Szerző: Gálffy Csaba

2013. December 03. 12:24:00

Hivatalosan elérhető a Google Compute Engine

Beengedi a felhasználó saját Linuxát a hivatalosan is elrajtoló Compute Engine. Az infrastruktúraszolgáltatás fokozatosan fejlődik, megjelentek a nagyobb instance-ek, valamint a live migration is hamarosan minden régióban elérhetővé válik.

Hivatalosan, támogatott körülmények között igénybe vehető a Google infrastruktúra-szolgáltatása, a Compute Engine - jelentette be blogján a vállalat. A Generally Available (GA) státuszt elérő szolgáltatás így kilép a tesztüzemből és immár éles bevetésben történő használatát is támogatja a Google.

A tesztfázisban a Compute Engine csak két Linux-disztribúciót, a Debian és CentOS speciális, Google-féle kernellel épült verzióját támogatta. Ez értelemszerűen alaposan leszűkítette a szolgáltatás elérését, a kernel lecserélése és egyes modulok (például alternatív fájlrendszerek támogatása) nem volt elérhető. Mostantól fogva azonban bármely Linux futása támogatott (beleértve a SELinux és a CoreOS is), emellett saját fordítású kernelt vagy modult is használhatunk (például Docker, FOG, xfs vagy aufs). A SUSE és a FreeBDS pedig hivatalosan is támogatott, a Red Hat Enterprise Linux pedig egyelőre tesztüzemben futhat, hamarosan pedig szintén minősített támogatást kap.

Új funkcióként harangozza be a Google a fejlett karbantartási rendszert, amely a szoftverek és az adatközponti hardverek integrációjával lehetővé teszi, hogy a virtuális gépek leállítása nélkül lehessen fizikai szervereket vagy hálózati eszközöket cserélni. A rendszer ilyenkor automatikusan viszi át az élő gépeket más hardverre, az ilyenkor (az Amazonnál) szokásos újraindulás nélkül. A Google felügyeleti rétege figyeli a virtuális gépek egészségét is, hiba esetén pedig újraindítja azokat, így maximum egy percen belül újra működhet az azon futó alkalmazás. A felhasználó felé transzparens karbantartási rendszer az amerikai régióban már élesedett, a többi adatközpontban fokozatosan indul be.

00:07

Google Compute Engine General Availability Announcement

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Machine learning és Scrum alapozó képzéseket indítunk! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A Google három instance-et is bevezet, amelyek 16 virtuális magot kínálnak (ez 8, Hyper Threadinget támogató fizikai magnak felel meg). Az instance-ek szokás szerint standard, "nagy memória" és "nagy CPU" verziókban érhetőek el, így mindenki saját igényeinek megfelelően választhat ezek közül. Az új instance-ek révén az elérhető maximális rendszermemória már 104 gigabájtra nőtt, a Google ezeket például a nagy adatbázisok (NoSQL) futtatásához ajánlja. A lépéssel egyidőben a cég egységesen 10 százalékkal csökkentette a legnépszerűbb standard instance-ek árát, az összes régióban.

Látványosabb árcsökkentést kapott a Persistent Disk tárolószolgáltatás, amely immár forgalmi díj nélkül érhető el, a kapacitás után fizetendő költség pedig 60 százalékkal esett. Ezzel egyidőben viszont megjelenik a sávszélesség-korlátozás, amely a befoglalt lemezterülettel arányosan növekszik, a legnagyobb tárhelyhez pedig hétszer akkora IO jár, mint a legkisebbhez.

a címlapról