztva összefűzhetők, és adott helyekhez rendelhetők, így a Street Viewhoz hasonló, virtuálisan bejárható helyek hozhatók létre.

Ahhoz, hogy DSLR-rel készített képeket is gömbpanorámává alakítsuk, némi utómunkára is szükség lesz. Az egymást fedő képek elkészítésében nagy segítség lehet egy erre a célra készült állvány, de szabad kézzel sem lehetetlen feladat. Ha a képek megvannak, azokat tetszőleges szoftverrel magunknak kell összefűzni 360 fokos panorámává, majd JPEG formátumban elmenteni. Ezt követően a fájlhoz hozzá kell adni az XMP metaadatokat, amelyre a Google saját eszközével, vagy egyéb, a szabványt támogató programmal is lehetőség van, az elkészült képet ezután tölthetjük fel.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Androidos telefonnal már jóval könnyebb a dolgunk, legalábbis amíg a Google Nexus címkével fémjelzett készülékeiről van szó, amelyek az operációs rendszer legalább 4.2-es verzióját futtatják. Ebben az estben elég a fotóalkalmazásban a Photo Sphere ikonra bökni, és az app végigvezet a gömbpanoráma elkészítésén. A funkciót sajnos alaphelyzeten nem találjuk meg a többi androidos okostelefonon, ám legtöbbjükre egyszerűen beszerezhető.

A Google szerint így az opciót többek között nonprofit természetvédelmi szervezetek is kihasználhatják, akik be akarják mutatni az általuk védett területeket, de a fényképészeknek is számos lehetőséget kínál, adott helyeket például többféle aspektusból, eltérő napszakokban vagy évszakokban is bemutathatnak. Emellett akárcsak a Street View esetében, az egyes helyekről készített panorámák beágyazhatók a készítő weboldalának felületére is.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.