Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

ATOMS: Okos építőkockák, nem csak gyerekeknek

Hlács Ferenc, 2013. december 10. 13:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Sikeres Kickstarter-kampányát követően már megvásárolhatók a Seamless Toy Company ATOMS névre hallgató "okos építőkockái". A motorokkal, érzékelőkkel felszerelt elemek, illetve logikai blokkok segítségével egyszerű robotok állíthatók össze, akár más termékek, például legókockák bevonásával.

hirdetés

Érdekest megoldást kínál a Seamless Toy Company azoknak, akik a hagyományos LEGO készleteknél eggyel bonyolultabb építőkockákkal szeretnék meglepni gyermeküket vagy akár játékos kedvű, felnőtt ismerősüket karácsonyra. A vállalat ATOMS névre keresztelt “okos-építőkockáival” egyszerű robotok és további szórakoztató szerkezetek hozhatók létre. A kezdeményezés Kickstarter-kampányként indult, majd miután a határidőig az igényelt 100 ezer dolláros összeg majdnem dupláját sikerült összegyűjteniük, és a vállalat első körös befektetői közé hajdani Apple-vezetők és még Bono is beálltak, a készlet hivatalosan is kereskedelmi forgalomba került nemrég.

Az ATOMS építőelemei valójában nem is állhatnának messzebb a hagyományos építőkockáktól: motorok, érzékelők és logikai elemek is találhatók közöttük, a gyártó tehát láthatóan nem csak az egészen fiatal korosztályt veszi célba. Az eltérő funkciójú blokkokat színük alapján lehet megkülönböztetni. A sárga elemek érzékelők, a pirosak az “összekötők”, ezek látják el energiával a többi darabot, a zöldek a logikai blokkok, amelyek az elvégzett műveletekért felelnek, a kékek pedig amelyek végrehajtják azokat, például motorok.

Az elemek egyenként vagy készletekben is megvásárolhatók, utóbbiakból jelenleg négyféle kapható: két egyszerűbb fényérzékelős és infravörös szenzorral felszerelt csomag, valamint egy, a fényviszonyokra reagáló önjáró, és egy iOS alkalmazás segítségével irányítható robotot tartalmazó készlet. Utóbbi azonban egyelőre némileg foghíjas, mivel a vezérléséhez szükséges app még nem készült el, ám a cég szerint az még ebben a hónapban elérhető lesz.

A The Next Web maga is kipróbálta a “Bunsen Set” névre hallgató, az önjáró robot összeállításához szükséges alkatrészeket tartalmazó csomagot, amelyben többek között fényérzékelő, hangrögzítő és persze motor is található. Az elkészült masina fény hatására meghátrál, vagy egy előre rögzített hangot ad ki. Tapasztalataik alapján ugyanakkor úgy tűnik, az ideális korosztály alsó határát merész lépés volt a hatéveseknél meghúzni, mivel bár a játék összeállítása önmagában nem túl komplikált, az arra vonatkozó utasítások sokszor nem egyértelműek, így a kisebbeknek valószínűleg szükségük lesz felnőtt segítségre.

Jó pont az ATOMS-nak, hogy az alkatrészek más játékokkal is kompatibilisek, például a LEGO kockákkal is, így a már meglévő készletek is “okosíthatók” vele. A dán játékgyártó egyébként maga is kínál hasonló termékeket a Mindstorms készletek formájában. Ezek azonban az ATOMS-nál jóval bonyolultabb konstrukciók, amelyek egy számítógéppel programozható központi elemre épülnek, valamint maguk is felszerelhetők különböző motorokkal és érzékelőkkel, más gyártók termékeivel viszont nem kompatibilisek. A Seamless Toys Company ugyanakkor bátorítja vásárlóit, hogy próbálják minél többféle játékkal együttműködésre bírni az okos építőkockákat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.