:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 9. 08:38

Magyarországra érkezett az Open-Xchange

Magyar képviselete is van már az Open-Xchange-nek, a német eredetű, nyílt forrású alapokra építkező kommunikációs- és munkacsoport-szervernek.

A levelezés és csoportmunka költségeinek csökkentésére, az infrastruktúra modernizálására jók lehetnek a változatos felhőszolgáltatások (pl. Office 365, Google Apps), azonban vannak esetek, amikor ezeket a felhasználó szervezet kerülni szeretné - például adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok vagy törvényi előírások miatt.

Ha nem alternatíva a felhő

Az orosházi Indevox Kft. több szervezetnél végez informatikai üzemeltetést, és az ügyfelek részéről egyre többször merült fel panaszként a meglevő Exchange Server hardveréhsége, illetve a verzióváltással járó magas ár. Ezen tényezők jelentősége a 2008 utáni időszakban egyre erősödött, ahogy az informatikai büdzséket meg kellett vágni, a megoldást keresve jutott el a cég az Open-Xchange-hez, amelynek nemrégiben hivatalos magyarországi forgalmazója lett, mondta el a HWSW-nek egy beszélgetésen Lövei Ferenc, a cég ügyvezetője.

Az Open-Xchange egy nyílt forrású alapokra építkező Exchange- és SharePoint-helyettesítő szerver, amely kezeli a levelezést, teendőlistát, névjegyzéket és a naptárat, valamint gondoskodik a dokumentummegosztásról és közös munkáról - még egy egyszerű webes felületű beépített szövegszerkesztő is van benne. A szoftver a legtöbb elterjedt levelezőklienssel és naptárral kompatibilis (beleértve az Outlookot, illetve az ActiveSyncet használó mobil eszközöket), de egy saját webes klienssel is rendelkezik.

Utóbbi képes egy Outlook-szerű felületet is megjeleníteni a konzervatív felhasználók kedvéért, de rendelkezik egy kijelzőmérethez igazodó portállal is, ahol a leveleken, naptárakon, közös dokumentumokon kívül számtalan egyéb információt tud megjeleníteni. Becsatornázhatók RSS-hírfolyamok, Twitter- és Facebook-üzenetek, LinkedIn-fiókok vagy más postafiókokból származó levelek például. Mind a felhasználói felület, mind az adminisztrációs felület teljesen magyar nyelvű.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Open-Xchange kevesebbe kerül a versenytárs Microsoft-termékeknél, miközben az ígéret szerint kompatibilis azokkal, így viszonylag egyszerű átállást biztosít, fejtette ki Lövei. A szoftver hardverigénye is alacsonyabb, az egyik ügyfélnél az Exchange Servert futtató hardver bővítése helyett az Open-Xchange bevezetése mellett döntöttek, a hardvervásárlásra betervezett költség hatodáért kapott az egész szervezet OpenXchange-et, mesélte példaként Lövei Ferenc. A szoftver még a funkcionalitásban viszonylag közel álló Zimbránál is kevesebbel beéri, ami a hardvert illeti.

Univention: a Windows-helyettesítő

A szerver a legtöbb elterjedt Linux-disztribúción fut, és SUSE, Red Hat, CentOS és Debian mellett a Debian-alapú Univention Corporate Serveren támogatott. Utóbbi egy német disztribúció, amelynek célja egy kényelmes Windows Server helyettesítő operációs rendszer létrehozása. A Univention Corporate Server teljesen grafikus felületen telepíthető és a Windows Serverben megszokott Server Managerhez hasonló GUI-val is rendelkezik, ahonnan a változatos komponensei telepíthetők és kezelhetők. Emellett egy beépített szoftverkatalógussal is rendelkezik, ahonnan pár kattintással installálhatók a különféle szoftverek (pl. az Open-Xchange, SAMBA, Xen vagy KVM, MySQL, Nagios).

Egy Windowshoz, Exchange-hez és SharePointhoz szokott rendszergazda számára a Univention és az Open-Xchange egyáltalán nem lesz idegen. Egyrészt a nyújtott szolgáltatások nagyon hasonlóak (Acitve Directory-kompatibilis tartomány, fájlmegosztás, postafiókok, naptár, fájlmegosztás, stb.), másrészt nincs szükség parancssoros bűvészkedésre a használatukhoz, persze a lehetőség megvan rá. A Univention Corporate Server igyekszik a legteljesebb Windows-kompatibilitást biztosítani és számos eszközt tartalmaz egy migráció megkönnyítésére - a komplett Active Directory struktúra is áthúzható a lecserélni kívánt szerverről, az összes beállítással együtt.

Az Open-Xchange és a Univention Corporate Server 5 főig korlátozás nélkül ingyen használható, de létezik belőlük 30 napig felhasználói korlátozás nélkül tesztelhető változat is. Egy tízfős Open-Xchange környezet ára évente 90 ezer forint, az előfizetés árában benne van a (magyar nyelvű) támogatás, a frissítés és a verziókövetés is. További felhasználók hozzáadására "darabáron" van lehetőség. Nagyobb szervezetek számára érdemesebb lehet a 100 fős "web edition" változattal kezdeni, ami évente 385 ezer forintba kerül, de csak asztali és mobil webes felületen érhető el.

Az Indevox főleg önkormányzatok, állami intézmények megrendelésére számít, ezek számára 25 százalék kedvezménnyel kínálja a szoftvert, oktatási és kutatási szervezetek pedig egyedi kedvezményben részesülnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.