Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 6. 10:59

Újraépítette a Bing térképet a Microsoft

A Microsoft bejelentette téképszoftverének legújabb asztali, Windows 8.1 verzióját, amit a Windows Store-ból le is tölthet bárki, feltéve, ha amerikai lokáció van beállítva a Windows-fiókjában. A térképet egy teljesen nulláról újraépített motor szolgálja ki.

A Microsoft egyelőre előzetes verzióként mutatta be a Bing Maps natív alkalmazását, amit a fejlesztők a korábbi változat elhagyása után teljesen a kezdetektől építettek újra. A normál síktérképek mellett a szoftverben lényeges elem a Google Street View-val megegyező utcakép nézet, illetve bekerültek madártávlatból készült fotók is.

A cég szerint a legnagyobb eredmény, hogy elkészült egy olyan rendszer és folyamat, amivel a repülőgépes fényképek automatikus feldolgozással néhány hét alatt az élesen elérhető felületre juthatnak, s ezekből épülhet fel a teljesen 3D térképfelület. A Microsoft máris feldolgozott 121 ezer milliárd pixelt, hogy megalkossa az új térkép 3D környezetét, ami nem csak az épületeket, de a domborzatot, fákat és más objektumokat is tartalmaz. A feldolgozás hihetetlenül részletes és alapos. Egyelőre azonban az előnézeti változatban csak egy nagyon korlátozott, 70 városnyi kínálat található meg, de hamarosan csatlakoznak újabbak is, ez esetben nem a mennyiségen, hanem a lehető legjobb képminőség elérésén van a hangsúly a cég szerint.

All in

Azon felül, hogy a letölthető alkalmazás kezelése a klasszikus egér-billentyűzet kombináció mellett az érintőképernyőre is optimalizálva van, az app kihasználja, mondhatni demózza a Windows 8.1 egyéb képességeit is, mint például a Snapview-t, élő csempéket vagy a rendszerértesítéseket. Óriási találmányok persze nincsenek az alkalmazásban, a térkép vagy a 3D-s nézet forgatható, dönthető, húzgálható, mobil készülékeken a tájolás is működik, illetve az interfész helyesen skálázódik a nagy kijelzőkön és tableteken is. Sőt, a Bing Maps geometriamotorja dinamikusan adaptálja a feliratokat, jelzéseket is attól függően, hogy milyen nézetben vagyunk.

A műfajban persze ma már inkább kötelező elemek vannak és azok finomításai, új találmányok a térképmegjelenítésben ritkák. Az ígéret szerint a Bing Maps új verziójában egyszerűbb lesz a helyek keresése és az útvonalak kezelése. Bárhova klikkelve kapunk egy felugró dobozt, amiben ott lesznek az adott hellyel kapcsolatos részletek, illetve azonnal át lehet váltani utcaszint nézetbe, pontosan úgy, mint a Google Maps esetében. A Microsoft ügyesen ültette át a Google megoldásait saját szoftverébe.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ami talán kényelmesebb, hogy nincs dedikált keresőmező, hanem az mindig csak ott jelenik meg, ahol szükség van rá, illetve a windowsos gyakorlatnak megfelelően ha elkezdünk egyszerűen gépelni, akkor is indul a keresés. Hiánypótló képesség, hogy mindenki elmenthet kedvenc útvonalakat és hozzá irányokat és napszakokat, amit a rendszer a háttérben figyel és értesítéseket tud küldeni a gépen, ha torlódás várható.

Interaktív

Továbbá a térképen megjelenő helyekre közvetlenül a programból lehet Skype-hívást indítani vagy asztalt foglalni az OpenTable szolgáltatáson keresztül, a Local Scout funkció pedig a Foursquare-éhez hasonló ajánlásokat, tippeket dob fel a környékbeli helyekről a bejelentkezett felhasználóknak. Ezt természetesen a korábbi keresések és egyéb preferenciák, illetve a közösségi aktivitás alapján igyekszik a szoftver személyesebbé és pontosabbá tenni. Budapest egyelőre nincs a listán, illetve nem lehet azt sem tudni, hogy a termék mikor kerül végleges állapotba. Egyelőre a bemutatóvideóban látható sima működés a valóságban nincs meg, normál térképnézetben is akadozik a felület egy modern gépen.

Látszólag a Google is szenved az új Maps-kiadással, bizonyára nem véletlen, hogy jó ideje próbaverzióként, kissé féllábas szolgáltatásként üzemel. A Microsoft esetében is hosszas küzdelemre érdemes számítani, az viszont izgalmas, hogy míg a Google erőteljesen húz mindent át a böngészőbe, addig a Microsoft a PC-s natív alkalmazások újbóli felvirágoztatásán dolgozik. Az új Bing Maps látszólag nem csak a Google Earth párja akar lenni, hanem a webes Google Maps funkcionalitását is leképezné.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról